Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2024. június 27. 10:38 Adat

Van egy mutató, amiben Európa-bajnok a grúz foci

Egyetlen európai futballbajnokságban sem költekeztek annyira túl a csapatok 2022-ben, mint a georgiai élvonalban. Az Európa-bajnokságról a portugálok legyőzésével a magyar válogatottat is kiejtő ország klubjai csak fizetésekre közel kétszer annyit költöttek, mint amennyi a kasszájukba befolyt.

  • A bérek bevételekhez viszonyított aránya fontos mutató a labdarúgásban. Mivel a fizetések hatással vannak a pályán elért eredményre is, ezért a csapatok hajlamosak túlköltekezni. Gyakran előfordul, hogy a fizetésekre fordított összeg a teljes bevételt is meghaladja.
  • Az UEFA elemzése szerint 2022-ben hét európai ligában, köztük Franciaországban, Olaszországban és Szerbiában is ez történt. Sehol nem volt azonban olyan magas a mutató, mint Georgiában.
  • Más kérdés, hogy a georgiai foci rendkívül kevés pénzből gazdálkodik. A 12 millió eurós ligaszintű bevétel kevesebb mint tizede annak, ami az NB I-es csapatok kasszájába befolyt, a portugál bajnokság bevételének pedig nagyjából az egy ötvenede.
  • Stadionprojektekkel sem állnak túl jól a grúzok. Az elmúlt tíz évben csak egy új aréna épült az országban, miközben ugyanebben az időszakban Magyarországon 14, az Eb E-csoportjában épp Grúzia előtt végző Törökországban pedig 37 stadiont húztak fel.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat európa-bajnokság Grúzia magyar válogatott Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. július 1. 11:11 Adat, Élet

A kempingek drágultak legkevesebbet a szálláshelyek közül az utóbbi két évben

Kétéves időtávon lényegében minden szállástípus esetében nagyon jelentős áremelkedés volt, a kempingek 18 százalékkal vannak a sor végén.

Hajdu Miklós
2024. június 28. 15:36 Adat

Csúcsot döntött a Magyarországról kivándorlók száma, hiányozni fognak a munkaerőpiacról

Cegléd lakosságméretéhez hasonló számban hagyták el magyar állampolgárok az országot tavaly legalább egy évre.

Hajdu Miklós
2024. június 28. 11:19 Adat

A drága élelmiszerek és távközlés miatt is hagyott le minket Bulgária a fogyasztásban

Tavaly már az uniós átlaggal voltak egyenértékűek a magyarországi élelmiszerárak, de a távközlés és a lakhatás is viszonylag drága.

Fontos

Kiss Péter
2024. június 30. 05:51 Pénz

Mit adott nekünk az EU-tagság 20 éve, ha befektettük a pénzünket?

Elsőre jól néz ki a magyar állampapírok és a részvények hozama, de ha figyelembe vesszük az inflációt és a forint leértékelődését, akkor például a román eszközök jobban teljesítettek.

Holtzer Péter
2024. június 29. 05:39 Podcast

Több kevésbé neves iskola kéne, ahonnan jönnek a diákok – így látják az egyetemen a saját utánpótlásukat

Hafiek Andrea, a Semmelweis Egyetem Oktatásigazgatási Hivatalának vezetője és Benyó Zoltán, az egyetem Doktori Tanácsának elnöke volt a G7 oktatási témájú podcastsorozata, a 28. óra vendége.

Jandó Zoltán
2024. június 28. 05:15 Adat, Vállalat

A focisták fizetésében sikerült utolérni Ausztriát

A régióban lényegében sehol nem keresnek jobban a focisták, mint nálunk, 2010-hez képest papíron harmincszoros a fizetések emelkedése.