Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2024. február 20. 11:29 Közélet

A kormánypárti médiaholding nem engedte el az iWiW-et

A 2002-ben indult, 2002 és 2005 között különösen népszerű, majd 2014-ben megszűnt magyar közösségi hálózat, az iWiW-hez kapcsolódó védjegyek már lejártak, azonban a kormánypárti Mediaworks megvásárolta és tavaly augusztus óta jogutódként birtokolja a logót és brandet a védjegyoltalom-adatbázis dokumentuma szerint. 

Mit jelent ez? Azt, hogy az iWiW-brandet a kormánypropagandáért felelős holding és a NER nem engedte el, és azt jelenleg is szabadon használhatja.

  • A Medaworks-nél vannak az iWiW-adatbázisok is, ezek a kapcsolati hálók és lakhelyadatok anonimizált formában az elmúlt években fontos szociológiai kutatások alapját képezték.
  • A kutatás honlapja szerint a Mediaworks 2021-ben járult hozzá, hogy az iWiW-adatbázis nyitva maradjon a kutatók számára. 

Tágabb perspektíva: Az iWiW 2006-ban került az Origo üzemeltetése alá. A cég kormányközelbe kerülése idején, 2014-ben aztán végleg lekapcsolta a magyar közösségi hálót – akkor már a Facebooknak egyébként több millió felhasználója volt az országban. 

  • A Mediaworks előtt védjegyek az Origót kiadó New Wave Mediánál voltak, az viszont 2022-ben beolvadt a Mediaworks-be, ekkor került át hozzá a több évtizedes múlta visszatekintő magyar levelező, a Freemail is. 
  • Ennek az átvételnek lehetett része az iWiW-védjegy megvásárlása is – ezzel a kormánypárti médiahálózat nem engedte el az iWiW-brandet és nevet.

Egy másik próbálkozás: 2020 végén éppen az iWiW mintájára indított el egy magyar közösségi hálózatot Pál Csaba, aki a projektért lelkes hangnemben beszámoló kormánylapoknak akkoriban azt mondta, hogy a Facebook-cenzúra alternatívájaként indította el a magyar közösség által tulajdonolt oltalt, a Hundubot, aminek egyik fő vonása, hogy a magyaroké és “nem alkalmaz politikai cenzúrát”.

  • A Hundub fél évvel később leállt, az oldalon küldött képek között gyermekpornó is volt, emiatt nyomozás is indult, később NAV-végrehajtás alá is került. 2022 végére Pál Csaba teljességgel felszívódott, elérhetetlenné vált.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet iWiW közösségi média Origo Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Jandó Zoltán
2024. május 7. 11:08 Adat, Közélet

Magyar egészségügy 2024: inkasszó, eszközhiány, 100 milliárdos adósság

A magyar tulajdonban lévő egészségügyi beszállító cégek lehetnek a kórházi adósságállomány folyamatos növekedésének vesztesei. Több vállalat is elhagyhatja a piacot.

Stubnya Bence
2024. május 7. 05:38 Közélet, Világ

A románok fogyasztanak, a magyarok beruháznak, de ki lesz ettől gazdagabb hosszú távon?

Románia fogyasztásorientált gazdasági stratégiával hagyta le egy főre eső GDP-ben Magyarországot. A magyar gazdaságpolitika viszont még inkább a beruházásokra fókuszálna.

Bucsky Péter
2024. május 3. 04:31 Adat, Közélet

Átformálta a lakáspiacot a kormány a sok százmilliárdos támogatásokkal

A legalább három gyermeket nevelőknél látványos a lakástulajdonosok arányának növekedése, a falvakban pedig fogyni kezdtek az üresen álló házak.

Fontos

Váczi István
2024. május 7. 16:33 Élet

Elkezdődött a G7 új korszaka

Újult erővel, több és frissebb cikkel térünk vissza.

Torontáli Zoltán
2024. május 7. 14:03 Tech, Vállalat

Elmegy a piac a magyar e-kereskedők mellett

Vége annak az egyszerű korszaknak, amikor a Kínából nagyban megvett árut kettes szorzóval itthon simán el lehet adni.

Jandó Zoltán
2024. május 6. 14:24 Adat, Vállalat

Most látszik, mennyire megütötte az oroszokat, hogy nem veszik a gázukat Európában

Az európai piac összeomlása miatt lett közel negyed évszázadnyi nyereséges működés után 2023-ban veszteséges a Gazprom orosz gázóriás.