Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2024. május 30. 14:26 Közélet, Vállalat

Elkezdték csorgatni a csőd szélén álló napelemes cégeknek a régóta nekik járó állami pénzeket

Elkezdett jönni a pénz az elmúlt két hétben azokhoz a napelemes kivitelező cégekhez, amelyek a munkájukat már réges-rég elvégezték, de a kincstár nem fizette ki őket, és ezzel több száz társaságot sodort komoly veszélybe – derült ki az egyik legnagyobb érintett, az A1 Solar Kft. sajtóbeszélgetésén.

Háttér: a 2021-ben megjelent, uniós forrásból finanszírozott, száz százalékban támogatott programról van szó, amely sok ezer hátrányos helyzetű családnak tette lehetővé napelem telepítését.

Miért fontos ez? A program szállítói finanszírozású, de az esetek döntő részében a lebonyolító szervezet (ÉMI*ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság) sok hónappal a kivitelezés után sem dolgozta fel a támogató felé benyújtott kifizetési kérelmeket, és főleg nem fizette ki a kivitelezőket, amelyek közül emiatt már rengetegen lehúzták a rolót, vagy állnak a csőd szélén.

  • A napokban 1-2-ről 8-10 százalék körülire emelkedett a kifizetési arány, ami enyhít a súlyos piaci helyzeten, de a jelenlegi ütemben megoldást csak akkor jelent, ha a kifizetések legalább több hónapig nem állnak le. Ha visszaáll a korábban megszokott ütem, akkor viszont 4-5 évig is elhúzódnak a kifizetések, amit sok kivitelező cég már nem fog megérni.

Alulnézet: a lakosságnál a napelemes energiatermelés iránti önerős kereslet a korábbi magas szintről majdnem nullára esett, mert a nagyon kedvező elszámolási rendszer megszűnt, zavaros szabályozói és szolgáltatói lépések követték egymást, a jövő kiszámíthatatlanná vált. Sokan gondolják úgy, hogy a napelem soha meg nem térülő beruházás a jelenlegi körülmények között.

  • A megzuhant lakossági piacon becslések szerint az új kivitelezésre vonatkozó szerződések 90 százaléka kizárólag egy másik, idén év elején indult állami támogatási konstrukciónak, a Napenergia Plusz Programnak (NPP) köszönhető. Ez 66 százalékban támogatja a kiépítést, de eddig sokkal olajozottabban megy, mint a fent említett 100 százalékos program.

Mi várható? Idén és talán jövőre az NPP tarthatja életben a piacot, amelyen jelentősen megfogyatkozott a szereplők száma. Amennyiben azonban a korábbi program elmaradt támogatási pénzei ismét leállnak, akkor rövid időn belül sok olyan cég fog csődbe menni, amelyik az NPP-ben is érdekelt, vagyis a régi kifizetések elmaradása az eddig jól menő új programot is veszélybe sodorhatja.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEzentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás járA jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat csőd kifizetés napelem Napenergia Plusz Program támogatás Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2024. szeptember 12. 06:00 Adat, Közélet

Egyre több lett a protest egy százalék, de Iványi Gáborék iskoláit ez sem mentette meg

Tavaly a MET kapta a negyedik legtöbb felajánlást, és nem ők az egyetlenek, ahol sokkal nagyobb a rendelkezők száma, mint a híveké.

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 11. 05:13 Élet, Közélet

Építünk ide egy nagy lakóparkot, az óvoda, az orvos és a közlekedés meg legyen a város baja

A beruházókat semmi sem kötelezi arra, hogy a közcélú igényeket figyelembe vegyék, így csak akkor építenek óvodát vagy rendelőt, ha nekik is megéri.

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 10. 13:23 Közélet, Vállalat

Nagy Márton készül, de mit tehet a kormány a Temu és társai térhódítása ellen?

Évek óta tart a hazai e-kereskedők háttérbe szorulása, a kormány most intézkedhet, az offline világ után az online térben is adminisztratív eszközökkel próbálkozna.

Fontos

Virovácz Péter
2024. szeptember 11. 17:06 Pénz, Világ

Adósságválsághoz vezethet, ha tovább szórja a pénzt Amerika

Együttes erővel söprik szőnyeg alá a költségvetési problémát az elnökjelöltek, pedig súlyos következményei lehetnek, ha nem változik semmi.

Stubnya Bence
2024. szeptember 11. 14:41 Vállalat, Világ

Felébredt szendergéséből a Volkswagen, és ezt a győri Audi is megérzi

Költségcsökkentésre és hatékonyságnövelésre van szükség, a változások a foglalkoztatásra is kihathatnak.

Hobot Péter
2024. szeptember 11. 11:37 Világ

A lerombolt ikertornyoktól az emlékműig és Reddit-irodáig – így épült újjá New York központja 9/11 után

A 23 éve elpusztult Világkereskedelmi Központ helyén a viták után egyaránt helyet kapott a tragédia emlékműve és a pezsgő üzleti élet.