Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. július 6. 12:46 Közélet

Akár 6 százalékosra is duzzadhat az idei költségvetési hiány, de a kormány egyelőre nem tervez újabb lépéseket

Egy friss előrejelzés szerint nagyon elcsúszhat a kormány az idei és a jövő évi költségvetési hiánnyal is, és még az is benne van a pakliban, hogy emiatt el kell engedni az idei hiánycélt. Nagyon sok múlik majd azon, hogy az év második felében hogyan alakul a bezuhant lakossági kereslet helyreállása.

Mi történt? Új előrejelzést tett közzé szerdán az OTP Bank, amelynek egyik legfontosabb megállapítása, hogy ha nem nyúl hozzá a kormány az idei költségvetéshez, a tervezett 3,9 százalék helyett akár 6 százalékos is lehet a költségvetés GDP-arányos hiánya az idei évben.

  • Az OTP elemzői ugyanakkor arra számítanak, hogy a kormány idén még újabb intézkedéseket jelent be a hiány csökkentése érdekében, illetve magát a hiánycélt is növelheti, ezért 5 százalékos idei költségvetési hiányt valószínűsítenek.

Felülnézet: az elmúlt hetek dömpingszerű intézkedései alapján a kormány is érzékeli, hogy bajok vannak az idei költségvetéssel.

  • Az eddig bejelentett intézkedések célja a bezuhant lakossági fogyasztás idei felpörgetése, és az elszállt állami kamatkiadások leszorítása.

Tágabb kontextus: az OTP elemzői szerint a hiány idei elszállásának oka, hogy a csökkenő fogyasztás és a gyenge gazdasági teljesítmény miatt az államnak a vártnál kevesebb adóbevétele keletkezett (áfából, jövedéki adókból, szja-ból és járulékokból).

  • Olyan extra kiadások is ronthatják az egyenleget, mint a magasabb inflációból következő nyugdíjkompenzáció, a közszféra reálbércsökkenéséből következő bérfeszültségek kezelése, vagy a magasabb állami kamatkiadások.

Igen, de: az MBH Bank szerdán bemutatott előrejelzése például jóval optimistább az év második felével kapcsolatban, 2023 utolsó hónapjaiban az infláció meredek csökkenésére és a reálbérnövekedés beindulására számítanak.

  • Az OTP előrejelzése szerint is lehetséges a fenti forgatókönyv megvalósulása, de jelentős kockázatok övezik.

Mi várható? Az OTP elemzői szerint a jelenlegi folyamatok alapján a 2024-es költségvetési hiány is 0,9 százalékponttal magasabb lenne a tervezett 2,9 százaléknál. 

  • Az uniós költségvetési szigor életbe lépése miatt a tervezett cél teljesülésére számítanak, amihez viszont újabb intézkedésekre van szükség.

Habár a kormány határozatot adott ki az idei és jövő évi közkiadások felülvizsgálatáról, a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely azt mondta, a kormány nem tervez “lényeges” beavatkozásokat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kormány is látja, hogy baj van, de inkább áttolja 2024-re az idei költségvetés problémáitA lakosság vásárlóerejének csökkenése miatt brutálisan visszaestek a fogyasztáshoz kötődő adóbevételek, miközben egyre drágább az állam finanszírozása. Kockázatos manőverrel oldaná meg a bajokat a kormány.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet áfa fogyasztás hiány költségvetés OTP Bank reálbércsökkenés Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Hajdu Miklós Stubnya Bence
2024. május 13. 05:43 Adat, Közélet

Már csak a legszegényebb románok jövedelme marad el a magyarokétól

Viszont ha az irigylésre méltó román gazdasági teljesítmény mögé nézünk, a magyarországinál nagyobb jövedelmi és regionális egyenlőtlenségeket találhatunk.

Hajdu Miklós
2024. május 10. 17:14 Közélet, Pénz

Újabb haladékot kaphatnak a lakossági hiteltörlesztők Nagy Márton szavai alapján

Valószínűtlen, hogy nem hosszabbítja meg a a kamatstop hatályát legalább az év végéig a kormány.

Hajdu Miklós
2024. május 10. 14:02 Közélet

Furcsa szimbóluma lesz a magyar-kínai közeledésnek a cseresznye és a marhasperma

Infrastrukturális beruházások előkészítése mellett a cseresznye és a szarvasmarhafélék örökítőanyagának kiviteléről is megállapodott a magyar kormányfő a kínai elnökkel.

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 14. 10:52 Adat

A háború óta még többet is fogyaszt Európa abból az orosz gázból, amit most szankcionálna

Míg az orosz vezetékes gáztól a 2021-es 40 százalékról 2023-ra százalékra csökkentette függőségét az EU, az LNG importja nőtt is az elmúlt években.

Jandó Zoltán
2024. május 13. 17:18 Adat

Az egyik probléma megoldódott a magyar mezőgazdaságban, de máris itt a másik

Sokkal többet műtrágyáznak a magyar gazdák, mint tavaly. Önmagában azonban ez nem lesz elég, hogy megmentse a mezőgazdaság évét.

Jandó Zoltán
2024. május 13. 13:31 Adat

Sosem fűtünk már úgy, mint a rezsiemelés előtt

Kissé emelkedett ugyan a lakosság téli földgázfelhasználása az előző télhez képest, de még így is látványosan elmaradt a rezsiemelés előtti időszakban megszokottól.