Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. október 24. 04:34 Élet

Kiderült, milyen arányban végeztetik el az abortuszt azok, akik mindkét kötelező tanácsadáson részt vettek

Közadatigénylés útján tudtuk meg a Nemzeti Népegészségügyi Központtól (NNK), azon belül is Müller Cecília országos tisztifőorvostól az elmúlt 5 év abortusztanácsadásainak országos alapadatait. Eszerint hiába vesz részt tanácsadáson évről évre kevesebb nő – összhangban az abortuszok számának csökkenésével -, a mindkét kötelező tanácsadás után az abortuszon megjelent nők aránya stabilan 89-92 százalék. Mielőtt közelebbről ránéznénk az adatokra, tekintsük át, miért érdekes ez, és egyáltalán mi az az abortusztanácsadás.

Kemény korlátok

A magyar politikában és sajtóban a szívhangtörvény néven elhíresült szabálymódosítás életbe lépésekor világítottuk át a magyar jogszabályi környezet hátterét, egyúttal nemzetközi kontextusba is helyeztük a hazai gyakorlatot, és különböző szempontokból elemeztük az elérhető magyar abortuszstatisztikákat és a csökkenő abortuszszámok demográfiai jellemzőit. Többek között arra jutottunk, hogy bár a magyar abortuszszabályozás jogi alapzata nem tekinthető sem szélsőségesen szigorúnak, sem megengedőnek, de a kétszeri kötelező tanácsadás – ráadásul a tb-támogatás hiányával együtt – már kemény korlátozó mechanizmusnak számít európai kontextusban.

Arról mégis ritkán esik szó, hogy mi történik ezeken a tanácsadásokon, és mi ezeknek a „hatása”, „hatékonysága”. Hogy közelebb kerüljünk a jelenséghez, több helyre adtunk be közadatigénylést arról, hogy hány nő jelent meg a kötelező tanácsadásokon és az abortuszon, és arról, hányan végzik a tanácsadó munkát az országban.

Várni kell, fizetni kell, beszélgetni kell

A hagyományos értelemben vett nyugati világban különböző feltételek mellett érhető el a nőknek az abortusz. A másik oldalról megfogalmazva: különböző módokon korlátozzák a teljes hozzáférést a várandós nők számára a művi terhességmegszakításhoz. Vannak kivételek Európában is: Lengyelországban és Máltán például gyakorlatilag teljes egészében tiltják a törvények a művi terhességmegszakítást.

Több ország ír elő a szándék kinyilvánítása és az orvosi beavatkozás tényleges elvégzése között kötelező várakozási időt, így például Magyarország, Németország, Portugália és Spanyolország is három napot. Hollandiában vagy Olaszországban ennél is több a kötelező várakozási idő. 

Magyarországon az európai országok többségéhez hasonlóan fizetni kell az abortuszért, indokolt esetben és szociális alapon kérvényezhető ennek elengedése. Ausztriában, Bulgáriában, Horvátországban, Csehországban, Németországban és Romániában viszont fedezi a társadalombiztosítás.

Maga a kötelező tanácsadás intézménye sem egyedülálló. Európában 13 ország ír elő a nőknek részvételt kötelező abortusztanácsadáson, így például Németország, Olaszország, Szlovákia vagy Izland. A 13 közül néhány – például Németország és Magyarország – szabályozása nyíltan kimondja, hogy a tanácsadás célja a magzatvédelmi szempont képviselete a nő számára. 

Megjegyzendő viszont, hogy a gyógyszeres terhességmegszakítás eltérő szabályozásai tovább árnyalhatják a fenti képet: a legáltalánosabban elterjedt gyógyszerek például Magyarországon nem forgalmazhatóak, Ausztriában viszont széles körű információval együtt elérhetőek.

