Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. június 26. 16:14 Közélet

Véglegessé vált Karácsony győzelme, de csak most jön a neheze

Nem lesz megismételt főpolgármester-választás a Kúria döntése szerint, és Karácsony Gergely sem tervez lemondani az októberi hivatalba lépése után, így mostanra biztossá vált, hogy a következő öt évben is ő vezetheti a fővárost. A közgyűlés összetétele és a kormánnyal való szembenállás azonban konfliktusok sorát vetítik előre az újabb ciklusra.

Miért fontos ez? közgyűlés lényegében az önkormányzat törvényhozó testülete, 33 tagja van, a főpolgármester és a listás szavazáson mandátumot szerzett képviselők. Októbertől Karácsony Gergelyen kívül mindössze hat olyan tag lesz a szervezetben, akit a főpolgármester mögött álló pártszövetség, a Párbeszéd-Zöldek – DK – MSZP jelölt.

  • 2019-ben még 18 mandátum kötődött a Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP koalícióhoz, így többséget élvezett a főpolgármester mögött álló politikai erő a közgyűlésben. Az új felállásban azonban Karácsony Gergely kénytelen lesz megegyezéseket kötni, különben akár a kormányhivatal is beavatkozhat a főváros működésébe.
  • Megváltozott a közgyűlésbe való bejutás módja, korábban ugyanis a főpolgármester mellett a 23 kerület polgármestere és még kilenc képviselő került be a kompenzációs listáról, ősszel azonban már csak a listát állító pártok képviselői lesznek bent és a főpolgármester, a kerületi polgármesterek kimaradnak.

Tágabb kontextus: a főváros és a kormány közötti viszony kisvártatva feszültté vált, miután Karácsony Gergely átvette a város vezetését Tarlós Istvántól 2019-ben. Már az új városvezetés első évében viták övezték a budapesti önkormányzat költségvetését és feladatköreit, és már az Európai Bizottság is kifogást emelt a főváros pénzügyi szorongatása ellen.

  • A szolidaritási hozzájárulás a szembenállás egyik kulcseleme, aminek mértéke Budapest esetében aránytalanul magas a főpolgármester szerint. A város emiatt be is perelte az államot, és rendre jogvédelmi kérelmet ad be, hogy a per végéig ne lehessen pénzt levonni, de néhány hete újabb 2 milliárd forintot inkasszált a főváros számlájáról a Magyar Államkincstár.

Mi várható? Szélsőséges esetben a közgyűlés négyötödös többséggel, vagyis 27 erre vonatkozó szavazattal akár fel is oszlathatja magát, ami új önkormányzati választások kiírását jelenti. Karácsony azonban már a választások előtt jelezte az együttműködés lehetőségét, ami a fideszes képviselők kivételével minden frakcióra kiterjedhet.

  • Ügyek mentén is létrejöhetnek a megállapodások, továbbá a főpolgármester a közgyűlés összes döntését megvétózhatja, így a döntéshozatal megbénulásától nem kell tartani Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes szerint. Karácsony a koalíció kérdéséről Demszky Gáborral is konzultált.

  • Uniós finanszírozásból fejleszthet a főváros, ennek értéke 300 milliárd forint lesz, amit jórészt a közösségi közlekedés, azon belül is a villamosközlekedés fejlesztésére fordíthat majd az önkormányzat. Az uniós forrásbevonás ellensúlyozhatja valamelyest a kormányzati elvonások következményeit.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkInkasszóval és késlekedéssel szorítja a pénzügyi hurkot Budapesten a kormányEddig 30 milliárd forintot inkasszált a kincstár az állammal perben álló fővárostól, amely a neki járó uniós pénzek jelentős részéhez azért nem jut hozzá, mert a pályázatokat nem írták ki.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet 2024-es választások Budapest fővárosi önkormányzat karácsony gergely Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Mészáros R. Tamás
2024. szeptember 25. 04:39 Közélet

Saját farkába harap a magyar modell, ennek tünete, hogy nem fogyasztunk

A rövid távú okok mellett a kormány hosszú ideje követett gazdaságpolitikai irányvonala is erősen közrejátszik abban, hogy nem költünk többet.

Stubnya Bence
2024. szeptember 24. 05:02 Közélet, Vállalat

„Egyszerű matematikai kérdéssé” válhat félmillió magyar jövő évi béremelése

A garantált bérminimum marad, de túl sokat nem nőhet, ha 2027-re a rendszeres átlagkereset 50 százalékára szeretnék növelni a legalacsonyabb béreket.

Jandó Zoltán
2024. szeptember 23. 16:41 Közélet, Pénz

Megújulhat a reptérre vezető út, jöhet az olimpia

Két év múlva kezdődhet a ferihegyi repülőtérre vezető út felújítása. A projekt felpörgetése valószínűleg nem teljesen független az újból előkerülő olimpiarendezési elképzelésektől.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 27. 04:52 Tech, Világ

Mire jó az energiacímke, ha ekkora káosz van mögötte?

Itt egy A kategóriás mosógép, ajánlunk hozzá egy A+++-20%-os szárítót, tévéből viszont a G kategóriás a legújabb. Érthető? Nem csoda, ha nem, és erről nem a fogyasztók tehetnek.

Hajdu Miklós
2024. szeptember 26. 17:21 Adat

A jól keresők már megtakarítanak, a rosszul keresők még alig tértek magukhoz az inflációs sokkból

A magyar társadalom legjobban kereső ötödének reáljövedelme több mint 20 százalékkal nőtt 2021 elejéhez képest, miközben a legrosszabbul kereső 40 százaléké csak valamivel több, mint 10 százalékkal.

Hajdu Miklós
2024. szeptember 26. 12:42 Vállalat

A német és az olasz kormány is halasztaná a belsőégésű motorok tiltását, az egyik legnagyobb gyártó szerint ez szürreális ötlet

Az autógyártók mellé állt két európai kormány is a környezetvédelmi normák lazításának ügyében, Carlos Tavares, a Stellantis-csoport vezetője szerint viszont ismert volt a határidő, és most eljött a verseny ideje.