Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. május 22. 15:14 Pénz, Vállalat

Az elmúlt 40 év legjobb befektetése a méregdrága luxustáska. Vagy nem.

Befektetésnek sem utolsó az közel 300 Hermes Birkin táska, amik a bukott maláj miniszterelnök egyik lakásából kerültek elő. Legalábbis ezt állítja egy erre szakosodott oldal, amely szerint az elmúlt három és fél évtizedben ilyen luxustáskákban érte meg leginkább tartani a pénzünket. Ráadásul, ha jól értjük a befektetés lényegében kockázatmentes, hiszen a táskák értéke az eddigi tapasztalatok alapján csökkenni nem is tud.

A Hermes Birkinekre az irányította rá a figyelmet, hogy miután Malajzia kormányfője, Najib Razak teljesen váratlanul megbukott a két héttel ezelőtti választásokon, a rendőrség razziát tartott több hozzá és családjához köthető ingatlanban. Ezek során pedig rengeteg – vélhetően elsikkasztott állami pénzből vásárolt – vagyontárgyat találtak, köztük 286 ilyen luxusretikült is.

Ezek közül a legolcsóbb is több mint 9 ezer dollárba kerül, árverésen azonban már adtak ilyen táskáért 377 ezer dollárt, azaz jelenlegi árfolyamon több mint 100 millió forintot is. Ez utóbbi miatt vetette fel a Quartz, hogy akár befektetésként is értékelhető a 300 darabos gyűjtemény.

Bár Najib Razak és felesége esetében vélhetően nem erről volt szó, de bármilyen hihetetlen volt már rá kísérlet, hogy felmérjék mennyire érdemes luxustáskában tartani a pénzünket. A Baghunter nevű portál még 2016 elején készített egy elemzést, amit másfél évvel később megismételtek. Ebben a részvénypiacok, az arany és a táskák értéknövekedését vetették össze 1980 és 2015 (illetve később 2017) között, és arra jutottak, hogy a legjobb befektetés egyértelműen a Hermes Birkin volt.

Míg ugyanis az S&P 500 alig 9, az arany pedig mindössze 1,5 százalékot hozott évente, addig a táskák több mint 14-et. Ráadásul utóbbiaknál teljesen monoton volt a növekedés: egyetlen olyan évben sem csökkent az értékük. Még a legrosszabb évben is felértékelődtek 2,1 százalékkal, míg a legjobban negyedével ugrott az áruk. Ezzel szemben az S&P 500 2008-ban több mint harminc százalékot zuhant, az arany pedig a leggyengébb évében majdnem 6 százalékot veszített értékéből.

A kutatás tudományos értékéből kissé levon, hogy nem teljesen egyértelmű, hogyan becsülik a táskák értékét. Az biztos, hogy a Hermes Birkineknek komoly másodpiaca van. A cikk szerint az új táskákra esetenként akár hat évet is vár egy vevő, így gyakran előfordul, hogy használtan többe kerül egy ilyen táska, mint újonnan.

Konkrét árakat azonban csak a rekordot hozó aukciók esetében említenek, ezeket pedig kicsit azért erős összevetni úgy általában bármivel. Állítólag 2016-ban típustól függően 14 és 20 százalék közötti értéknövekedést produkáltak a táskák, de ezeknél sem egyértelmű, hogy milyen árat mihez hasonlítunk. Arról nem is beszélve, hogy egy másik aloldalon, ahol a Hermes Birkinekről, mint befektetésről írnak, azt állítják, hogy egy ilyen táska a 80-as években kétezer dollárba került, most pedig 10-12 ezerért lehet megkapni. Ez viszont csak 5-6-szoros szorzó, ami nagyon messze van az évi 14 százaléktól, sőt még az amerikai állampapírok hozamát sem éri el*Ha valaki amerikai állampapírba tett 2000 dollárt 1980-ban, akkor most közel 20 ezer dollárja van..

Mindenesetre még, ha el is fogadjuk, hogy a használt Hermes Birkinek piacán ekkora hozamokat lehet elérni, akkor sem biztos, hogy most a legjobb ezekből bevásárolni. A táskák árát ugyanis – amint ez a hosszú várólistákból is kiderült – a szűkös kínálat hajtja felfelé. Márpedig, ha valakinek Malajziában eszébe jut értékesíteni a lefoglalt kormányfői vagyont, akkor ez a túlkereslet enyhülhet, ami azonnal visszafogja az áremelkedést. Sőt, még akár az is előfordulhat, hogy közel 40 év után olcsóbbak lesznek a Hermes Birkinek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Vállalat Hermes Birkin luxustáska Malajzia Najib Razak S&P 500 Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.