Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. augusztus 9. 18:26 Élet, Tech

Elindult egy rádió, amelynek már egyetlen műsorát sem szerkesztik és vezetik emberek

BigGPT néven elindult a német bigFM, vagyis a mannheimi Audiotainment Südwest GmbH tisztán mesterséges intelligencia (MI) által vezérelt és működtetett rádiócsatornája.

Miért fontos ez? Bár az MI különféle rádiós alkalmazására már korábban is volt néhány példa, ez az első olyan rádióállomás, amely műsorfelépítésében nagyon hasonlít az eddigi rádiókhoz, de a működtetése már teljesen automatizált, abban közvetlenül már nem vesznek részt emberek.

  • A csatorna döntően zenei tartalmakat sugároz, amelyeket az MI háttér különböző online adatbázisokból állít össze. Tipikus műsor például a mindennap jelentkező Top40 slágerlista, amelynek számai a Spotify hallgatási adatai alapján automatikusan állnak össze.
  • Az elsőszámú MI műsorvezetőt bigLayla névre keresztelték az alkotók, akinek jelenleg az a fő szerepe, hogy az adásban a számok között megválaszolja a hallgatók kérdéseit.
  • A hírszerkesztő és hírolvasó MI műsorvezetőt bigBennek hívják, aki elsősorban technológiai híreket böngész, szerkeszt és olvas be a zeneszámok között.
  • A tartalmat egy pár fős emberi csapat ellenőrzi-moderálja mielőtt adásba kerülne, annak érdekében, hogy az MI által generált tartalom semmiképpen se legyen problémás.

Az adásban folyamatosan bemondják, sőt hangsúlyozzák, hogy alapvetően mindent a mesterséges intelligencia irányít, vagyis a bigGPT nem akar hagyományos adónak látszani. A médiacég elsősorban technológiai kísérletnek tekinti az adót, a legkülönfélébb szakemberektől vár véleményeket, és elsődleges célja az, hogy a meglévő hagyományos rádióadásait fejlessze a tapasztalatokkal.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Tech bigGPT mesterséges intelligencia MI rádió Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. május 17. 13:32 Élet

Tisztulni kezd az őskáosz az elektromos rollereknél

Két hónap múlva már csak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással lehet bizonyos elektromos rollerekkel közlekedni.

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2024. május 16. 05:35 Élet, Világ

Így lehet magyar átlagnyugdíjból élni a spanyol tengerparton

Romantikus álom vagy nagyon is kivitelezhető valóság? Mekkora tőke és nyugdíj kell hozzá? Megkérdeztük azokat, akik már kint élnek, és azokat, akik segítenek a kiköltözőknek.

Torontáli Zoltán
2024. május 9. 15:47 Adat, Élet

Durván az olcsó élelmiszerek felé lökte az infláció a bevásárlásokat

A vásárlások értéke jóval nagyobb mértékben csökkent tavaly is, mint a volumen, vagyis nagyon nagy arányú volt a lefelé vásárlás.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 05:48 Pénz, Vállalat

Hiába szeretnék sokan, nem lehet csak úgy lejönni a földgázról

Bár jelentősen csökkent a magyar vállalatok földgázfelhasználása, az ipari szereplők nagy része, ha akarna, sem tudna szabadulni a földgáztól.

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.