Először az örökbe adás, aztán az abortuszjogok

A tanácsadást – az általános családvédelmi és családtervezési tanácsadással együtt – a Családvédelmi Szolgálatok (CsVSz) kötelékében védőnő vagy védőnői képesítéssel rendelkező személy végzi. A szolgálatokat a járási kormányhivatalok működtetik, tevékenységüket a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) felügyeli. Így áll elő az a helyzet, hogy az NNK nem adott nekünk tájékoztatás arról, hogy összesen hány védőnő végzi a tanácsadásokat, mondván, ők a kormányhivatalok alkalmazásában állnak. A Pest megyei kormányhivatal viszont arra hivatkozva utasította vissza az adatigénylésünket, hogy nem gyűjt országos adatokat.

A magzatvédelmi törvény értelmében a tanácsadó személy kötelezettsége a magzatvédelmi irányultság megjelenítése az első személyes – A típusú – tanácsadáson, sőt, ahogy korábban az NNK-előd ÁNTSZ Tisztiorvosi Hivatala fogalmazott az általános tanácsadói gyakorlatról egy dokumentumban: „meg kell nyitnia a magzat megtartásának és felnevelésének a lehetőségeit, perspektíváit is a nő, illetve a pár előtt”, miközben nyitottnak kell maradnia a nő döntésére.

Nyomást nem gyakorolhat, de kötelessége az első tanácsadáson tájékoztatnia az örökbe adás lehetőségeiről és olyan szervezetekről, amelyek segíthetnek a gyermek vállalása esetén, valamint általánosan a fogamzásgátlás módszereiről.

Csak minimum három nappal később, a második – B típusú – alkalmon kell tájékoztatnia a nőt az abortusz jogszabályi környezetéről, a terhességmegszakítás módjáról és az abortuszt elvégző egészségügyi intézményekről.

Néhány százalék

Az adatok alapján kijelenthetjük: évente összesen – tehát A és B alkalom együtt – bő 50 ezer beszélgetésre került sor Magyarországon az elmúlt 5 évben, ezeknek a beszélgetéseknek átlagosan 7,5 százaléka, durván 3500 tanácsadás után szakadt meg az első tanácsadás-második tanácsadás-abortusz kötelezően végigjárandó sorozata.

  • Az elmúlt 5 évben az első tanácsadáson megjelent nők átlagosan mintegy 95 százaléka megjelent a második tanácsadáson is. 
  • A mindkét tanácsadáson átesett nőknek pedig bő 90 százaléka megjelent az abortuszon is. 

Az első és második alkalom között 3 napnak kell eltelnie, viszont a második alkalom és abortusz között eltelhet 1-2 nap, de maximum 8 is.

2021-ben például 24 724 nő jelent meg az első tanácsadáson, 23 738 a másodikon, majd 21 240 az abortuszon.*2020-ban a számok: 27 129, 25 281, 23 105.
2019-ben 28 866, 27 030, 24 663.
2018-ban 30 114, 29 336, 26 000.
2017-ben: 31 759, 29 656, 27 174.

Fontos hansgúlyozni: ebből nem következik, hogy az 5-10 százalék, akik az első, illetve a második tanácsadás után kiszállnak a folyamatból, mind megváltoztatták az abortuszra vonatkozó szándékukat a tanácsadás hatására. Ebben az 5-10 százalékban ugyanis benne vannak azok is, akik akár a tanácsadás tapasztalata miatt, akár egyéb okokból végül külföldön végzik el a terhességmegszakítást. De benne vannak azok a nők is, akik a fenti több (mintegy 4-11) napos folyamat során, valahol az első beszélgetés és az abortusz kijelölt időpontja között korai magzati halálozást tapasztalnak. Mivel a második tanácsadáson a törvény szerint a bűncselekmény következményeként teherbe esett nőknek nem kell megjelenniük, így ők is benne vannak a fenti kategóriában. Nem tudjuk, milyen arányban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz abortusz egyre inkább a 24 év alattiak tapasztalata MagyarországonBár a sajtóban csak szívhangtörvény néven elhíresült rendelet több mint egy hete hatályos, mégsem egyértelmű, pontosan mi lenne az orvosok jogszabályi kötelessége, ahogy az sem, mire számíthatnak a várandós nők.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet abortusz tanácsadás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Fontos

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.