Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2023. szeptember 26. 09:48 Adat

Bő száz év alatt nyertünk egy második életet

Az elmúlt száz évben aligha történt nagyobb hatású változás az életünkre, minthogy kétszeresére nőtt a születéskor várható élettartam. Magyarországon 1900-ban ez a mutató a nőknél 38,2 év volt, a férfiaké pedig 36,6. A nőknél ez mostanra több mint kétszeresére, 79 évre nőtt, a férfiaknál pedig 72-re.

A változás elsősorban a tudomány és az egészségügy fejlődésének köszönhető, illetve a társadalmi önszerveződésnek, amely lehetővé tette, hogy a tudományos áttörések széles társadalmi rétegekhez juthassanak el. “Az emberiségnek kevés ennél meghökkentőbb teljesítménye van” – írta a várható élettartam duplázódásáról korábban a New York Times

  • A magyarországi csecsemőhalandőság kevesebb mint hatvanadjára csökkent. 1900-ban a magyar gyerekek közel negyede meghalt 1 éves koráig, mostanra ezer élveszülöttre 3,6 ez az arány. 

 

Számokban: jelentős eltérések voltak várható élettartamban a Magyar Királyság területén belül. A nyugati országrészekben akár az 50 évet is meghaladta a mutató, míg két déli vármegyében a 20-at sem érte el. Jellemzően a nyugati és északi vármegyékben volt a legmagasabb a várható élettartam, az Alföld környékén/Partiumban pedig a legalacsonyabb (térképen itt lehet megnézni).

  • A királyi vármegyék nagyjából fele volt részben vagy egészben a mai Magyarország területén, közülük Aradon és Biharban volt a legalacsonyabb a várható élettartam, Sopron és Vas vármegyében pedig a legmagasabb.

Alulnézet: Heves vármegyében (amely nagyjából megegyezik a királyi vármegyével) 1900-ban 33 volt a születéskor várható élettartam. Mostanra az itt élők átlagéletkora magasan meghaladja ezt: egy átlagos hevesi nő 46 éves, egy átlagos hevesi férfi pedig 41. A várható élettartam pedig 78 a nőknél és 71 a férfiaknál.

Tágabb kontextus: a várható élettartam ilyen mértékű növekedése globális folyamat. Indiában például nem érte el 30 évet ez a mutató, most viszont már 70. Angliában pedig mintegy 41 év volt a várható élettartam, most már 80 körül van.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Magyarország várható élettartam Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.

Stubnya Bence
2024. május 16. 13:47 Adat, Közélet

Újra lesz pénzünk fogyasztani, de még mindig túl nagy a lyuk a költségvetésen

Ugyan több előrejelzés is kicsit borúsabban látja az idei növekedési kilátásokat, mint pár hónapja, de legalább reálbér-növekedésre és több fogyasztásra számítanak.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. május 17. 13:32 Élet

Tisztulni kezd az őskáosz az elektromos rollereknél

Két hónap múlva már csak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással lehet bizonyos elektromos rollerekkel közlekedni.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 05:48 Pénz, Vállalat

Hiába szeretnék sokan, nem lehet csak úgy lejönni a földgázról

Bár jelentősen csökkent a magyar vállalatok földgázfelhasználása, az ipari szereplők nagy része, ha akarna, sem tudna szabadulni a földgáztól.

Jandó Zoltán
2024. május 16. 10:27 Adat, Közélet

Veresége ellenére pénzügyileg más ligában focizik a Fradi, mint a többi magyar csapat

A Fradi annyi pénzből gazdálkodik, hogy még a svájci és a belga bajnokságban is a gazdagabb csapatok közé tartozna, a Paks büdzséje viszont itthon is szerénynek számít.