Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. augusztus 8. 08:36 Közélet, Vállalat

A turai kastély csak a kezdet volt, Tiborcznak már tucatnyi ötcsillagos szállodában van érdekeltsége

A 27 milliárd forintos jachton pihenő Mészáros Lőrinc és a 299 forintos Hell jegeskávét fogyasztó Várkonyi Andrea képe mellett Tiborcz István ingatlanportfóliójának aktuális állásával kezdődött a hét. Eszerint a miniszterelnök családja az ötcsillagos prémiumhotelek piacának legfőbb szereplője Magyarországon.

Mit tudunk? A Tiborcz-féle ingatlanérdekeltségek listája a Válasz Online gyűjtése alapján annál is tekintélyesebb, mint amit idáig láthattunk. A lap 36, Tiborcz Istvánhoz köthető projektet szedett össze.

Miből? A közvetlenül Tiborczhoz tartozó BDPST Group ingatlanvagyonán túl januárban egy azóta eltüntetett NAV-adatbázisból derültek ki a titkos magántőkealapok tényleges tulajdonosai. Ezekből egy sor további Tiborcz-érdekeltségre derült fény.

Felfejtett szálak: Orbán Ráchel férje több projektben a BDPST-tel közvetlen tulajdonos, máshol a Diófa Alapkezelő Zrt.-n, vagy pedig az Equilor Alapkezelő Zrt.-n keresztül jelenik meg, jellemzően résztulajdonosként. Az Equilor papíron nem az övé, hanem azé a Hornung Ároné, akinek szerepéről a Jellinek-pénzek sorsa kapcsán írtunk részletesen.

Számokban: a Tiborcz-érdekeltségnek tekintett projektek a Magyar Turisztikai Ügynökség Kisfaludy-pályázataból összesen közel 30 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást, valamint 133 milliárdnyi kormányzati befektetést és 180 milliárd forint „baráti” és állami hitelt kaptak.

Hotelbiznisz: a 36 listázott Tiborcz-érdekeltség közül 14 prémium kategóriás hotel, illetve szállodafejlesztés. Ez a meglévő ötcsillagos kínálathoz képest is rendkívül jelentős szegmenst képvisel.

Hol? A portfólió gyorsan bővül: a hét, már működő szálloda mellett hét másikat most építenek vagy alakítanak át. Előbbieket a nagyítható térképünkön kék, az újakat vörös színnel jelöltük.

  • Budapesten az ötcsillagos, de kisebb Verno House, valamint a D8 és a MOL-torony közelében felhúzott Radisson BudaPart után hamarosan nyílik a Vörösmarty térnél az új luxushotel, a Hotel Dorothea. Utána a még nagyobb Sofitel következik, majd a felújítás után jön a Jellinektől megvett Gellért Szálló. A három együtt majdnem ezer új topkategriás szállodai szobát jelent Budapesten.
  • Vidéken a legismertebb turai kastély eltörpül az épülő hévízi gyógyszálló mellett, de a BDPST érdekelt az első vidéki, Debrecenben nyíló Hiltonban, és övék a Mészáros Lőrinctől átvett tarcali Andrássy Kúria is. Az Equilor ötcsillagos hotelt épít Tokajban és Sárváron, újítanak Galyatetőn (ez szintén Mészárosé volt korábban), és ott van a szántódi BalaLand, ahol Orbán Ráchel nyitott nemrég bababoltot.

Globális láncok: több Tiborcz-közeli szállodát a nagy láncok, a Marriott, az InterContinental, a Radisson és a Hilton fognak üzemeltetni. Tiborcz a kisebb luxusszállóit saját kézben tartja, ezekre “Botaniq Collection” néven épít új brandet.

Mit mond? “Bizonyos értelemben társadalmi felelősségvállalásként értelmezem a befektetéseink jó részét is, hiszen az ingatlanfejlesztési piaci tevékenységünk egyfelől nyilván üzleti döntéseken alapul, másfelől azonban társadalmi szintű értékmentés” – állítja Tiborcz egy friss interjúban. Szerinte a brit legénybúcsúsoknál Budapest többet érdemel, és a fejlesztésekkel ehhez teremti meg a kínálatot.

Piacszerzés: a folyamatban lévő fejlesztésekkel Tiborcz Istvánnak tucatnyi topkategóriás szállodában lesz tulajdona vagy egyéb érdekeltsége. Jelenleg 25, ötcsillagos hotel működik Magyarországon, vagyis a prémium hotelek harmadában-felében hamarosan Orbán Viktor családjának személyes érdekeltsége lesz.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat bdpst hotel tiborcz istván turizmus Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Stubnya Bence
2024. május 9. 05:33 Közélet

A kormány és a multik sem járnak rosszul az ország gazdasági függőségével

A magyar és a lengyel nemzeti kormány is jobban támogatta a multik beruházásait az elődeinél. Egy új tanulmány szerint ez nem ellentmondás, az EU szabályaiból következik.

Stubnya Bence
2024. május 8. 10:13 Közélet, Vállalat

Folytatódnak az áremelések, amik miatt megorrolt a bankokra és a telekomcégekre a jegybank

Átlagosan 28 százalékkal kerülnek többe idén a nagyobb bankoknál nyitható egyszerűbb számlák tavalyhoz képest.

Jandó Zoltán
2024. május 7. 11:08 Adat, Közélet

Magyar egészségügy 2024: inkasszó, eszközhiány, 100 milliárdos adósság

A magyar tulajdonban lévő egészségügyi beszállító cégek lehetnek a kórházi adósságállomány folyamatos növekedésének vesztesei. Több vállalat is elhagyhatja a piacot.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. május 8. 15:13 Pénz

A magas magyar áfa olyan drog, amiről nehéz lejönni

A kormány igyekszik minimalizálni a vállalati nyereségek adóztatását, emiatt nincs tér adócsökkentésekre sem a jövedelmeknél, sem a fogyasztásnál.

Mészáros R. Tamás
2024. május 8. 05:43 Pénz, Vállalat

Az OTP-t is érintheti, hogy fogy a türelem az Oroszországban üzletelő európai bankokkal szemben

A Raiffeisen, az Unicredit és az OTP is hatalmas profitot csinál az orosz piacon – amit az európai szabályozók igyekeznek keményebb eszközökkel megvágni.

Váczi István
2024. május 7. 16:33 Élet

Elkezdődött a G7 új korszaka

Újult erővel, több és frissebb cikkel térünk vissza.