Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. május 26. 09:24 Világ

Jelentősen felgyorsult az amerikai fegyverek Ukrajnába áramlása

Ukrajna segítése amerikai haditechnikai eszközökkel az akkor még csak fenyegető orosz invázió árnyékában kezdődött, 2021 decemberében egy 200 millió dolláros segélycsomag keretében, ekkor érkeztek például az országba az első Javelin páncéltörő rakéták. A háború kitörése után aztán a segítség mértéke a sokszorosára növekedett, a pénzben kifejezett értéke elérte a 38 milliárd dollárt (bár ebből még nem mindent szállítottak le).

Ennek eljuttatása hatalmas logisztikai kihívás, ahogy a Defense One írja, például a leszállított kétmillió 155 milliméteres kaliberű tüzérségi gránát darabja 43 kilót nyom, a kétezer Humvee páncélozott terepjáró pedig egyenként mintegy 3,5 tonnás. A cikk annak apropójából született, hogy az Egyesült Államok hadseregének szállításokért felelős, Európában állomásozó egysége arról számolt be, hogy a háború tavaly februári kirobbanása óta 30 százalékkal sikerült gyorsítani a szállításokon.

A 21. hadszíntérellátási parancsnokság szóvivője ezt a folyamatosan gyűlő tapasztalatoknak, ezek kiértékelésének, valamint annak tulajdonította, hogy egyre jobban képesek előre jelezni a várható feladatokat. Most kifejezetten jól jött, hogy az amerikai hadsereg 2019-ben újrakezdte azokat a hidegháborús években rendszeresen megtartott gyakorlatokat, amelyek azt szolgálták, hogy szükség esetén minél gördülékenyebben menjen a csapatok és a felszerelés átszállítása az Egyesült Államokból Európába.

Az amerikai segítség gyorsabb érkezésének nagy jelentősége lehet, mert a tüzérség lőszerellátása – ahogy Rob Lee Oroszországra szakosodott amerikai biztonságpolitikai szakértő a napokban a Twitteren megjegyezte – tavaly április óta a harcok kimenetelét leginkább befolyásoló tényezők egyike. Ennek szerepe lehetett abban, hogy a télen és tavasszal nem láthattunk nagyobb ukrán ellentámadási kísérletet, és minden bizonnyal a széles körben várt nyári offenzíva időzítésében is fontos szerepet játszik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKinek a lőszere fogy el hamarabb Ukrajnában?Az időjárás mellett valószínűleg az oroszokat és az ukránokat is leginkább a lőszerhiány akadályozza a terveik megvalósításában, és hamarosan kiderülhet, hogy melyiküket erősebben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzertefoszlottak a téli ukrán ellentámadással kapcsolatos reményekAz ősz végén sokan azt várták, hogy télen tovább dübörög majd az ukrán ellentámadás, ebből azonban idáig nem lett semmi - de miért?

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMindenki a lőszerhiánytól fél, pedig van még szabad gyártókapacitás EurópábanSokan keresik az új beszerzési forrásokat az ukrán hadsereg segítése érdekében, miközben az EU legnagyobb lőszergyártója csak a megrendelésekre vár.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ logisztika lőszer orosz-ukrán háború tüzérség Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Nagy Zsolt
2023. május 31. 17:02 Világ

A rendszámcsere óta izzik a magyar katonákat megégető tűz parazsa, de a szerb elnöknek jókor jött a koszovói konfliktus

A közvetlen előzmények csak néhány hónapra nyúlnak vissza, de ezek több évtizedes konfliktusra és több évszázados ellentétre rakódtak rá. Mit lép a hadsereget készenlétbe helyező Vucic?

Pálos Máté
2023. május 31. 09:26 Közélet, Világ

Példa nélküli lenne, ha elvennék Magyarországtól az uniós elnökséget

Jogi kötőereje nem lesz a holnap várható európai parlamenti határozatnak, de következménye ettől még lehet.

Fabók Bálint
2023. május 30. 11:19 Világ

Nem véletlen, hogy magyar katonák kerültek főszerepbe a koszovói összecsapásban

A magyar kontingens mostanra a harmadik legnagyobb Koszovóban, a tömegoszlatásra kiképzett és a hétvégében bevetett egység pedig csak magyarokból áll.

Fontos

Hajdu Miklós
2023. június 2. 12:41 Vállalat

Akkor is drágulhat a benzin a magyar kutakon, ha az olajár nem változik és a forint se gyengül

Nincs jó alkupozícióban a Mol, amikor a tranzitdíjakról kell megállapodnia azzal a két országgal, ahonnan az olajvezetékek jönnek.

Stubnya Bence
2023. június 2. 09:22 Adat

A szállodák és panziók már túl drágák, olcsóbb szállásokat keresnek a belföldön pihenők

A belföldi turizmus forgalmán is látszik, hogyan eszi meg a fizetéseket az infláció. Főleg a kisebb, vidéki szálláshelyek vannak most nagy bajban.

Torontáli Zoltán
2023. június 1. 17:11 Pénz

Hova lehet menni a megtakarításokra kivetett 13 százalékos adó elől?

Az állampapírokon kívül szinte sehova, hiszen ez az intézkedés lényege, de mi a helyzet a tartós befektetési számlával vagy a külföldre vitellel?