Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. április 1. 07:27 Vállalat

Ezek a gyógyszerek hozták tavaly a legtöbb pénzt

Soha egyetlen gyógyszer sem hozott annyi pénzt gyártójának egy éven belül, mint tavaly a Humira nevű készítmény az Abbvie-nek – derül ki a Pharmacompass összesítéséből, amiben a legnagyobb bevételt hozó gyógyszereket összesítették. Az elsősorban ízületi gyulladások kezelésére használt szer forgalma 2017-ben elérte a 18,9 milliárd dollárt (jelenlegi árfolyamon 4784 milliárd forint). Ez annyira magas összeg, hogy a második és a harmadik legnagyobb bevételt generáló gyógyszer összesen sem hozott ennyit.

A toplista egyébként elég jól mutatja a trendeket. A tíz legkeresettebb termék közé a Humirán kívül még két immunológiai betegségek kezelésére szolgáló szer, két véralvadásgátló és négy onkológiai készítmény került be. Az egyetlen olyan gyógyszer a Top 10-ben, amely nem ebbe a három kategóriába tartozik, a szembetegségek gyógyítására használt Eylea. Ez tavaly még nem szerepelt a tízes listán.

 


A Humira 2017-es teljesítményével a második olyan gyógyszer lett, amelynek mindenkori árbevétele átlépte a 100 milliárdos határt. Erre eddig kizárólag az amerikai Pfizer ismert koleszterincsökkentője, a Lipitor volt képes, igaz, utóbbi már 150 milliárdnál tart. Éven belül azonban még ez utóbbi készítmény sem hozott akkora bevételt, mint most a Humira. A Lipitor legjobb évében, 2006-ban 12,9 milliárd dollár értékben fogyott.

 

A listán egyébként nagyon komoly mozgás nem volt. Az Eliquis növekedett a legnagyobb mértékben (másfélszereződött a forgalma), míg a legnagyobb vesztes a tavaly még második helyen szereplő Harvoni volt, ami ezúttal a 15 legnagyobb bevételű gyógyszer közé sem került be. A 18 éves és idősebb felnőttek krónikus hepatitisz C vírusfertőzésének kezelésére használt készítményből alig feleannyi fogyott, mint egy évvel korábban. A hatalmas esés magyarázata, hogy bár a termék szabadalmi védettsége elvileg még nem járt le, a piacon megjelentek olcsóbb termékek, amik erősen visszavetették a keresletet a Gilead nevű gyártó legfontosabb termékének számító Harvoni iránt.

Ha a 2017 nem is hozott látványos változásokat, az idén már lehet ilyen. Az szinte biztosnak tűnik, hogy a Humira nem javítja tovább tavalyi rekordját, a gyógyszer szabadalmi védettsége ugyanis Európában 2018-ban lejár. Ez azt jelenti, hogy az egyik legfontosabb piacon megjelenhetnek az azonos hatóanyagú, úgynevezett generikus készítmények, ilyenkor pedig mindig bezuhan az adott eredeti gyógyszer iránti kereslet.

 

A Lipitor esete jól szemlélteti ezt a folyamatot. A koleszterincsökkentő még a szabadalom kifutásának évében, 2011-ben sem járt messze a 10 milliárd dollártól, a következő esztendőkben azonban ennek már csak ötödét hozta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.