Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. június 18. 14:40 Élet

A fiatalok nem adnak borravalót, pedig egyre többet járnak étterembe

Pincérek, taxisok és pultosok, van egy rossz hírünk: egy amerikai felmérés szerint a 18-37 éves korosztályban egyre kevésbé divat a borravaló. A CreditCards.com adatait a Bloomberg idézi, ezek szerint az ezredforduló környékén születettek 10 százaléka semmilyen plusz összeget nem ad a számlához, amikor étterembe megy.

A borravalót elutasító vendégek aránya ugyanakkor az idősebb korosztályokban még átlagosan csak 3 százalék. Előbb-utóbb a munkaadóknak is oda kell majd figyelniük erre, hiszen sok helyen a jatt az elérhető jövedelem jelentős része. A felmérés szerint ráadásul a fiatalok akkor sem hajlandók túl mélyen a zsebükbe nyúlni, ha egyáltalán adnak bármit is: náluk a borravaló medián aránya Amerikában csak 15 százalék, ami elmarad az idősebb korosztályok 18-20 százalékos (szintén medián) átlagától.

Ahogy a CreditCards.com elemzője is rámutat, a generációs különbségek azért is érdekesek, mert éppen a 18-37 évesek közül kerülnek ki azok a munkavállalók, akik olyan állásokban dolgoznak, ahol lehet borravalót kapni. Ha valakinek, akkor nekik tudniuk kellene, hogy mennyire fontos a borravaló a jövedelem szempontjából.

Még az sem segít, ha az étteremben vagy a taxiban automatikusan felajánlják a lehetőséget a borravalóra, ezzel ösztönözve az ügyfeleket, mert a fiatalabb korosztályból a megkérdezettek 18 százaléka azt mondta, kapásból elutasít minden hasonló lehetőséget.

Az okokra kérdezve azt a választ kapták a felmérést végzők, hogy a vendégek nem engedhetik meg maguknak a borravalót, ez azonban kissé cinikusnak tűnik, mert más adatok szerint az étterembe járás éppen a fiatalabbak körében egyre gyakoribb.

A legjobb kuncsaftok a jatt szempontjából a 65 év felettiek, és azon belül is elsősorban a nők, akik az átlagnál nagyobb borravalót szoktak adni. Náluk a medián értéke is stabil és magasabb, 20 százalék körül van.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet borravaló felmérés fiatalok Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Fontos

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.