Hírlevél feliratkozás
Csonka Attila
2023. január 23. 08:33 Pénz

Mániarészvények és befektetési csordahatás – lehet okosabban csinálni?

Meta (Facebook), Apple, Amazon, Netflix, Alphabet (Google), azaz FAANG-óriások, a korábbi évek sikerrészvényei. Aztán jött 2022, és derékba törte a növekedési papírok menetelését, ami tavaly legalább annyi keserűséget okozott a mániát követő befektetőknek, mint amennyi örömöt korábban. Pedig igen, lehet okosabban csinálni.

Az ötös fogat 2022-ben összesen 3 ezer milliárd dollárt veszített a piaci értékéből – nagyjából annyit, amennyi dollárt a nagy 2020-as amerikai pénznyomtatás során a piacra öntöttek.

Rettenetes évet zárt például a Meta (lánykori nevén Facebook): 64 százalékot gyengült 2022-ben, ami a FAANG-rangsor utolsó helyére lökte Mark Zuckerberg vállalatát. Amerika legnagyobb IT-cégei átlagosan 23 százalékot veszítettek az értékükből, a kommunikációs szolgáltatók (ilyen a Netflix is) 38 százalékot estek, miközben a legnagyobb amerikai részvények árfolyammozgását tükröző S&P 500 index csak 19 százalékot zuhant év/év alapon. 

Egy újabb részvénypiaci mánia zárult tavaly. Mikor értékelünk ilyennek egy időszakot? Nagyon leegyszerűsítve akkor, amikor először felszalad egy vállalat vagy egy szektor legtöbb társaságának a részvényárfolyama, aztán pedig jön egy komoly összeomlás. Nincs két, száz százalékig egyforma tőkepiaci esemény, de ilyen ciklikus folyamatot láthattuk 2020-2022-ben, illetve például 1999-2000-ben (dotcom-lufi) és a kétezres évek amerikai ingatlanpiacán is.

Az eszközárak akár éveken keresztül emelkednek és emelkednek, végül pedig annyira drágák lesznek, hogy értékük teljesen elszakad a fundamentumoktól. A további növekedési potenciál helyét a növekedésbe vetett hit veszi át, amit tervek helyett olyan vágyak fűtenek, mint hogy mindenki Teslát fog vezetni, a fejlődő világ minden lakosának három Netflix-előfizetése lesz. 

Vakmajom bölcsessége szerint az efféle felelőtlenségnek mindig ez – az eszközárak beszakadása – a vége:

A bennfentesek kitömik a fellelkesült lakosságot értéktelen papírokkal, ami aztán nagy lánggal ég el.

Kik azok a bennfentesek? Akik jókor vannak jó helyen. Akik időben beszállnak a befektetésbe és/vagy tudják, mikor kell kiszállni. Akik hideg fejjel, nem az érzelmeiket vagy a többséget és a könnyűnek tűnő utat követve akarnak pénzt keresni.

A témáról részletesen írtunk a HOLDBLOG-on, ahol arra a kérdésre is válaszolunk, hogy miként is lehet az ilyen helyzetekben nem professzionális piaci szereplőként jó döntéseket hozni.

További érdekes tartalmak az alábbi helyeken:

HOLDBLOG

HOLD Lexikon

HOLD online vagyonkezelés 

A szerző további cikkei ezen a linken találhatók.

JOGI NYILATKOZAT

A dokumentumban foglaltak nem minősülnek befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak, befektetési elemzésnek, az abban foglaltak alapján a HOLD Alapkezelő Zrt.-vel szemben igény nem érvényesíthető, azokért a HOLD Alapkezelő Zrt. felelősséget nem vállal.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz befektetés holdblog pénzügyek részvények Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Al-Hilal István
2024. március 29. 04:32 Pénz

Csodálatos hetes? A GRANOLA jobb befektetés lehet

Az amerikai sztárrészvények tündöklése kockázatokat rejt magában, a legjobb európai vállalatokat viszont sokkal kedvezőbb árazás mellett lehet megvásárolni.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.