Hírlevél feliratkozás
Budapest, 2023. március 23. Magisztrális kalapban és talárban a Budapesti Corvinus Egyetem Turizmus-Vendéglátás, Gazdasági és Vidékfejlesztési Agrármérnök, valamint az Emberi Erőforrások szakainak végzős hallgatói a diploma átvételi ünnepségen, az egyetem Fővám tér 8. szám alatt lévő E-épületének aulájában.
Pálos Máté
2024. január 9. 11:48 Közélet

Egy évvel a magyar kutatók és diákok kizárása után Navracsics a tárgyalások megrekedéséről beszél

Egy lengyel hírügynökségnek adott nyilatkozat szerint megrekedtek az Európai Bizottság (EB) és a magyar kormány között a tárgyalások, és éppen egy évvel az ügy kipattanása után most látótávolságban sincs az a megegyezés, ami feloldaná az alapítványi egyetemek kutatóinak és diákjainak kizárását az EU-s tanulmányi és kutatási programok finanszírozásából.

Mi történt? Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a korábbi, számos optimista hangvételű nyilatkozataival szemben hétfőn azt mondta, az Erasmus diákcsere- és a Horizont Európa tudományos kutatási programban való magyar részvételről szóló tárgyalások késő ősz óta megrekedtek.

  • A magyar egyetemek kiszorulása a programból beláthatatlan károkkal jár a magyar tudományos kutatások nemzetközi kapcsolati rendszerére és beágyazottságára. Árulkodó, hogy a nem EU-tag Egyesült Királyság éppen tavaly szeptemberre navigálta magát vissza a Horizontba – azzal a feltétellel, hogy évi 2,6 milliárd eurót fizetnek be uniós tudományos alapokba.
  • Tavaly júniusban írtunk arról részletesen, hogy már több millió eurós kár érte a magyar tudományos kutatást, és ez még csak a kezdet lehet.
   

Tágabb perspektíva: A jelentős összegeket mozgató, EU-s finanszírozású felsőoktatási-tudományos programokból bő egy évvel ezelőtt zárták ki a magyar alapítványi fenntartású egyetemeket, ugyanis az EU a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványi (KEKVA) konstrukcióban – lényegében álmagánosított, kiszervezett – formában működtetett egyetemek esetében nem látta biztosítottnak a pénz útjának átláthatóságát, ellenőrizhetőségét, az érdekütközések kizárását.

  • Az összeférhetetlenségi kritikák miatt az ilyen alapítványok kuratóriumaiból miniszterek, kormánytagok léptek ki, de az EB ezek után is törvényi garanciákat várt az alapítványokat fenntartó kuratóriumok sajátos túlhatalmával szemben. Ilyen például a tagság kritériumainak, a jelölés és kinevezés folyamatának rögzítése.
  • A Portfolio forrásai szerint a magyar kormány egyszerűen megjelölné a tagokat, akiknek jelentkezését az Állami Számvevőszék vizsgálná. Ez azonban az EB-nek nem felelt meg.

Előzmények: Navracsis az Erasmus-ügy kipattanása után nem sokkal azt nyilatkozta, lemond, ha miatta nem sikerül márciusig megegyezni. Aztán májusban, fél évvel a kizárás után éppen úgy látta, hogy az ügyben közel járnak a megállapodáshoz. Szeptemberben azt nyilatkozta, felgyorsítják a tárgyalásokat, és ősz végére megállapodás születhet, sőt: ősz végére meg kell állapodni. Ehhez képest novemberben a kormány további türelmi időt kért, ugyanis 23-án lejárt az új egyetemközi Erasmus-szerződések megkötési határideje.

  • December végén a kormány Pannónia néven mintegy tízmilliárdos nemzetközi csereprogramot hirdetett a KEKVA-egyetemeknek. A területért felelős államtitkár nyilatkozata szerint ezt nem Erasmus-pótléknak szánja a kormány. 

Mindeközben Navracsics Tibor tárca nélküli területfejlesztési miniszterből az új közigazgatási és területfejlesztési minisztérium vezetője lett, átkerült alá a miniszterelnökségtől a közigazgatás, illetve a belügyminisztériumtól az önkormányzati terület. 

Alulnézet: Egy, a Corvinus kötelékében dolgozó kutató korábban azt mondta a G7-nek a források 2022 végi befagyasztásáról: “Bizonyíthatatlan, de létező jelenség a magyar kutatók mellőzése az új pályázatokban. Nyolc sikeres nemzetközi pályázat van mögöttem, a legutóbbit még az előző Horizont-programja támogatta: 7 ország működött együtt és nagyon jó értékelést kapott a projekt. Ha lezárul egy-egy projekt, elkezdünk dolgozni az új pályázatokon – most azonban nincs felkérésem, bár eddigi külföldi kutató partnereim már fejlesztik új kutatási terveiket.” 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTöbb millió eurós kár érte a magyar tudományos kutatást, és ez még csak a kezdet lehetBizonyíthatatlan, de létező jelenség a magyar kutatók mellőzése az új pályázatokban, mondta a G7-nek egy érintett. Ráadásul a kapuk bezárulása a kutatói utánpótlást is elvághatja.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Erasmus horizont kutatás Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Stubnya Bence
2024. május 16. 13:47 Adat, Közélet

Újra lesz pénzünk fogyasztani, de még mindig túl nagy a lyuk a költségvetésen

Ugyan több előrejelzés is kicsit borúsabban látja az idei növekedési kilátásokat, mint pár hónapja, de legalább reálbér-növekedésre és több fogyasztásra számítanak.

Jandó Zoltán
2024. május 16. 10:27 Adat, Közélet

Veresége ellenére pénzügyileg más ligában focizik a Fradi, mint a többi magyar csapat

A Fradi annyi pénzből gazdálkodik, hogy még a svájci és a belga bajnokságban is a gazdagabb csapatok közé tartozna, a Paks büdzséje viszont itthon is szerénynek számít.

Bucsky Péter
2024. május 14. 05:48 Adat, Közélet

Az egyházak finanszírozásában is megvan a kormányzati kétharmad

Az egyházak gazdálkodása az egyik legnehezebben átlátható terület Magyarországon, pedig túlnyomórészt adófizetői forrásokból működtetik intézményeiket.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 17. 05:48 Pénz, Vállalat

Hiába szeretnék sokan, nem lehet csak úgy lejönni a földgázról

Bár jelentősen csökkent a magyar vállalatok földgázfelhasználása, az ipari szereplők nagy része, ha akarna, sem tudna szabadulni a földgáztól.

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2024. május 16. 05:35 Élet, Világ

Így lehet magyar átlagnyugdíjból élni a spanyol tengerparton

Romantikus álom vagy nagyon is kivitelezhető valóság? Mekkora tőke és nyugdíj kell hozzá? Megkérdeztük azokat, akik már kint élnek, és azokat, akik segítenek a kiköltözőknek.