Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. október 2. 11:35 Közélet

Fideszes önkormányzat által pénzelt fideszes egyesületekkel kampányol „valódi összefogásként” egy budai fideszes polgármester

Az októberi önkormányzati választás kampánya alatt megszokottá vált, hogy több fideszes polgármesterjelöltnél is háttérbe szorult a pártlogó. A logó elrejtése mellett sokan a Fidesz narancssárga színvilágával is szakítottak. A budapesti jelöltek közül például a ferencvárosi Bácskai Jánosnál a zöld szín dominál, az újpesti Wintermantel Zsoltnál a lila, a budai kerületeket vezető Láng Zsolt és Bús Balázs plakátjait pedig a kék és a zöld uralja.

Hozzájuk képest is látványosan eltávolodott a Fidesztől az újbudai polgármester, Hoffmann Tamás, és nemcsak az szokatlan, hogy a kifestő füzetben kampányol. A legnagyobb fővárosi kerület központi részén olyan plakátok uralják a hirdetőoszlopokat, amelyeken a zöld szín dominál, az ellenzéki összefogásra rákontrázva a fideszes jelölt a civil szervezetek képviselőivel és a „valódi összefogás” szlogennel hirdeti magát. A kerületben sűrűn látható plakáton Hoffmannt hat civil szervezet képviselője veszi körbe, azt a látszatot keltve, hogy széleskörű társadalmi összefogás áll a polgármester mögött.

A „valódi összefogás” plakátja az Október 23. utcában.

A civil szervezetekről azonban a nyilvános beszámolóikból egyértelműen kiderül, hogy jellemzően teljesen jelentéktelenek, és legfeljebb pármillió forintos bevételük jelentős része a Fidesz által vezetett újbudai önkormányzattól származik. A civilnek nevezet szervezetek közül több olyan is van, amelynek fideszes önkormányzati képviselő az egyik vezetője, egy egyesület a hivatalos jelölők között van a kormánypárti képviselőknél, egy szervezet pedig a fideszes alpolgármester szüleinek lakására van bejegyezve. Az alábbiakban röviden bemutatom a hat szervezetet.

Értékmegőrzők Szentimrevárosi Egyesülete

A szervezet leírása szerint a főbb céljai közé tartozik az újbudai városrész, Szentimreváros civil önszerveződésének segítése és a civil társadalom fejlődésének támogatása. A legfrissebb beszámolójuk 2014-re vonatkozik, ekkor 951 ezer forint bevételük volt, ebből 950 ezer „helyi önkormányzati” támogatás. Az egyesület elnökségi tagja, Szabó András – aki a 444 krumpliosztós videójában is feltűnik – a Fidesz önkormányzati képviselője a kerületben, és a mostani választáson is indul. Egy másik elnökségi tag, a plakáton szereplő Flament Krisztina pedig a Nemzeti Színházat vezető Vidnyánszky Attila asszisztense.

Millenniumi Polgári Casino

Meglehetősen homályos egyesület, az interneten nagyjából annyi derül ki róla, hogy pár éve szervezett egy barlangtúrát a Gellért-hegyen. A Fidesz polgármesterjelöltjét támogató, civilnek nevezett szervezet elnöke a Fidesz önkormányzati képviselője, Nagyné Antal Anikó, aki szintén indul a mostani választáson. Az egyesület beszámolója szerint 2017-ben 1,2 millió forint bevétele volt, tavaly 836 ezer forint. A 2017-es bevételeiről vannak részletes adatok, eszerint az újbudai önkormányzat 650 ezer forinttal támogatta a fideszes képviselő által vezetett egyesületet, amely az az éves bevétel közel 80 százaléka.

Összefogás Újbudáért Egyesület

A 2011-ben alakult szervezet célja a kerület élhetőbbé tétele, a helyi kulturális élet fellendítése. Legfrissebb, 2017-es beszámolója szerint 2,3 millió forintból gazdálkodott, amelynek mintegy fele származott az újbudai önkormányzattól, további 580 ezer forint pedig a központi költségvetéstől érkezett. A Fideszhez való szoros kapcsolatát mutatja, hogy a kormánypártok újbudai önkormányzati képviselőjelöltjeit közösen jelölte a Fidesz, a KDNP és a civilnek nevezett Összefogás Újbudáért Egyesület.

Összefogás XI. Sportegyesület

Az egyesület 2014 elején alakult azzal a céllal, hogy a hagyományos utánpótlássport mellett különleges szabadidősportokat népszerűsítsen. A Facebookon 290 követője van, tavalyi bevétele ötmillió forint volt. Ebből 2,4 millió forint az Emberi Erőforrások Minisztériumától (EMMI) származik, 900 ezer pedig az újbudai önkormányzattól.

Az egyesületet Tóth Áron vezeti, a székhelye pedig Király Nóra fideszes alpolgármester szüleinek lakására van bejegyezve, amely a cégbírósági adatok szerint Király bejelentett lakcíme is volt. Az alpolgármesterhez közeli kapcsolatot erősíti, hogy az egyesület Facebook-oldala rendszeresen promózza Király posztjait, a fideszes politikus pedig több alkalommal is részt vett az egyesület rendezvényein.

Szeretem Újbudát

Az egyesület célja hivatalosan a sport népszerűsítése. Az interneten viszonylag kevés információ van arról, hogy pontosan mivel foglalkozhat az egyesület. Van egy 290 követővel rendelkező Facebook-oldala, de ez nagyjából kimerül önkormányzati hírek és újbudai rendezvények propagálásában. Legfrissebb bevallása szerint 2017-ben 1,4 millió bevétele volt, amelyből közel 800 ezer származott a helyi önkormányzattól.

Gróf Széchenyi Család Alapítvány

Az alapítvány célja a Széchenyi család értékeinek felkutatása, megóvása és megőrzése. Kuratóriumában is főleg Széchenyiek foglalnak helyet. Az nem egyértelmű, hogy az alapítványnak mi köze van Újbudához, mivel a székhelye a VI. kerületben van. Bár egy szeptemberi dokumentum szerint épp kibérelnek egy kerületi irodát az önkormányzattól, illetve korábban részt vettek egy önkormányzati rendezvényen.

A szervezeteket és Hoffmann Tamást is megkérdeztem arról, hogy a fenti állítások fényében mennyire tartják magukat függetlennek a Fidesztől, illetve mennyire tartják helyénvalónak, hogy a plakátokon azt a látszatot erősítik, hogy tényleges társadalmi összefogás áll a Fidesz polgármesterjelöltje mögött, miközben jellemzően szorosan kötődnek a Fideszhez és az újbudai önkormányzathoz. Az e-mailben vagy Facebook Messengeren elküldött kérdésekre nem érkezett egyetlen válasz sem.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Fidesz önkormányzati választások Újbuda Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.