Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2024. február 27. 13:14 Közélet, Tech

Új formában térne vissza az Uber Budapestre

Új formában, a szabályozásnak megfelelően térne vissza Budapestre az Uber. A diszpécserszolgálati engedélykérelmet ma nyújtotta be az F Mobilitás Kft., a Főtaxi leányvállalata.

Mi történt? Évek óta nem lehet autót hívni a közösségi közlekedés egyik nagy reformerének, az Ubernek az applikációján keresztül, most azonban ez változhat. 

  • Az Uber számára 2016-ban szűnt meg a magyarországi működés lehetősége, miután a taxis vállalkozások hevesen támadták az appot, illetve a fuvart vállalókat is
  • Akkor hiába próbáltak a kormánynál lobbizni, a taxisok erősebbnek bizonyultak
  • Az Uber visszatérését már néhány hónappal ezelőtt pedzegették, amikor kiderült, hogy bejegyeztek egy Uber Taxi névjegyet

Miért fontos ez: Az Uber elleni indulatokat leginkább az szította, hogy míg a hivatalos taxitársaságoknak szigorú követelményeknek kellett megfelelnie, az Uber lényegében a hétköznapi autótulajdonosból csinált sofőrt. Ezzel nem csak alternatív jövedelemforrást biztosított nem hivatalos sofőröknek, de mindezt az átlagos taxis tarifák alatti összegekért tudta megtenni. 

Igen, de az Uber biztosan nem ebben a formában tér vissza (ha egyáltalán megkapják az engedélyt), hanem taxiként, tehát árban a hatóságilag megszabott viteldíjak és egyéb szabályok érvényesek majd rájuk. 

Felülnézet: Tavaly újabb konfliktus élesedett ki a személyszállításban, akkor a taxisok a külföldi tulajdonú Bolt engedélyének visszavonását sürgették, azzal az indokkal, hogy megsértik a védjegyhasználati szabályokat, ezzel pedig a magyar taxisok kerülnek hátrányba.  A konkrét sérelem az volt, hogy a Bolt autóin nem a hivatalosan bejegyzett Bolt Taxi védjegy szerepel, hanem csak annyi, hogy Bolt.

Alulnézet: Abban az esetben, ha elindulhatnak, az Uber alkalmazáson keresztül lesznek foglalhatóak az autók, amik a szerkesztőségünknek eljuttatott közlemény szerint a hazai jogszabályoknak megfelelően, a taxikra vonatkozó előírások betartásával állhatnak forgalomba. Bár a Főtaxi szárnya alatt indulnak, az Uber appon keresztül nem lesznek elérhetőek a Főtaxi autói, azokat a korábbi csatornákon lehet foglalni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Tech Budapest közlekedés taxi uber Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Hajdu Miklós
2024. május 10. 14:02 Közélet

Furcsa szimbóluma lesz a magyar-kínai közeledésnek a cseresznye és a marhasperma

Infrastrukturális beruházások előkészítése mellett a cseresznye és a szarvasmarhafélék örökítőanyagának kiviteléről is megállapodott a magyar kormányfő a kínai elnökkel.

Mészáros R. Tamás
2024. május 10. 05:20 Közélet, Világ

Magyarország üdvözli, az Európai Bizottság egyre inkább üldözi a kínai cégeket

Az európai politikai hangulat már egyértelműen a kínai kapcsolatok újragondolásának irányába mutat, miközben a magyar kormány a 2010-es években ragadt.

Stubnya Bence
2024. május 9. 05:33 Közélet

A kormány és a multik sem járnak rosszul az ország gazdasági függőségével

A magyar és a lengyel nemzeti kormány is jobban támogatta a multik beruházásait az elődeinél. Egy új tanulmány szerint ez nem ellentmondás, az EU szabályaiból következik.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 10. 10:14 Adat

Ötszázszor több tao-pénz jutott a felcsúti focinak, mint az országos átlag

Az egy lakosra jutó tao-támogatás Felcsúton meghaladta a 20 millió forintot.

Torontáli Zoltán
2024. május 9. 15:47 Adat, Élet

Durván az olcsó élelmiszerek felé lökte az infláció a bevásárlásokat

A vásárlások értéke jóval nagyobb mértékben csökkent tavaly is, mint a volumen, vagyis nagyon nagy arányú volt a lefelé vásárlás.

Hajdu Miklós
2024. május 9. 13:33 Vállalat

A mostani miniválság mutatja, miért veszélyes az akkugyáraknak való kiszolgáltatottság

A hazai ipar és gazdaság erősen megérzi az akkumulátorok iránti kereslet mostani, enyhe gyengélkedését is, ami figyelmeztető jel a jövőre nézve.