Hírlevél feliratkozás
László Pál
2024. május 28. 09:45 Podcast, Támogatói tartalom

A generatív MI olyan, mint az úthenger – dönteni kell, hogy elé állunk vagy felülünk rá

A generatív mesterséges intelligencia és a MI-vel kapcsolatos projektek olyanok, mint az úthenger: el kell döntenünk, hogy elé állunk és próbáljuk megállítani, vagy felülünk rá és próbáljuk hajtani. Úgy gondolom, minden cégnek jobb, ha inkább felül, és megpróbálja irányítani ezt a dolgot – mondta Turny Ákos, a Boston Consulting Group (BCG) projektigazgatója a podcastban.

A beszélgetést ide kattintva vagy bármely podcast lejátszóban lehet meghallgatni:

 

A MI bevezetése a céges folyamatokba elsősorban nem technológiai kérdés. A generatív MI vagy MI-alapú projekteknél a siker 10 százalékát teszi ki az algoritmus, amit használunk, 20 százaléka a technológia, az adatok és a platform, és a maradék 70 százaléka a folyamatokról és az emberekről szól. Ha nincs egy erős vállalati kultúra vagy nyomás a cégvezetés felől, nem igazán fog áttörni. Ugyanilyen fontos, hogy meglegyenek a megfelelő képességek, szabályzott folyamatok a kezeléséhez szervezeten belül – ez egy kulturális váltás, amit tudni kell menedzselni, a jéghegy víz alatti része.

Az első lépés, hogy a meghatározó szereplők megértsék, miről szól ez a technológia, kezdjék el használni, játszani vele. Utána jönnek a felhasználási módok, amikből kettőt-hármat érdemes kiválasztani és ezekkel foglalkozni. Ezzel együtt meg kell határozni a cég stratégiáját, hova szeretne eljutni a MI segítségével, majd jöhet az alapok kiépítése, technológia, a szervezet szintjén, és ha ez kicsiben működik, utána lehet skálázni.

A most megjelent ChatGPT-4o különlegessége, a gyorsabb és hatékonyabb működésen túl, hogy újra definiálja az ember-számítógép interakciót. A fejlett multimodalitásnak köszönhetően egyszerre tud érzékelni, kezelni és előállítani szöveget, képet és hangokat, ez pedig hatalmas ugrást jelent. Szinte emberszerűen lehet társalogni vele, a valós párbeszédekhez hasonló gyorsasággal válaszol a kérdésekre, nincs benne egy-két másodperces várakozás sem.

A podcast megjelenését a Boston Consulting Group támogatta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast Támogatói tartalom Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Bucsky Péter
2024. szeptember 22. 05:09 Podcast

Hamarosan kiderülhet, kik tettek ezermilliárdokat a NER vagyonlerakóiba

Az EU szerint a hatóságokon túl civilek és újságírók számára is megismerhetővé kell tenni a magántőkealapokban lévő vagyon tényleges tulajdonosait.

László Pál
2024. augusztus 24. 14:21 Podcast, Támogatói tartalom

Az ár- és divatérzékeny magyar vásárlók imádják a használt ruhát és az ultra fast fashiont is

Az ultra fast fashion az elmúlt években ötszörösen vagy még nagyobb mértékben nőtte túl a divatipar többi részét.

Holtzer Péter
2024. június 29. 05:39 Podcast

Több kevésbé neves iskola kéne, ahonnan jönnek a diákok – így látják az egyetemen a saját utánpótlásukat

Hafiek Andrea, a Semmelweis Egyetem Oktatásigazgatási Hivatalának vezetője és Benyó Zoltán, az egyetem Doktori Tanácsának elnöke volt a G7 oktatási témájú podcastsorozata, a 28. óra vendége.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. szeptember 26. 17:21 Adat

A jól keresők már megtakarítanak, a rosszul keresők még alig tértek magukhoz az inflációs sokkból

A magyar társadalom legjobban kereső ötödének reáljövedelme több mint 20 százalékkal nőtt 2021 elejéhez képest, miközben a legrosszabbul kereső 40 százaléké csak valamivel több, mint 10 százalékkal.

Hajdu Miklós
2024. szeptember 26. 12:42 Vállalat

A német és az olasz kormány is halasztaná a belsőégésű motorok tiltását, az egyik legnagyobb gyártó szerint ez szürreális ötlet

Az autógyártók mellé állt két európai kormány is a környezetvédelmi normák lazításának ügyében, Carlos Tavares, a Stellantis-csoport vezetője szerint viszont ismert volt a határidő, és most eljött a verseny ideje.

Jandó Zoltán
2024. szeptember 26. 04:51 Adat, Vállalat

Kubatov Gábor elbüszkélkedett azzal, hogyan fojtogatja a rengeteg pénz a magyar focit

A Ferencváros ma már annyit fizet játékosainak, hogy a focistáknak anyagi szempontból az öt legfontosabb európai liga közé tartozó francia élvonal sem vonzó.