Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. július 29. 13:30 Közélet

Orbán 2030 helyett már csak 2035-ig állítaná meg a magyar demográfiai hanyatlást

2025-től várhatóan két lépésben megduplázza a kormány a családi adókedvezményt – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a romániai Tusványoson.

Számokban: jelenleg a családi adókedvezmény egy gyerek után maximálisan havi 10, két gyerek után havi 40, három gyerek után 99, háromnál több gyerek esetén pedig gyerekenként 33 ezer forint, az anyáknak pedig teljes adómentesség jár utóbbi esetben.

  • A duplázás után egy gyerek után évente 120 ezerről 240 ezerre, két gyerek után 480 ezerről 960 ezerre, három gyerek után 1,188 millióról 2,376 millió forintra nőne a kedvezmény összege, amennyiben az érintett háztartások adóalapja ezt lehetővé teszi – írja a Telex.hu.

Miért fontos ez? A 2011-es bevezetése óta a családi adókedvezmény mértéke alig nőtt, viszont azóta 78 százalék volt az összesített infláció – írja a Hvg.hu. A duplázás emiatt összességében csak mérsékelt emelést jelent reál értelemben.

  • A miniszterelnök az intézkedést azzal indokolta, hogy „a demográfiai hanyatlást meg kell állítani”. Az adókedvezményt azért kell növelni, hogy „visszanyerjük a demográfiai javulásnak a lendületét” – mondta, elismerve hogy a kormány elakadt a demográfiai céljaival.

Igen, de: a miniszterelnök arról beszélt, hogy demográfiai értelemben Magyarországnak 2035-re kell önfenntartó állapotba kerülnie, ami azt jelenti, hogy 5 évvel kitolódott a cél teljesülésének határideje. Korábban ugyanis a miniszterelnök 2030-ig szerette volna a népesedési hanyatlást megállítani.

Felülnézet: szakértők szerint a demográfiai folyamatok csak nagyon nehezen fordíthatóak meg, a kormány nem könnyű célt tűzött ki. 

  • A világban sehol nem jöttek még rá a csodaszerre, amivel a trendet vissza lehetne fordítani. Ez alól pedig Magyarország sem jelent kivételt – mondta a G7-nek nemrég erről Tóth G. Csaba demográfus-közgazdász, a HUN-REN KRTK Közgazdaságtudományi Intézet és a Budapesti Corvinus Egyetem munkatársa.

Tágabb kontextus: ahogy arra a Hvg.hu cikke emlékeztet, az emelt összegeket teljes egészében 2026 januárjától, azaz a 2025. decemberi fizetésükkel kapnák az érintettek, pár hónappal a 2026-os választások előtt. 

  • A demográfiai célnál tehát még hangsúlyosabb is lehet az intézkedés politikai dimenziója. Erre lehetett számítani, ahogy erről részletesebben a választások után írtunk.

Mi várható? Mivel a kedvezmény mértéke az adóalaptól függ, nehéz megbecsülni, hogy pontosan mekkora kiesést jelent majd a duplázás a költségvetésnek. A Portfolio.hu 240, a Hvg.hu 100 milliárd forintra becsülte a bevételkiesést a 2025-ös költségvetésben.

  • Mivel a családi adókedvezmény a gyerekek számának és a fizetések nagyságának növekedésével emelkedik, ezért a duplázással erősödik a magyar családpolitikában a magas jövedelműek felé irányuló újraelosztás is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRekord alacsony születésszámok: tankerhajót fordítana meg a kormány, de csodák nincsenekA születésszámok és a termékenységi ráta is erősen csökkent az utóbbi hónapokban, miközben a demográfiai folyamatokat nem könnyű gyorsan megváltoztatni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet családi adókedvezmény családpolitika demográfia költségvetés Tusványos Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Stubnya Bence
2024. szeptember 18. 13:48 Közélet, Világ

Még mindig túl sokan dohányoznak, ezért újabb helyekről tiltaná ki az EU a cigarettát

Magyarországon 26 százalék volt tavaly a dohányosok aránya, az új szabályokat a hevített dohánytermékekre és elektronikus cigarettákra is kiterjesztenék.

Stubnya Bence
2024. szeptember 18. 05:31 Adat, Közélet

Orbán nagyokat mondott, de tényleg nem rosszak a magyar növekedési kilátások

Inkább 3, mint 5 százalékos növekedés várható jövőre, de ez Közép-Európában és az uniós mezőnyben is az erősebb teljesítmények közé tartozhat.

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 17. 16:33 Közélet, Vállalat

Miért mondja Nagy Márton, hogy a Spar politizál?

A Spar és a magyar állam közötti csörte jogi-szakmai oldala helyett a kormány a jelek szerint most már a politikai szálra helyezi a hangsúlyt.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 17. 14:18 Élet, Világ

Euróban számolva is milliárdos lehet az árvízkár Közép-Európában

Egyelőre a mentés a fontos, de több országban már kezdik felmérni a károkat.

Jandó Zoltán
2024. szeptember 17. 05:04 Vállalat

Tartozáshegy alatt roskad össze egy százéves magyar gyár

Ha nem sikerül megmenteni a nagyatádi cérnagyárat, akkor több mint 200 ember marad munka nélkül, és a település költségvetése is nehéz helyzetbe kerülhet.

Jandó Zoltán
2024. szeptember 16. 16:18 Adat

Az EU egyik leginkább vízfejű gazdasága a magyar

Majdnem negyedével lenne alacsonyabb Magyarországon az egy főre jutó GDP Budapest nélkül.