Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. április 17. 11:02 Tech

Franciaország nem várja meg, hogy feltörjék Macron elnök beszélgetéseit, saját üzenetküldő appot fejleszt

A francia kormány lefejleszti saját titkosított üzenetküldő szolgáltatását, hogy ezzel is csökkentse annak kockázatát, hogy bármilyen külföldi szerv a vezető politikusok beszélgetései után kémkedjen – jelentette be hétfőn a digitális ügyékért felelős minisztérium (ott ilyen is van). Emmanuel Macron elnök köztudottan nagy Telegram-rajongó, amit nem Franciaországból üzemeltetnek.

Mint a Business Insider beszámolt, jelenleg 20 kormányzati tisztségviselő és közszolga teszteli az applikációt, amit egy állami alkalmazásba vett fejlesztő készít, és aminek használatát még idén nyáron kötelezővé tehetik az az egész kormány számára. A tesztidőszak után pedig minden állampolgár számára elérhetővé tehetik a szolgáltatást.

Meg kell találnunk a módját, hogy egy olyan titkosított üzenetküldő szolgáltatásunk legyen, amit nem az Egyesült Államok vagy Oroszország titkosít

– közölte a minisztérium szóvivője, aki ezzel a Facebook tulajdonában lévő WhatsAppra és az orosz Telegramra utalt. Szerinte a Facebook adatkezelési botránya után mérlegelni kell a lehetséges adatvédelmi kockázatokat, és jobb élen járni.

A Facebookot – ami 2014-ben vásárolta meg a Whatsappot – heves kritikák érik, mióta a vállalat elismerte, több millió felhasználó adataihoz férhetett hozzá a Cambridge Analytica politikai tanácsadócég anélkül, hogy abba a felhasználók beleegyeztek volna.

Emmanuel Macron elnök egyébként már az elnökválasztási kampánya során is sokat használta az egyébként a terroristák kedvenc csetprogramjának is tartott Telegramot, amihez később több kollégája is csatlakozott. Ám idén az adatvédelem biztonságát érintő megnövekedett kockázatok miatt a Thales biztonsági cég olyan biztonsági eszközöket telepített a kormányzati telefonokra Franciaországban, amelyek blokkolják a WhatsApp és a Telegram használatát.

A Telegramot egy orosz vállalkozó hozta létre, aki nemrég konfliktusba keveredett az orosz hatóságokkal. Az orosz állami telekommunikációs hivatal hétfőn bejelentette, hogy letiltotta a Telegramot, miután a vállalat elutasította az orosz állam utasítását, hogy nemzetbiztonsági hozzáférést biztosítson számára a felhasználók titkos üzeneteihez.

A WhatsApp és a Telegram is szuperbiztonságosnak hirdeti magát, mivel minden adatuk végponttól végpontig titkosított.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech adatvédelem Emmanuel Macron Franciaország Telegram titkosítás WhatsApp Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Fontos

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.