Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2019. március 12. 13:29 Adat

Bőven lenne mit fejleszteniük a magyar városoknak a honlapjaikon

Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen a minősége egy település honlapjának. Ma már az egyik fontos tényező, amin meg lehet ítélni, hogy jól vagy rosszul működik egy önkormányzat. Ideális esetben minden olyan információ elérhető a falvak és városok honlapjain, ami a lakosok és a vállalatok számára fontos lehet, akik így az interneten tudják követni és intézni a helyi ügyeket. Mindez nem csak a hatékony önkormányzati működést, hanem az átláthatóságot is elősegíti, ugyanis követhetőbbé és ellenőrizhetőbbé válnak azok a tranzakciók és döntések, amelyekhez egyébként a korrupció kapcsolódhat.

A Korrupciókutató Központ Budapest (CRCB) a Budapest Intézettel közös kutatásában pont ezeket a problémákat vizsgált. A CRCB a tavalyi év során harmadik alkalommal vizsgálta meg a 368*23 fővárosi kerület, 23 megyei jogú város és további 322 város. magyarországi városi önkormányzat honlapjait tartalomelemzési eszközökkel. Az eredmények szerint összességében alig javultak ezek az internetes oldalak az elmúlt években.

A CRCB 15 szempont*Például testületi ülések napirendjeinek és jegyzőkönyveinek elérhetősége, beszerzésekkel és szerződésekkel kapcsolatos dokumentumok feltöltése és olyan funkciók, mint a keresőmotor, az idegennyelvű elérhetőség és az oldaltérkép működése. alapján összeállított, az átláthatóságot és az információgazdagságot mérő indexe szinte nem változott 2015 óta, igaz 2013-hoz képest látszik némi előrelépés. Annyi pozitívum mégis elmondható, hogy a legújabb eredmények szerint már van néhány olyan város (Pécs és Kaposvár), amelyek minden kritériumnak meg tudtak felelni, míg a korábbi években erre nem volt példa.

Megjegyzés: a mutató nulla és egy között mozoghat, a nagyobb érték jelenti a jobb minőségű honlapot. A kék dobozok alsó és felső határai közötti rész lefedi a települések 50%-át (az alsó határ a 25., a felső pedig a 75. percentilisnél van), a középső vastag vonal a mediánt jelöli; az alsó bajusz a minimum, a felső pedig a maximum értéket jelöli. Forrás: CRCB

A kutatás eredményei szerint vannak azonban még mindig olyan magyar városok, ahol a transzparens internetes megjelenés egyetlen feltétele sem teljesül. Pedig többek között a velük kapcsolatos közbizalom kialakulása, de leginkább befektetők odavonzása miatt is nagyon fontos lenne, hogy javítsanak ezen. Ha egy kormányzat ugyanis átláthatóan működik, azaz nincs semmi takargatni valója, akkor a honlapján vélhetően minden fontos, az állampolgárokat érdeklő és érintő információ megtalálható. A legjobban teljesítő önkormányzatok listája a csillagra (*1.-2. Pécs, Kaposvár
3. Martfű
4.-9. Dunaújváros, Budapest X. kerület, Veszprém, Mezőkövesd, Szekszárd, Oroszlány
10.-15. Budapest II. kerület, Hévíz, Gyula, Sopron, Győr, Nagykanizsa
) kattintva érhetők el, az alábbi ábrán pedig az látható, hogy a vizsgált 15 funkció illetve információ a városi honlapok hány százalékán volt elérhető a tavalyi adatfelvétel idejében.

 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat átláthatóság CRCB honlapok városok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Debreczeni Anna
2024. március 28. 10:38 Adat

Nőtt a magyar nyugdíjak értéke, de így is leszakadt a lengyel és román szinttől

A hazai átlagnyugdíj 43 százalékkal ér többet, mint 2004-ben, de így is messzebb kerültünk az uniós átlagtól, egyebek mellett a román és lengyel nyugdíjak nagyon gyors növekedése miatt.

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 27. 15:21 Adat

A románok ötöde, a horvátok és a bolgárok negyede él külföldön

A külföldön élő magyar népesség aránya 7,3 százalék volt 2020-ban, ez a legalacsonyabb a kelet-közép-európai térségben.

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.