Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. június 15. 14:50 Adat, Közélet

Ukrajna népességének egytizede lett menekült az EU-ban, Magyarországon inkább csak átutaznak

Április végén közel négymillió Ukrajnából érkezett nem-EU állampolgár tartózkodott valamilyen EU-országban az ideiglenes menedékstátusz lehetőségeit kihasználva az Eurostat adatai szerint. Ez durván az ország orosz invázióját megelőző népességének egytizede.

Hova mennek? A legtöbb Ukrajnából érkezett menekült Németországban (28 százalék), Lengyelországban (25 százalék) és Csehországban tartózkodik (8 százalék). Az elmúlt hónapban a menedékstátusz haszonélvezőinek száma összeségében nőtt az EU-ban. 

Számokban: Ha népességarányosan nézzük a menekültek számát, Csehország, Lengyelország, Észtország vezeti a listát, ezekben az országokban ezer főre több mint 25 menekült jut. Ugyanez a szám a teljes unióra nézve majdnem 9.

Magyarországon 30 960-an tartózkodnak ebben menedékes státuszban, ez népességarányosan a kelet- és közép-európai térségben a legalacsonyabb, és összeurópai szinten is az alacsonyak között van. Ugyanez a szám egy évvel ezelőtt közel 21 ezer volt.

Magyarországon az 1000 főre jutó menedékes státuszúak száma körülbelül 3 volt az elmúlt hónapokban.

Ugyanakkor a magyar adatokkal kapcsolatban megjegyzendő, hogy a magyar állampolgársággal is rendelkezők nem igényelhettek menedékes státuszt Magyarországon, és azok sem szerepelnek a számokban, akik vízummal érkeztek. Korábban a Migration Aid vezetője azt mondta a G7-nek: “Az állam az alapvető számadatokkal is hadilábon áll. Azok az ukrán állampolgárok, akik rendelkeztek biometrikus azonosításra alkalmas útlevéllel, automatikusan kaptak 90 napos turistavízumot, azóta sem tudni, hogy ők itt maradtak-e vagy továbbálltak.” 

Forrás: Eurostat

Mit ad a magyar állam? Az EU-s átmeneti védelem és a magyar menedékes státusz biztosítja, hogy a menekültek az EU területén mindenhol megkapják 2024 márciusáig a tartózkodási, munkavállalási jogokat, lakhatáshoz, szociális és egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést, a kiskorúak részt vehetnek az oktatásban – kötelező felvenni őket –, de gyámságra is jogosultak.

  • Magyarországon a menedékes státusz után havonta mintegy 23 ezer forint fenntartási segélyt – illetve ha van gyerek, családi pótlékot – kapnak az államtól, már amennyiben el tudnak jutni a kormányhivatalig érte minden hónapban.
  • Ugyanakkor a hosszabb ideig Magyarországon tartózkodó ukrán menekültek segítését, integrációját Budapesten inkább civil, illetve önkormányzati szervezetek végzik, minimális állami segítséggel, főként adományokból.

A Migration Aid által működtetett Madridi úti szállás éppen múlt hónapban, látogatásunk után menekült meg a bezárástól.

Személyes perspektíva: Amikor korábban arról kérdeztük Végh Alexandrát, a szállás egyik vezetőjét, hogy mit kapott a Madridi úton végzett munkától, így válaszolt: „úgy voltam vele, ha egyetlen ember, gyerek megtapasztalja egy jókor adott ölelés vagy mosoly során, hogy akkor, ott, abban a pillanatban nem volt egyedül a bajban, és ha akár erre nem is emlékszik később, de érzésként elkíséri, és hozzátesz ahhoz, hogy mindezt ép ésszel tudja átvészelni, szóval akkor az nekem elég.”

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Máshol pénz van, itt szeretet” – csodával határos módon megmenekült az ország legnagyobb menekültszállójaAmikor elkészítettük riportunkat a Madridi úton, úgy volt, hogy heteken belül be kell zárniuk, ám tegnap este jött a váratlan és pozitív fordulat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Közélet menekült orosz-ukrán háború ukrán menekültek Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. május 13. 13:31 Adat

Sosem fűtünk már úgy, mint a rezsiemelés előtt

Kissé emelkedett ugyan a lakosság téli földgázfelhasználása az előző télhez képest, de még így is látványosan elmaradt a rezsiemelés előtti időszakban megszokottól.

Torontáli Zoltán
2024. május 13. 10:06 Adat, Tech

Nemcsak a Temu tarolása a probléma, hanem hogy kicsi a magyar piac

A csehek és a lengyelek kiugróan jók, de Románia és még Horvátország is előttünk jár az e-kereskedelmi piac mutatóiban.

Hajdu Miklós Stubnya Bence
2024. május 13. 05:43 Adat, Közélet

Már csak a legszegényebb románok jövedelme marad el a magyarokétól

Viszont ha az irigylésre méltó román gazdasági teljesítmény mögé nézünk, a magyarországinál nagyobb jövedelmi és regionális egyenlőtlenségeket találhatunk.

Fontos

Pintér Róbert
2024. május 12. 05:19 Tech, Vállalat

Kedves magyar cégvezető, mikor ébredsz rá, hogy nem lehet megúszni a digitalizációt?

Románia azért is előzhette a kanyarban Magyarországot, mert romlik a magyar kkv-k versenyképessége, aminek szerves része a digitalizáció alacsony szintje.

Jandó Zoltán
2024. május 11. 05:24 Vállalat

Az egyik leggazdagabb magyar vette meg a bukott ásványvízkirály jachtját

Hivatalosan is új tulajdonoshoz került az Aquarius-Aqua bukásának jelképévé váló luxusjacht. A hajót át is nevezték: néhány napja már nem Cassiopeiának, hanem Aragónak hívják.

Hajdu Miklós
2024. május 10. 17:14 Közélet, Pénz

Újabb haladékot kaphatnak a lakossági hiteltörlesztők Nagy Márton szavai alapján

Valószínűtlen, hogy nem hosszabbítja meg a a kamatstop hatályát legalább az év végéig a kormány.