Hírlevél feliratkozás
Forint Ferenc
2024. szeptember 30. 09:54 Fizetett hirdetés

Biomasszából fenntartható mezőgazdaságot

Fehérjeliszt, organikus olaj és talajjavító – az élelmiszeripari melléktermékekből számos hasznos anyag kinyerhető. Ehhez a megfelelő technológiát az Agroloop esetében a fekete katonalegyek „szállítják”: ezek lárvái alakítják át lenyűgöző hatékonysággal a biomasszát értékes szubsztanciákká. A 2020-ban indult agrotech cég egyike azoknak a kis- és középvállalkozásoknak, amelyeket az UniCredit Csoport az Európai Beruházási Bankkal (EIB) aláírt keretgaranciájával, a magyar UniCredit Bank közreműködésével támogat.

„A körforgásos szemlélet azzal kezdődik, hogy tényleg az a cél lebeg a szemünk előtt: lehetőleg ne dobjunk ki semmit

– szögezi le Percze Rajmond, az Agroloop Hungary Kft. alapító-ügyvezetője, akit mindig is fűtött a világmegváltás. Amikor két társával, Nagy Istvánnal és Lipták Marcell-lel közösen 2020-ban elindították a takarmányminősítésű élelmiszeripari melléktermékek visszaforgatását végző Agroloopot, olyan alapanyagot választottak, amely egyébként jellemzően a szemétben végzi.

Pedig ennek nem feltétlenül kéne így történnie: a világban előállított élelmiszerek kidobásra ítélt 30 százalékát rendkívül sokféle módon lehetne felhasználni egy kis odafigyeléssel. Van, ahol komposztot készítenek belőle, máshol biomasszát, abból pedig biogázt, és ennél szofisztikáltabb eljárások is léteznek. Ehhez nem is feltétlenül van szükség a legmodernebb gépekre: Percze Rajmond például Hollandiában, egy konferencián volt a szemtanúja annak, hogyan alakítja át látványos hatékonysággal a biomasszát értékes takarmány-alapanyagokká egy nagy csapat rovar.

A fekete katonalégy lárvái ugyanis képesek arra, hogy a mezőgazdasági ökoszisztéma számára fontos erőforrásokká alakítsák át az értékes beltartalommal rendelkező, ipari méretben keletkező melléktermékeket. Ebből pedig olyan fehérjeliszt állítható elő, amely egyebek mellett hipoallergén állati tápok alapanyaga. Ráadásul a folyamatnak összehasonlíthatatlanul kisebb az ökológiai hatása, mint az átlagos takarmánytermelésnek: sokkal kevesebb földet és vizet használ, és a levegőt is kevésbé szennyezi.

A minden lépésében természetes folyamattal organikus olaj is képződik, amely szintén alkalmas állatok egészséges táplálására. Sőt olyan próbálkozások is zajlanak, hogy ebből az olajból gyógyszerészeti alapanyagokat vonjanak ki. Egyfajta melléktermék a procedúrában, de kiemelt a jelentősége a biomasszát elfogyasztó lárvák ürülékének is: abban a formában, ahogy képződik, organikus talajjavítóként hasznosítható, hiszen nagyon értékes tápanyagok vannak benne, amelyek hozzájárulhatnak a kizsigerelt termőföld életerejének helyreállításához.

Az agrárium fenntarthatóvá tétele már az Agroloop 2020-as indulásakor is az alapítók szemei előtt lebegett.

Ha mi céges szinten megvalósítjuk a kitűzött céljainkat, az tágabb értelemben is ki fogja fejteni pozitív hatásait a mezőgazdaságban, onnan pedig továbbgyűrűzik majd

– hangsúlyozza Percze Rajmond, aki szerint ez az elkötelezettségük is szerepet játszott abban, hogy az Agroloop egyike lett azoknak a vállalatoknak, amelyek az UniCredit Group és az Európai Beruházási Alap (European Investment Fund, EIF) garanciamegállapodásának kedvezményezettjei, az Európai Unió InvestEU Alapjának támogatásával.

A hitelt az Agroloop a technológiája továbbfejlesztéséhez és termelése bővítéséhez használja fel, hogy az idei év végétől 3000 tonna fehérjelisztet, 600 tonna olajat és 6000 tonna organikus talajjavítót állítson elő éves szinten.

Ez a keretszerződés lehetővé teszi számunkra, hogy még több innovatív és zöld vállalkozást támogassunk, versenyképes árakat kínálva, kevesebb biztosítékot kérve tőlük

– mondja Laurinyecz Anita, az UniCredit Bank agrárfinanszírozási igazgatója.

Percze Rajmond örömmel vesz részt az UniCredit Bank kkv-knak szóló kampányában. Ebben a vállalkozók saját példájukon keresztül mutatják be, hogyan támogatja munkájukat a bank a számukra legmegfelelőbb finanszírozási formákkal, pénzügyi megoldásokkal, továbbá azzal, hogy stabil pénzügyi háttér biztosít a fejlődésükhöz. A kampány kisfilmjei itt nézhetőek meg: unicreditbank.hu/vallalkozasok.

Fotó: UniCredit Bank

A cikk megjelenését az UniCredit Bank támogatta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Fizetett hirdetés Olvasson tovább a kategóriában

Fizetett hirdetés

Forint Ferenc
2024. július 1. 09:30 Fizetett hirdetés

Környezettudatos hulladékfuvarozás – közútról vasútra

Az EU elvárásai nemcsak a hulladékgazdálkodást állítják kihívás elé, hanem a begyűjtött hulladék logisztikáját is.

Forint Ferenc
2024. június 19. 11:31 Fizetett hirdetés

Így lépi át az elektromos autózás korlátait a Porsche Taycan

Ha a Porsche valamibe belekezd, nem csupán az elsőségre törekszik, hanem általában átlépi a műfaj korlátait. A több mint 75 éves autógyártó az elektromos autózás műfajába is így lépett be, amikor 2019-ben bemutatta a Taycant. A négyajtós sportautó számos világújdonsággal érkezett, a folyamatosan bővülő kínálat pedig egyre szélesebb közönség szívébe lopta be magát. A siker magától értetődő volt. De a Porsche nem dőlt hátra és most még jobbá tette a Taycant.

Forint Ferenc
2024. május 8. 17:05 Fizetett hirdetés

Már van megoldás a nagy méretű és nagy átmérőjű fémszerkezetek vágására

Többé nem jelent problémát a nehezen kezelhető fémprofilok precíziós vágása a gyártó vállalatok számára. A Vass Acélcsarnok Kft. legújabb csőlézer vágógépe végre megoldást kínál a nagy átmérőjű csövek, zártszelvények és profilok vágására.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. szeptember 29. 05:29 Vállalat

Gyötrelmes a nehézipari vidékek sorsa Európában, de Dunaújváros szerencsés lehet

A mostani acélipari válság újabb európai kohókat ránthat magával, de Dunaújváros térségében legalább így is maradnak munkalehetőségek.

Elek Péter
2024. szeptember 28. 04:58 Pénz, Világ

Valami nagyon nem stimmel az orosz szankciókkal

Ha a meghatározó orosz vállalatok profitjára néz az ember, nem tudná kitalálni, hogy Oroszország jelenleg a világ leginkább szankcionált országa.

Lukács András
2024. szeptember 27. 14:27 Élet

Patrióta cselekedet áltudományt terjeszteni?

Százezren néztek meg egy olyan videót a Megafon YouTube-csatornáján, amelyben alig találni nem a megtévesztést szolgáló mondatot.