Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2017. október 27. 13:04 Pénz, Világ

Feje tetejére állítják az adórendszert Romániában, és senki sem tudja, mi lesz belőle

A román kormány a korábbi tiltakozások ellenére megerősítette, hogy 2018-tól alaposan átalakítja az adórendszert. Bukarestben egyszerre olyan sok mindenhez nyúlhatnak hozzá, hogy egyelőre nem látni, mi lesz a nagy reform hatása. A közvéleménykutatások szerint az alkalmazottak semmi jót nem várnak. Magyar szemmel sem árt követni az eseményeket, hiszen a beruházásokért régiós adóversenyben vagyunk.

Drasztikus húzásra szánta el magát a román kormány, amikor úgy döntött, hogy 

a társadalombiztosítási járulékot ezentúl nem a munkaadókkal, hanem szinte teljes egészében a munkavállalókkal fizetteti meg.

A cégek eddig a bruttó fizetés 22,75 százalékét fizették be járulékok formájában, jövőre azonban ez szinte eltűnik, 2,25 százalékra olvad. Az alkalmazottak ma 16,5 százalékos terhet viselnek, jövőre azonban 35 százalékot fognak. A bruttó fizetésekhez mért teljes járulék aránya tehát összességében 39,25 százalékról 37,25-re mérséklődik, csak éppen a munkavállalókra helyeződik át szinte minden teher.

Ez azt jelenti, hogy a dolgozók csak akkor maradhatnak nettóban a pénzüknél, ha a munkaadójuk megemeli a bruttó bérüket, amire elvileg az ad lehetőséget, hogy a cég járulékterhei csökkennek. Egy felmérés szerint azonban ebben alig bíznak az emberek, akik sokkal inkább arra számítanak, hogy a munkaadójuk nem lesz olyan gáláns, hogy teljes mértékben kompenzálja a változtatások miatti kiesést. Azaz a cég a számára kedvező helyzetben lecsíp egy darabot a dolgozó fizetéséből.

A helyzet persze korántsem ennyire egyszerű. A kormány természetesen látja az intézkedés veszélyeit, és ezért 30 százalékkal megemeli a minimálbért, vagyis a cégek egy részét eleve rákényszeríti a béremelésre. A bruttó minimálbér januártól így 1900 lej lehet (ami egyébként 128 ezer forintnak felel meg, és még mindig elmarad a magyar bruttó 138 ezres összegtől.)

Emellett két intézkedéssel is kompenzálni szeretne a kormány: egyrészt 16-ról 10 százalékra csökken a személyi jövedelemadó, másrészt visszavágnak a kötelező magánnyugdíjpénztári járulékból is. Romániában a magánnyugdíjpénztárakba 2008 óta köteles belépni minden 35 év alatti munkavállaló, jelenleg mintegy 7 milliós a pénzintézetek tagsága, és a GDP közel 4 százalékára rúg a vagyonuk. A terv szerint jövő évtől kezdve a jelenlegi 5,1 százalék helyett csak a bruttó fizetés 3,7 százalékát lenne kötelező ebbe a második nyugdíjpillérbe utalni.

 


A kisebb cégeket azzal is megpróbálja fizetésemelésre ösztökélni Bukarest, hogy a 16 százalékos társasági adó helyett 1 százalékos bevétel arányos adót szab ki rájuk. Ez a szabály már most is él, de csak az évi 500 ezer euró alatti bevételt elérők számára. A változás az lenne, hogy a sapkát évi 1 millió euróra emelik. Ezzel becslések szerint 450 ezer román kisvállalkozás kerülhet be a bevételarányos adózásba, és kerülhet ki a tao fizetése alól. A kritikusabb elemzői hangok azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy alig látni hatástanulmányt a tervekkel kapcsolatban, és így elég nagy a bizonytalanság abban, hogy a valóságban mi fog történni jövőre.

Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Világ adó adórendszer Románia Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.