Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2023. augusztus 13. 13:02 Világ

Sebesültellátás a harcmezőn: véres leckét vesz Ukrajnában a világ

Európa 1945 óta nem látott akkora háborút, mint a tavaly elindult orosz-ukrán konfliktus. A harcok hevessége és az ezzel járó áldozatok száma a nyugati országokban a koreai háború idején sem tapasztalt mértéket öltött. Az iraki és afganisztáni hadműveletek során az Egyesült Államok és szövetségesei jelentős fejlődést könyvelhettek el a harctéren megsebesült katonák ellátásában, ugyanakkor a mostani konfliktusban ezek a gyakorlatok már nem működnek olyan hatékonyan.

  • Az amerikaiak háborús tapasztalatai eddig azt mutatták, hogy a halálesetek többsége a terepen, a kórházba kerülés előtt következik be, emiatt különösen fontos lett az akár orvosi segítség nélkül is végrehajtott evakuáció, jellemzően légi úton, hogy a sérült minél hamarabb kórházi ellátást kaphasson
  • Az ukrajnai háború azonban alapjaiban máshogy működik, mint az afganisztáni, sokkal kevesebb lehetőség van a légi mentésre.

Számokban

  • A 2001 utáni háborúkban az amerikai katonák csupán 2 százaléka halt bele a harctéren szerzett sérüléseibe
  • Ez az ukránoknál most inkább 5-10 százalék között mozoghat, 40 százalékuk maradandó egészségkárosodást szenved
  • A 2001 és 2009 közötti konfliktusokban  az Egyesült Államok 70 helikopterét lőtték le – Oroszország 17 hónap alatt 90 gépet vesztett. 

Az orosz stratégia alapvetően nem katonabarát, a gyalogosokat sokszor megfelelő fegyverzet és ruházat nélkül küldik a frontra, ugyanez a helyzet érződik a sebesültek állátásánál is.

  •  “Nem megölik őket a fronton, belehalnak abba, hogy nem kapnak megfelelő ellátást” – mondta egy interjúban egy orosz felcser.  

Az ukrán hadsereg szintén a szovjet rendszerben kialakult irányt vitte a harctéri sebesültek ellátásában, egészen 2017-ig nem volt külön professzionális felcserképzésük. 

  • 2022-re 650 kiképzett emberük volt erre a feladatra, de ez a szám rendkívül alacsony.  

Bár a hírek jellemzően a lőszer és fegyverhiányról szólnak, az orvosi eszközök legalább olyan nehezen jutnak el a frontra. A megrendelt eszközök csak kis mennyiségben érkeznek meg, ha egyáltalán megérkeznek.  Az ellentámadás során a hosszan és mélyen elnyúló aknamezőkön való átkelést a dróntámadások és a tüzérségi tűz nehezíti. “Tavaly nyár óta nem láttam ekkora keresletnövekedést az érszorító kötések (torniquet) iránt” – mondta egy önkéntes.

  • A felcserek felszerelésének 90 százalékát önkéntesek dobják össze. 

Folyamatos a feszültség  az ukrán hadsereg és a központi egészségügy között, előbbi abban érdekelt, hogy a fronton legyen megfelelő az ellátás, míg az utóbbi a kórházak üzemeltetését tartja szem előtt.  A sebesültek ellátásának egyik kulcsfontosságú eleme, hogy vért tudjanak adni neki. A vért viszont tárolni kell, hűtés nélkül néhány hetet, hűtéssel néhány hónapot lehet várni a felhasználás előtt, így folyamatosan szükség van friss vérre.

Más jellegűek a katonák sebesülései is

  • Az afganisztáni és iraki háború alatt az amerikai katonák sérüléseinek 79 százaléka az improvizált robbanóeszközöktől származott. 
  • Ezzel szemben Ukrajnában a sebesültek 70 százaléka tüzérségi tűz áldozata, mely nem csak sokkal súlyosabb sérüléseket okoz, mint egy házilag összeállított bomba, hanem egyszerre több katonát is képes életveszélyesen megsebesíteni. 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ egészségügy háború sebesült Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2023. szeptember 29. 18:50 Világ

Vietnám Magyarországgal egyeztet vendégmunkások exportálásáról

Nem csak Magyarországon, hanem a küldő országokban is napirenden van az idei érkező vendégmunkások kérdése.

Kolozsi Ádám
2023. szeptember 29. 07:30 Világ

A végén még le is győzheti Ficót a szlovák “Momentum”, de Szlovákia sorsát az dönti el, kiknek nem sikerül bejutnia a parlamentbe

Szlovákiában már beállt a kampánycsend a szombati választás előtt, melyet egész Európa árgus szemmel figyel.

Torontáli Zoltán
2023. szeptember 28. 12:02 Vállalat, Világ

Rendőri felügyelet alá került az egykor második leggazdagabb kínai üzletember, szintet léphet a kínai ingatlanpiac válsága

Rendőri fellügyelet alatt van az Evergrande alapító-vezére, a Country Garden gigantikus veszteséget fog elszenvedni, a hitelezők futhatnak a pénzük után.

Fontos

Stubnya Bence
2023. szeptember 30. 14:38 Pénz

A verseny hiánya miatt drágulnak túlzottan a internet- és telefondíjak a jegybank szerint

Visszatekintő átárazások helyett élénk versenyt szeretne látni a jegybank az új Infláció jelentése szerint.

Hajdu Miklós
2023. szeptember 29. 16:23 Adat

A népszámlálási adatok erősen árnyalják azt az elméletet, hogy Magyarország ipari összeszerelőüzemmé vált

Mostanra a legnagyobb arányban felsőfokú végzettséghez kötött munkát végeznek a dolgozó magyarok, az ipari és építőipari szakmák háttérbe szorultak.

Stubnya Bence
2023. szeptember 29. 11:47 Adat

Közel kétszer annyi magyar diák tanul két nyelvet, mint tíz éve

Románia volt az egyetlen olyan EU-tagállam, ahol gyakorlatilag minden középiskolás két, vagy több nyelvet tanult 2021-ben.