Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2024. június 19. 06:00 Élet, Közélet

Inkasszóval és késlekedéssel szorítja a pénzügyi hurkot Budapesten a kormány

Újabb 2 milliárd forintot vont le Budapest számlájáról a Magyar Államkincstár, közben kiderült, hogy a kormány annyira blokkolja a fővárosnak járó uniós pályázati pénzeket, hogy az már Brüsszelből nézve is feltűnő.

Mi történt? Budapest beperelte az államot, mert szerinte aránytalanul magas a városra kivetett szolidaritási hozzájárulás. Karácsony Gergely főpolgármester rendre jogvédelmi kérelmet ad be, hogy a per befejezéséig ne lehessen a pénz aktuális részletét levonni, de a Fővárosi Ítélőtábla ezt megint elutasította – derült ki Varga Mihály pénzügyminiszter Facebook posztjából.

Számokban: a jogszabályok 2023-ban összesen 54 milliárd forint szolidaritási hozzájárulást határoztak meg a fővárosnak. Varga Mihály most azt írja, eddig 30 milliárd forintot inkasszált a kincstár a fővárostól, amely jelenleg így is 5 milliárddal tartozik.

  • 408 milliárd forintnyi bevétellel és 465 milliárd forintnyi kiadással fogadták el 2022 végén a fővárosi önkormányzat 2023-as költségvetését.

Felülnézet: a szolidaritási hozzájárulást azoknak a településeknek kell megfizetni, amelyek magas helyi iparűzésiadó-bevételeket (hipa) érnek el, a kötelezettséget a gyakorlatban úgy teljesítik, hogy a települések számlájáról az összeget a kincstár levonja.

  • A hozzájárulás mértéke az egy lakosra jutó iparűzési adóalaphoz van kötve, és minél több adóztatható jövedelem van egy településen, annak egyre nagyobb részét kell az állam számára átengedni. Az Európa-rekorder magyar inflációban a vállalatok bevétele megnőtt, így az ahhoz kapcsolt hipa-alap is, de a szolidaritási hozzájárulás még jobban nőtt.

Előzmények: korábbi cikkünkben bemutattuk, hogy a rendszer a 2019-24-es önkormányzati ciklusban az ellenzéki vezetésű településeket jobban megterhelte, mint a fideszeseket, de utóbbiak számára is gondokat okozott.

  • 2022-ben az ellenzéki vezetésű nagyvárosok bevételeinek 8,4 százalékát vonta el ilyen módon a kormány, a fideszes önkormányzatoknál ez az arány 6,2 százalék volt.

Tágabb kontextus: a kormány-főváros szembenállás egy másik terepén, a pályázható uniós pénzek késlekedésében is új fejlemény van, ugyanis az Európai Bizottság a kormányak írt levélben tiltakozott az ügyben.

  • A Bizottság kifogásolja, hogy a fővárosi fejlesztéseknél a pályázatok 40 százalékát nem írták ki, míg vidéken ez az arány már csak 2 százalék – írja az Eurológus. Brüsszelből azt is közölték, hogy nem áll meg a magyar kormánynak az az érvelése, hogy a pénzek fel vannak függesztve, mert annak 45 százalékát ki tudnák fizetni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kormány Budapest elleni bunkósbotja néhány falun is nagyot ütSzámításaink szerint 400 milliárd forintot vett ki a kormány a települések költségvetéséből a szolidaritási hozzájárulással ebben az önkormányzati ciklusban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Közélet Budapest inkasszó kincstár kormány pályázat szolidarítási hozzájárulás uniós pénzek Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 12:47 Adat, Élet

Sokkal jobban drágulnak most az albérletek, mint az eladó lakások

Nagyon mennek fel az albérleti díjak, pedig még ki sem hirdették a felvételi ponthatárokat.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.