Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2024. január 9. 17:32 Közélet, Világ

Feltétellel, de hajlik Orbán Ukrajna támogatására

A Politico információi szerint Orbán “kisétálása” és blokkja után most mégis hajlik az 50 milliárd eurós ukrán támogatási csomag megszavazására, amennyiben azt szétszabdalják és csak évente adják. 

Mit jelentene ez a kiegyezés? A következő 4 évben évi 12,5 milliárd euró érkezne Kijevbe, vagyis a mostani akadály, lényegében a magyar miniszterelnök blokkja, elhárulna, viszont a jövőben Orbán újra leszavazhatja az éves összeg folyósítását, amit alkupozíciói javítására próbálhat felhasználni. Ez jelenleg a magyar kormány elképzelése a lap szerint, ami múlt héten egy EU-s tárgyaláson merült fel a fenti formában, bár korábban, ha nem is miniszterelnöki, de alacsonyabb kormányzati szinten már történt utalás az “egyéves megoldásra.”

  • A decemberi csúcson vétózó Orbán sajtóhírek szerint a helyreállítási alap forrásainak feloldását kérte a vétó feloldásáért cserébe, EU-s nyilatkozatok szerint viszont a két téma nem kapcsolható össze ilyen módon.

Mit mond Brüsszel? Egyelőre nehéz tisztán látni ebben. A lap által idézett, névtelenséget kérő EU-diplomaták szkeptikusak a fenti megoldással kapcsolatban, ugyanis túl nagy árnak tartják azt, hogy így az összeg elveszíti azt a kiszámíthatóságot, ami plusz értéket adna neki Kijev számára. 

Számokban: A Kiel Intézet szerint tavaly Ukrajna legnagyobb támogatója az Egyesült Államok volt, amit

  • Németország követett 17,1 milliárd euróval.
  • Az egyesült Királyság pedig 6,6 milliárd euróval támogatta a háborúzó Ukrajnát. 

Mi következik? A téma már szerdán is napirendre kerül majd a nagyköveti találkozón, de a cél az, hogy a február elején esedékes EU-csúcsra meglegyen a megoldás. Addig egymásnak ellentmondó kiszivárgott információk és színfalak mögötti nyomásgyakorlás-tapogatózás valószínű.

Fontos fejlemény, hogy a Financial Times szerint az EU megkezdte egy olyan 20 milliárd eurós ukrán csomag kidolgozását, ami egy más féle hitelezési struktúrán alapulna, és Orbán vagy más nem tudná blokkolni.  Ezen kívül közvetlen támogatások kétoldalú államközi megállapodások keretei között is küldhetők Kijevnek.  

  • Ennek a B-tervnek a részleteit az EU-ban szintén február elejéig akarják kidolgozni. Ha ez sikerül, és reális forgatókönyvvé válik, az jelentősen ronthat Budapest pozícióin.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Világ EU eu támogatás orosz-ukrán háború vétó Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Stubnya Bence
2024. május 16. 13:47 Adat, Közélet

Újra lesz pénzünk fogyasztani, de még mindig túl nagy a lyuk a költségvetésen

Ugyan több előrejelzés is kicsit borúsabban látja az idei növekedési kilátásokat, mint pár hónapja, de legalább reálbér-növekedésre és több fogyasztásra számítanak.

Jandó Zoltán
2024. május 16. 10:27 Adat, Közélet

Veresége ellenére pénzügyileg más ligában focizik a Fradi, mint a többi magyar csapat

A Fradi annyi pénzből gazdálkodik, hogy még a svájci és a belga bajnokságban is a gazdagabb csapatok közé tartozna, a Paks büdzséje viszont itthon is szerénynek számít.

Bucsky Péter
2024. május 14. 05:48 Adat, Közélet

Az egyházak finanszírozásában is megvan a kormányzati kétharmad

Az egyházak gazdálkodása az egyik legnehezebben átlátható terület Magyarországon, pedig túlnyomórészt adófizetői forrásokból működtetik intézményeiket.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 17. 05:48 Pénz, Vállalat

Hiába szeretnék sokan, nem lehet csak úgy lejönni a földgázról

Bár jelentősen csökkent a magyar vállalatok földgázfelhasználása, az ipari szereplők nagy része, ha akarna, sem tudna szabadulni a földgáztól.

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2024. május 16. 05:35 Élet, Világ

Így lehet magyar átlagnyugdíjból élni a spanyol tengerparton

Romantikus álom vagy nagyon is kivitelezhető valóság? Mekkora tőke és nyugdíj kell hozzá? Megkérdeztük azokat, akik már kint élnek, és azokat, akik segítenek a kiköltözőknek.