Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. május 26. 09:24 Világ

Jelentősen felgyorsult az amerikai fegyverek Ukrajnába áramlása

Ukrajna segítése amerikai haditechnikai eszközökkel az akkor még csak fenyegető orosz invázió árnyékában kezdődött, 2021 decemberében egy 200 millió dolláros segélycsomag keretében, ekkor érkeztek például az országba az első Javelin páncéltörő rakéták. A háború kitörése után aztán a segítség mértéke a sokszorosára növekedett, a pénzben kifejezett értéke elérte a 38 milliárd dollárt (bár ebből még nem mindent szállítottak le).

Ennek eljuttatása hatalmas logisztikai kihívás, ahogy a Defense One írja, például a leszállított kétmillió 155 milliméteres kaliberű tüzérségi gránát darabja 43 kilót nyom, a kétezer Humvee páncélozott terepjáró pedig egyenként mintegy 3,5 tonnás. A cikk annak apropójából született, hogy az Egyesült Államok hadseregének szállításokért felelős, Európában állomásozó egysége arról számolt be, hogy a háború tavaly februári kirobbanása óta 30 százalékkal sikerült gyorsítani a szállításokon.

A 21. hadszíntérellátási parancsnokság szóvivője ezt a folyamatosan gyűlő tapasztalatoknak, ezek kiértékelésének, valamint annak tulajdonította, hogy egyre jobban képesek előre jelezni a várható feladatokat. Most kifejezetten jól jött, hogy az amerikai hadsereg 2019-ben újrakezdte azokat a hidegháborús években rendszeresen megtartott gyakorlatokat, amelyek azt szolgálták, hogy szükség esetén minél gördülékenyebben menjen a csapatok és a felszerelés átszállítása az Egyesült Államokból Európába.

Az amerikai segítség gyorsabb érkezésének nagy jelentősége lehet, mert a tüzérség lőszerellátása – ahogy Rob Lee Oroszországra szakosodott amerikai biztonságpolitikai szakértő a napokban a Twitteren megjegyezte – tavaly április óta a harcok kimenetelét leginkább befolyásoló tényezők egyike. Ennek szerepe lehetett abban, hogy a télen és tavasszal nem láthattunk nagyobb ukrán ellentámadási kísérletet, és minden bizonnyal a széles körben várt nyári offenzíva időzítésében is fontos szerepet játszik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKinek a lőszere fogy el hamarabb Ukrajnában?Az időjárás mellett valószínűleg az oroszokat és az ukránokat is leginkább a lőszerhiány akadályozza a terveik megvalósításában, és hamarosan kiderülhet, hogy melyiküket erősebben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzertefoszlottak a téli ukrán ellentámadással kapcsolatos reményekAz ősz végén sokan azt várták, hogy télen tovább dübörög majd az ukrán ellentámadás, ebből azonban idáig nem lett semmi - de miért?

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMindenki a lőszerhiánytól fél, pedig van még szabad gyártókapacitás EurópábanSokan keresik az új beszerzési forrásokat az ukrán hadsereg segítése érdekében, miközben az EU legnagyobb lőszergyártója csak a megrendelésekre vár.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ logisztika lőszer orosz-ukrán háború tüzérség Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Nagy Zsolt
2023. december 1. 15:27 Világ

A hírolvasóért zajló verseny egyik legnagyobb vesztese maga a hírolvasó lesz

A figyelem egyre szélsőségesebb ingerekkel kelthető csak fel, de ennek ára van a hétköznapokban.

Avatar Fazekas Dóra
2023. november 30. 16:11 Világ

A COP28 megrendezésével Dubaj kihívja maga ellen a sorsot

A fosszilis energiahordozók nagyobb hangsúlyt kaphatnak, mint bármelyik korábbi klímakonferencián.

Debreczeni Anna
2023. november 29. 09:57 Világ

Olajüzleteket kötnének a klímacsúcson a kiszivárgott iratok szerint

Az Egyesült Arab Emírségek a házigazdája a COP28-nak, de nem feltétlen a klímaválsággal foglalkozna Szultan Ahmed al-Dzsaber.

Fontos

Váczi István
2023. december 4. 12:25 Élet, Vállalat

Egyre több szabályt hajlítanak meg a gödi akkumulátorgyár kedvéért

Nagyon meglepő lett volna az elmúlt évek folyamatai alapján, ha tényleg nem termelhetne éjszakánként a Samsung szinte folyamatosan bővített üzeme.

Hajdu Miklós
2023. december 3. 15:38 Vállalat

A Volkswagent már megfogták az európai autóipar új kihívói

Az élesedő piaci versenyben a Volkswagen már az elektromos autók gyártására átállított üzemeit érintő megszorításokat kénytelen meglépni.

Stubnya Bence
2023. december 3. 13:17 Élet, Vállalat

A kiskereskedelmi dolgozók tizede maradhat otthon karácsonykor a boltzár miatt

Kevés dolgozót és boltot érint majd idén a karácsonyi boltzár, de árbevétel alapján népszerűbb kiskereskedelmi egységek zárnak be idén december 24-én.