Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. szeptember 12. 12:03 Közélet

Tényleg ártott Budapest turizmusának a tavalyi vizes vb

Jóval több külföldi turista jött Budapestre az idén júliusban, mint egy évvel korábban. A KSH adatai szerint tavaly a hetedik hónapban 839 ezer vendégéjszakát töltöttek el külföldiek fővárosi kereskedelmi szálláshelyeken, ezúttal azonban majdnem 50 ezerrel többet. Ez bő 5 százalékos javulást jelent.

Mindez első ránézésre azért lehet furcsa, mert 2017 júliusában minden adott volt, hogy rekordot rekordra halmozzon a budapesti turizmus. Ekkor rendezték a végül több mint 100 milliárd forintba kerülő vizes világbajnokságot, és a hónap végén Forma-1-es versenyhétvége is volt, ami hagyományosan sok külföldit vonz Magyarországra.

A vizes vb azonban a szervezési problémák miatt épp ellentétes hatást gyakorolt a főváros idegenforgalmára, mint amit előzetesen vártunk, és ezt a mostani adatok is alátámasztják. Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a gondot a nemzetközi marketingkampány elmaradása és az eseményhez köthető nem éppen szerencsés szobafoglalások okozták. A vb-t szervező állami cégnél ugyanis durván elszámolták a világbajnokság vendégeinek szállodai igényeit, így a rendezvény alatt üresen álltak a sportolóknak, személyzetnek, illetve újságíróknak lefoglalt szobák.

Ez persze hasonló eseményeknél előfordul, a problémát inkább az okozta, hogy a szervezők az év eleji szerződéskötés után már nem követték a tényleges igények alakulását. Azaz nem is próbálták csökkenteni a károkat azzal, hogy utólag, amikor már látszottak a várható számok, visszamondtak volna szobákat. Ha ez időben megtörténik, akkor a hotelek még eladhatták volna ezeket a helyeket, és jóval több turista jön a fővárosba*Más kérdés, hogy ezt nem is biztos, hogy megtehették volna, a szerződések ugyanis nem voltak éppen előnyösek az állami fél számára..

 

Így viszont 2017-ben a vizes vb hónapja volt az egyetlen olyan, amikor kevesebb vendégéjszakát töltöttek el külföldiek Budapesten, mint egy évvel korábban. Idén pedig a gyenge tavalyi számokat természetesen masszívan sikerült felülmúlni: április óta nem volt olyan mértékű növekedés éves összevetésben, mint júliusban.

Más kérdés, hogy az árak esetében már ellentétesek a trendek. Tavaly ugyanis a vb a korai, nagyszámú foglalással, illetve azzal, hogy sok szállodásnál vastagon fogott a ceruza, igencsak felhajtotta a hotelszobák árait. Az esemény hónapjában 10 százalékkal kellett többet fizetni a szállásért, mint eddig bármikor. Ez pedig elsősorban a vb-t szervező állami cégnek jelentett többletköltséget, hiszen a szobák jelentős hányadát ők foglalták le.

Pedig júliusban hagyományosan nem kiugróan magasak az árak, általában a májusi és a júniusi értékektől is elmaradnak. Így volt ez idén is, aminek eredményeként a tavalyi 32 ezerrel szemben ezúttal csak 29 ezer forintba került átlagosan egy budapesti hotelszoba egy éjszakára.

 

A júliusi anomáliák ellenére azonban természetesen tavaly is bővült és idén is bővülni fog mind a fővárosi, mind az országos idegenforgalom. 2018 első hét hónapjában a külföldiek 4 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el Magyarországon, mint egy évvel korábban, a belföldi turizmus pedig egy hajszállal még ennél is gyorsabban gyarapodott. A két legvonzóbb célpont, Budapest és a balatoni régió ugyan az országos átlagnál kisebb mértékben bővül, de ezeken a helyeken is egyre több a vendég mind a határokon túlról, mind Magyarországról. A leggyorsabban az alföldi turizmus fejlődik, igaz, az idelátogatók száma még mindig elenyésző a fővárosi adatokhoz képest.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet szálloda turizmus vizes világbajnokság Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2024. május 14. 05:48 Adat, Közélet

Az egyházak finanszírozásában is megvan a kormányzati kétharmad

Az egyházak gazdálkodása az egyik legnehezebben átlátható terület Magyarországon, pedig túlnyomórészt adófizetői forrásokból működtetik intézményeiket.

Hajdu Miklós Stubnya Bence
2024. május 13. 05:43 Adat, Közélet

Már csak a legszegényebb románok jövedelme marad el a magyarokétól

Viszont ha az irigylésre méltó román gazdasági teljesítmény mögé nézünk, a magyarországinál nagyobb jövedelmi és regionális egyenlőtlenségeket találhatunk.

Hajdu Miklós
2024. május 10. 17:14 Közélet, Pénz

Újabb haladékot kaphatnak a lakossági hiteltörlesztők Nagy Márton szavai alapján

Valószínűtlen, hogy nem hosszabbítja meg a a kamatstop hatályát legalább az év végéig a kormány.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2024. május 15. 05:33 Világ

Nincs magyar vétó, csordogálni kezd Kijevbe a lefoglalt orosz vagyon

A 260 milliárd eurós, zárolt orosz jegybanki vagyon hasznából kaphat fegyvereket és más segítséget Ukrajna.

Torontáli Zoltán
2024. május 14. 16:14 Vállalat

Tett a Mol egy fontos lépést, hogy ne függjön annyira a benzinkutaktól

Hároméves csúszással átadtak egy állami támogatásban is részesített fontos vegyipari üzemet, de miért volt fontos ez a beruházás a cégnek?

Torontáli Zoltán
2024. május 14. 13:24 Vállalat, Világ

Ma még nagyobb jelentőséget kaphat a BYD magyar gyára

Amerika 100 százalékra emeli a vámot a kínai elektromos autókra, az EU is drasztikus lépésre készül, de a Szegeden gyártott BYD kocsik uniósak lehetnek.