Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. november 30. 13:23 Közélet

Zuhanórepülésbe kezdtek a kormánynak kedves demográfiai mutatók

Októberben harmadik hónapja csökkent a születések száma, miközben az év első 9 hónapjában a házasságok száma is zuhant. Úgy tűnik, hogy a kormányt is lépéskényszerbe hozhatta a számára kedves mutatók visszaesése.

Mi történt? 2023 októberében 7089 gyermek született, ami azt jelenti, hogy július óta folyamatosan csökken a születésszám. A születések száma 2022 októberéhez képest csaknem 6 százalékkal csökkent – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal friss, előzetes adatközléséből.

  • Mivel a halálozások száma ennél nagyobb mértékben, csaknem 7 százalékkal csökkent éves alapon, ezért a természetes népességfogyás is lassult. 

Tágabb kontextus: a teljes termékenységi arányszám január és október között 1,52-re esett vissza az egy évvel korábbi 1,53-ról.

  • Ez azt jelenti, hogy hogy messzebb kerültünk a kormány által célnak jelölt 2,1-es arányszámtól, ami szakértők szerint “nem reális” vagy csak “a csillagok kivételesen kedvező együttállása esetén” elérhető cél.
  • A házasságok számának kormány által szintén sikerként kommunikált növekedése is visszafordult az utóbbi időszakban: január és október között 45 százalékkal kevesebb esküvő volt, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Októberben a visszaesés 10 százalékos volt.

Előzmények: 2011 és 2021 között az uniós mezőnyben is kiemelkedő mértékben, 1,23-ról 1,59-re nőtt Magyarországon a teljes termékenységi arányszám, 2022-ben egészében azonban 1,52-re esett vissza. 

  • A házasságkötések száma 2023 egészében tavalyhoz hasonlóan várhatóan újra csökkenni fog az előző évhez képest.

Felülnézet: a születésszám csökkenésének oka egyrészt a szülőképes korú nők számának csökkenése, másrészt a több mint egy évig tartó reálbércsökkenés, amely szeptemberben ért véget. A házasságkötések csökkenésének a családtámogatások (babaváró hitel, csok) szűkítéséhez lehet köze.

  • A demográfiai fordulat visszafordulása is ösztönözhette arra a kormányt, hogy új támogatási formákat is bevezessen, ez lett az októberben bemutatott csok plusz, amely a korábbi csokhoz képest csak a gyereket vállaló házaspárok számára lesz elérhető.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet demográfia házasság házasságkötés születésszám Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Stubnya Bence
2024. május 16. 13:47 Adat, Közélet

Újra lesz pénzünk fogyasztani, de még mindig túl nagy a lyuk a költségvetésen

Ugyan több előrejelzés is kicsit borúsabban látja az idei növekedési kilátásokat, mint pár hónapja, de legalább reálbér-növekedésre és több fogyasztásra számítanak.

Jandó Zoltán
2024. május 16. 10:27 Adat, Közélet

Veresége ellenére pénzügyileg más ligában focizik a Fradi, mint a többi magyar csapat

A Fradi annyi pénzből gazdálkodik, hogy még a svájci és a belga bajnokságban is a gazdagabb csapatok közé tartozna, a Paks büdzséje viszont itthon is szerénynek számít.

Bucsky Péter
2024. május 14. 05:48 Adat, Közélet

Az egyházak finanszírozásában is megvan a kormányzati kétharmad

Az egyházak gazdálkodása az egyik legnehezebben átlátható terület Magyarországon, pedig túlnyomórészt adófizetői forrásokból működtetik intézményeiket.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 17. 05:48 Pénz, Vállalat

Hiába szeretnék sokan, nem lehet csak úgy lejönni a földgázról

Bár jelentősen csökkent a magyar vállalatok földgázfelhasználása, az ipari szereplők nagy része, ha akarna, sem tudna szabadulni a földgáztól.

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2024. május 16. 05:35 Élet, Világ

Így lehet magyar átlagnyugdíjból élni a spanyol tengerparton

Romantikus álom vagy nagyon is kivitelezhető valóság? Mekkora tőke és nyugdíj kell hozzá? Megkérdeztük azokat, akik már kint élnek, és azokat, akik segítenek a kiköltözőknek.