Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. augusztus 30. 18:49 Adat, Pénz

Akár az infláció tízszeresével nőtt a legértékesebb magyar családi cégek értéke az elmúlt nyolc évben

Közzétette a jelenleg legértékesebb magyar családi cégcsoportok toplistáját a Forbes magazin. Elemzésük szerint a 25 legértékesebb cég ma összességében alig ér többet, mint egy évvel korábban, a növekedés elmaradása a nehéz gazdasági helyzet jele.

Részletek: a 15 legértékesebb céget az alábbi grafikonon ábrázoltuk, amelyen jól látszik, hogy az első három helyezett, a Mészáros csoport, az MPF csoport és a Bonafarm csoport milyen sokkal vezet a többiek előtt.

Tágabb kontextus: a Forbes első, 2015-ös listájához viszonyítva a legértékesebb családi vállalkozások élmezőnye nyolc év alatt alapvetően megváltozott. Az infláció azóta 36 százalék volt, és számos családi cég értéke ennek tízszeresével vagy még nagyobb arányban nőtt. 

  • A jelenleg már utcahosszal vezető Mészáros-csoport és a negyedik helyre feljött, Szíjj Lászlóhoz köthető Duna-csoport 2015-ben még nem fért be az akkor 21-es listába. Akkoriban 7,2 milliárd forintos vagyonnal lehetett felkerülni a listára, tehát a Duna-csoport értéke reálértékben legalább közel húszszorosára, a Mészárosé ötvenszeresére nőtt. 
  • Csak a Csányi és a Felcsuti család (Bonafarm és MPF csoport) képviseli az állandóságot az élmezőnyben, ezek a vállalatbirodalmak már nyolc éve is a dobogón voltak.

Számokban: a lenti grafikon a 2015-2023 közötti mozgásokat, illetve ahol lehet, ott a reálérték növekedéseket mutatja be (a 2015-ös cégértéket megnöveltük az inflációval, és ehhez a jelenértékhez mértük a 2023-as értéket). A jelenlegi top15-ből nyolc éve még csak hat cég volt rajta a listán.

  • Az egykori éllovas Jász-Plasztik Kft. reálértéke nem változott, ennek hatására a hetedik helyre esett vissza. A 77 Elektronika csoport reálértéke nyolc év alatt 355 százalékkal nőtt, ez a legmagasabb érték, amit mértünk, ezzel a 12. helyről a 8.-ra lépett előre a cég.
  • 2015-ben 8,4 milliárd forint elég volt a 20. helyhez (Vabeko Kft./Bernula család), ez mai értéken valamivel több mint 11 milliárd forintnak felel meg, ám a mostani 20. helyezett értéke 32,1 milliárd forint (Alcufer/Horváth testvérek), vagyis ma reálértékben már majdnem háromszor annyi pénz kell a top20-ba jutáshoz, mint nyolc évvel ezelőtt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Pénz cég családi cég Forbes Mészáros Lőrinc toplista Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.

Stubnya Bence
2024. május 16. 13:47 Adat, Közélet

Újra lesz pénzünk fogyasztani, de még mindig túl nagy a lyuk a költségvetésen

Ugyan több előrejelzés is kicsit borúsabban látja az idei növekedési kilátásokat, mint pár hónapja, de legalább reálbér-növekedésre és több fogyasztásra számítanak.

Jandó Zoltán
2024. május 16. 10:27 Adat, Közélet

Veresége ellenére pénzügyileg más ligában focizik a Fradi, mint a többi magyar csapat

A Fradi annyi pénzből gazdálkodik, hogy még a svájci és a belga bajnokságban is a gazdagabb csapatok közé tartozna, a Paks büdzséje viszont itthon is szerénynek számít.

Fontos

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2024. május 16. 05:35 Élet, Világ

Így lehet magyar átlagnyugdíjból élni a spanyol tengerparton

Romantikus álom vagy nagyon is kivitelezhető valóság? Mekkora tőke és nyugdíj kell hozzá? Megkérdeztük azokat, akik már kint élnek, és azokat, akik segítenek a kiköltözőknek.

Al-Hilal István
2024. május 15. 19:01 Pénz

Teljes gőzzel haladnak az ázsiai gazdaságok, de odafigyelnek az egyensúlyra is

A nagy ázsiai gazdaságok óvatosan próbálják stabilizálni helyzetüket, miközben a belső egyensúlyhiány és a geopolitikai kockázatok továbbra is fennállnak.

Hajdu Miklós
2024. május 15. 16:36 Vállalat

Az elküldött vendégmunkások veszítik a legkevesebbet az iváncsai akkugyárban

Határozott idejű szerződéssel dolgoztak, és ki kell nekik fizetni a hátralévő időre vonatkozó munkabért akkor is, ha nem talál új munkát a kölcsönbe adó cég.