Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. szeptember 25. 17:02 Közélet

Magyarországról jövő migránsok és álhírek is szítják a feszültséget a választásra készülő Szlovákiában

A Magyarország felől érkező migránsok témája uralja a szlovák nyilvánosságot a hétvégi választások előtt. Ez a Smernek (Fico pártja, a Fidesz kvázi szövetségese) és szélsőjobboldali potenciális koalíciós társainak kedvez, de az utolsó napokban a volt miniszterelnök Pellegrini (aki a mérleg nyelve lehetne, de pártja inkább a Smer felé húz) is óriásplakátokkal csatlakozott rá a témára.

Részletek: a migráció augusztus végén ugrott meg, ami a szlovák hatóságokat is felkészületlenül érte. A 90 százalékban afgán és szíriai migránsokat a rendőrség nem toloncolja vissza. Ők humanitárius okokból szabadon mozoghatnak, és erről egy rendőrségi igazolást is kapnak.

  • Bár ez a papír önmagában nem jogosít schengeni tartózkodásra, a migránsok között ez terjed, hozzájárulva ahhoz, hogy egyre népszerűbb a szlovákiai útvonal. Az igazolás miatt a Smer a kormányt támadja, bár azt még az ő kormányzása alatt fogadták el.
  • A bevándorlók többsége Németországba tart, de Szlovákiában attól tartanak, hogy előbb-utóbb Németország is lezárhatja a cseh határt (a német belügyminiszter erről beszél), és így többen ragadnának Pozsonyban is.
  • A magyar kormány felelősségét és az embercsempészek kiengedését hangsúlyozzék a nyugatpárt szlovák pártok, mások szerint a növekvő számokat a szerbiai migrációs nyomás és a jobban védett osztrák határnál átjárhatóbb szlovák tranzitútvonal is magyarázhatja.

Számokban: egy friss közvélemény-kutatás szerint a témára leginkább a Smer és a szélsőjobb szavazói rezonálnak. Míg össztársadalmilag a migrációt 15 százalék tartja az ország fő problémájának (az aggasztó államháztartási hiányt és az egyenlőtlenségeket bő 30 százalék), Fico szavazóinál 30 százalék ezt teszi az első helyre.

Reakciók: rendőrségi adatok szerint az utolsó héten csökkent a nyomás, de így is nagy a feszültség: embercsempész autók, lövöldözések hírei terjednek, a helyi tüntetéseket előszeretettel látogatják a politikusok is.

  • A szlovák kormány növelte a rendőri jelenlétet a határnál, a hírek szerint a komáromi híd magyarországi oldalán is ellenőriznek szlovák rendőrök, de Ódor Lajos miniszterelnök a magyar-szerb határon szeretne szigorúbb határzárat.
  • Fico a karhatalom általános kivezénylését és azt követeli, hogy 50 méterenként legyenek fegyveresek a magyar-szlovák határon. A szlovák rendőrség szerint ez irreális, a magyar-szlovák 654 kilométer hosszú, ehhez több mint százezer rendőrre lenne szükség.

A szlovák nemzetbiztonsági szerint komoly veszélye van, hogy egy ellenséges állam kibertámadásokkal, hibrid hadműveletekkel (adathalászat, a választási oldal elleni túlterheléses támadás, dezinformációs kampányok)  hajt végre Szlovákia ellen a választási kampány során.

  • Főleg az orosz dezinformációt tartják általában is veszélyesnek, a pozsonyi nagykövetséget, ahonnan néhány napja egy orosz diplomatát is kiutasítottak, a hibrid hadviselés központjának tartják.
  • Az álhírek ellen a rendőrség szokatlanul aktív és külön kampányt indított “Nem ragadnak rám az álhírek” címen. A rendőrségi videókban népszerű rapper és volt püspök is felhívja a figyelmet a hoaxok veszélyeire. 
  • A migráció körül is megjelentek álhírek, maga Fico is terjeszti ezeket. A Smer elnöke egy videóban egy román mikrobusz előtt állította, hogy itt van egy embercsempész autó, és a rendőrség nem tesz semmit. A hírt a szlovák rendőrség cáfolta: egy szabályos fuvarlevelekkel rendelkező járműről volt szó.

Tágabb kontextus: a hétvégén az Európai Bizottság kifejezetten a szlovák választások kapcsán szólította fel a Facebook, a Youtube és a Tiktok tulajdonosait az álhírek elleni határozott fellépésre, jelentős pénzbírsággal fenyegetve őket, ha ennek nem tesznek eleget.

  • Ez nem kizárólag a szlovák politikának szól: most vizsgázik először élesben az EU új digitális törvénycsomagja, a határozottabb moderálást előíró DSA. Az álhírek miatti határozottabb moderáció ugyanakkor veszélyt jelenthet a demokratikus vitára.

Korábban amerikai demokrata szenátorok követelték Zuckerbergnél az oroszbarát dezinformációs tartalmak eltávolítását. Ezt Fico kifogásolja, szerinte főleg a mainstream sajtóból jön a legtöbb félretájékoztatás.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet álhírek dezinformáció dsa facebook izzadság migráció Robert Fico Szlovákia Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Hajdu Miklós Stubnya Bence
2024. május 13. 05:43 Adat, Közélet

Már csak a legszegényebb románok jövedelme marad el a magyarokétól

Viszont ha az irigylésre méltó román gazdasági teljesítmény mögé nézünk, a magyarországinál nagyobb jövedelmi és regionális egyenlőtlenségeket találhatunk.

Hajdu Miklós
2024. május 10. 17:14 Közélet, Pénz

Újabb haladékot kaphatnak a lakossági hiteltörlesztők Nagy Márton szavai alapján

Valószínűtlen, hogy nem hosszabbítja meg a a kamatstop hatályát legalább az év végéig a kormány.

Hajdu Miklós
2024. május 10. 14:02 Közélet

Furcsa szimbóluma lesz a magyar-kínai közeledésnek a cseresznye és a marhasperma

Infrastrukturális beruházások előkészítése mellett a cseresznye és a szarvasmarhafélék örökítőanyagának kiviteléről is megállapodott a magyar kormányfő a kínai elnökkel.

Fontos

Pintér Róbert
2024. május 12. 05:19 Tech, Vállalat

Kedves magyar cégvezető, mikor ébredsz rá, hogy nem lehet megúszni a digitalizációt?

Románia azért is előzhette a kanyarban Magyarországot, mert romlik a magyar kkv-k versenyképessége, aminek szerves része a digitalizáció alacsony szintje.

Jandó Zoltán
2024. május 11. 05:24 Vállalat

Az egyik leggazdagabb magyar vette meg a bukott ásványvízkirály jachtját

Hivatalosan is új tulajdonoshoz került az Aquarius-Aqua bukásának jelképévé váló luxusjacht. A hajót át is nevezték: néhány napja már nem Cassiopeiának, hanem Aragónak hívják.

Jandó Zoltán
2024. május 10. 10:14 Adat

Ötszázszor több tao-pénz jutott a felcsúti focinak, mint az országos átlag

Az egy lakosra jutó tao-támogatás Felcsúton meghaladta a 20 millió forintot.