Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. május 27. 19:04 Világ

Épp akkor szorítaná ki a kínai beszállítókat az EU, amikor elkezdődnek a magyar szélenergia-fejlesztések

A szélturbinagyártásban is élesednek az EU és Kína közti kereskedelmi feszültségek, és habár Magyarországon újra lehet szélerőműveket építeni, vélhetően nem a hazai piac lesz a kínai és európai cégek közti viaskodás legfontosabb terepe.

Mi történt? Az európai cégeket hozná helyzetbe a kínai versenytársakkal szemben a szélturbinagyártásban az Európai Bizottság, amely nemrég „iránymutatást és ajánlásokat terjesztett elő” a megújuló energia EU-n belüli elterjedésének felgyorsítására.

  • Úgy alakítanák a szabályozást, hogy az új megújuló erőművek engedélyezésére szolgáló árveréseken az ár mellett az ajánlat más elemeit, például a felelős üzleti magatartást és a kiber- vagy adatbiztonságot is figyelembe lehetne venni – írja a Portfolio.hu.

Miért fontos ez? A lap cikke szerint a kínai gyártók az európaiakhoz képest akár féláron is tudnak hasonlóan jó technológiát kínálni, akár hároméves halasztott kifizetéssel is. Az uniós iparági szereplők arra panaszkodnak, hogy erre nem lennének képesek bőkezű állami támogatások nélkül.

Felülnézet: tavaly nyáron lépett hatályba a külföldi állami támogatásokkal szembeni szabályozás, amely lehetővé teszi a Bizottság számára, hogy saját hatáskörben fellépjen az EU-n kívüli kormányok által nyújtott, az uniós belső piacot torzító szubvenciók ellen. Erről részletesebben itt írtunk.

  • Áprilisban ilyen eljárás indult kínai szélturbina-gyártók ellen spanyolországi, görögországi, franciaországi, romániai és bulgáriai szélenergia-beruházásokat illetően.

Alulnézet: Magyarország se az európai, se a kínai gyártóknak nem jelent nagy piacot, ugyanis a magyar energiamixen belül elenyésző a szélenergia aránya, és nincsenek nagyon jelentős bővítésre vonatkozó tervek sem.

  • A Nemzeti Energia és Klímaterv 2030-ra egy gigawatt szélenergia-bővítést célzott meg, és a kormány jelenleg új földgáztüzelésű erőművekben is gondolkodik. 
  • Az utóbbiak egy része és az áramimport jelentős része lenne kiváltható lenne, ha nem egy, hanem négy gigawatt szélenergiát telepítenének idehaza az Energiaklub és a REKK közös tanulmánya szerint.
  • A hazai naperőműves termelés hullámvölgyeit is jól lehetne kiegyenlíteni jelentősebb hazai szeles kapacitással – írta Magyar László környezettudós, az Energiaklub megújuló energia szakértője a Másfélfok.hu-n.

Mi várható? A hazai szabályozás idei megváltoztatása óta újra épülhetnek Magyarországon szélerőművek, a kínai gyártókkal szembeni európai fellépés pedig intenzívebbé válhat, ahogy a kínai ellenlépések is.

  • Győr környékén lesz az a terület, ahol létrejöhetnek a szélerőműparkok, és a terv szerint 670 megawatt új szeles kapacitás épül majd itt ki a jelenlegi 330 megawatt mellé a Portfolio.hu márciusi cikke szerint.
  • Kína egyre feszültebbnek tűnik az európai és amerikai piacvédő lépések miatt: vélhetően válaszlépésnek szánta azt a dömpingellenes vizsgálatot, amit többek között az Egyesült Államokból és az EU-ból származó vegyi anyagok behozatalával kapcsolatban indított.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarország üdvözli, az Európai Bizottság egyre inkább üldözi a kínai cégeketAz európai politikai hangulat már egyértelműen a kínai kapcsolatok újragondolásának irányába mutat, miközben a magyar kormány a 2010-es években ragadt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ EU kereskedelem Kína szélenergia szélturbina Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. július 19. 14:47 Világ

Sokkal drágábban épülhet új atomerőmű Csehországban, mint Pakson

A dél-koreai KHNP építheti meg Csehország új atomerőművét a jelenleg is működő Dukovany atomerőmű telephelyén; 43 százalékkal lehet drágább, mint Paks 2.

Mészáros R. Tamás
2024. július 18. 05:12 Világ

Nem sok jót jelez a jövőre nézve, ahogy a kormányok belenyúlnak az élelmiszerpiacba időjárási sokkok után

A hazai fogyasztók védelme a következő évtizedekben felerősítheti az éghajlatváltozás negatív társadalmi hatásait, és gyengítheti az élelmiszer-biztonságot.

Váczi István
2024. július 17. 15:02 Világ

Csak egyre több és több pénzért hajlandók csatába menni az oroszok

Jelentősen emelték az utóbbi hónapokban az orosz hadseregbe jelentkezők számára járó aláírási bónuszt, ami toborzási nehézségekre utal.

Fontos

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Jandó Zoltán
2024. július 18. 14:13 Adat

Pörgetjük a légkondikat, azok pedig rekordokat döntve zabálják az áramot

Kedden 144,5 gigawattóra áramot használtunk, aminél nyáron csak egyszer, 2021 júniusában mértek magasabb fogyasztást. Akkor is hőhullám volt.