Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. május 25. 11:33 Világ

Zsarolással próbálják megúszni az újabb szankciót az oroszok

A pénzmosás és terrorfinanszírozás megakadályozására létrehozott Nemzetközi Pénzügyi Akciócsoport (FATF) felfüggesztette Oroszország tagságát Ukrajna tavalyi megtámadásának egyéves évfordulóján, és most az a veszély fenyegeti az oroszokat, hogy a szervezet szürke- vagy feketelistájára kerülnek júniusban. Ez nagyon megnehezítené a nemzetközi üzletelést, mivel azzal járna, hogy az oroszországi utalásokat alapos átvilágításnak kellene megelőznie, ami nagyon idő- és költségigényessé tenné az üzletet.

A szervezet feketelistáján jelenleg csak Észak-Korea, Irán és Mianmar szerepel, és az ukránok azért lobbiznak, hogy Oroszország is ebbe a csoportba kerüljön. Az oroszok ezt értelemszerűen szeretnék elkerülni, és ennek érdekében a Bloomberg cikke szerint kiterjedt nyomásgyakorlási, zsarolási műveletbe kezdtek – más országok mellett – Indiával szemben, hogy az mindenképp akadályozza meg ezt a lépést.

Az oroszok persze csak arról beszélnek, hogy a szürke- vagy feketelistázás a pénzügyi kapcsolatok szétzilálásával akadályozná meg az együttműködést, nem szándékosan szakítanák meg ezeket. Ebben egyébként lehet is némi igazság, mert az India által Oroszországból korábban beszerzett fegyverzet alkatrészellátását már most is akadályozza, hogy az indiaiak egyelőre nem találtak olyan fizetési módot, amellyel nem sértik meg az amerikai szankciókat. Szélesebb értelemben pedig az a probléma, hogy az oroszok nem akarnak dollárban vagy euróban üzletelni, de azt sem szeretnék, hogy rúpiában kapják meg például az olajszállításaik ellenértékét, mert azt nem tudják – kellő mennyiségű indiai import hiányában – felhasználni.

A Bloomberg által megismert dokumentumok és NATO-tagországokból származó értesülések szerint – Oroszország és India nem reagált a hírügynökség megkeresésére – az oroszok egyebek mellett a következő projektek felfüggesztését lengették be:

  • a Rosznyefty és a Nayara Energy közötti olajipari együttműködés,
  • orosz hadfelszerelés indiai exportja és védelmi ipari együttműködések,
  • légi ipari kooperáció,
  • technológiai és energetikai együttműködés egy atomerőműnél,
  • egy közös vasúti projekt.

A FATF szürkelistáján 23 ország szerepel, egyebek mellett Albánia, Dél-Afrika, az Egyesült Arab Emírségek és Törökország. A Nemzetközi Valutaalap egy 2021-es jelentése szerint már az erre a listára kerülés is jelentősen csökkenti a tőkebeáramlást a szoros felügyeleti követelmények miatt. Mivel Oroszország már most is csak nagy nehézségek árán birkózik meg gazdasága nyugati elszigetelődésének következményeivel, súlyos csapást okozhatna, ha a világ maradék részével is problémákba ütközne az üzletelés.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegdöbbentően nagy tételben és egyszerűen játsszák ki az Oroszország elleni szankciókatElindul az áru egy uniós cégtől Kazahsztánba, Kirgizisztánba vagy Örményországba, de nem érkezik meg. Vajon hova lett?

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSok ezer kilométeres kerülővel köt ki az orosz olaj európai kocsik tankjábanA jelentős részben orosz kőolajat feldolgozó indiai finomítókból már több üzemanyag érkezik Európába, mint Szaúd-Arábiából.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKifogynak az alkatrészekből az orosz hajógyárakA szankciók az orosz hajógyártásban is éreztetik a hatásukat, az ágazat két legnagyobb vállalata egyaránt csak késve vagy egyáltalán nem képes teljesíteni a megrendeléseket.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ gazdasági szankció orosz-ukrán háború Oroszország pénzmosás szankciók terrorizmus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Nagy Zsolt
2023. május 31. 17:02 Világ

A rendszámcsere óta izzik a magyar katonákat megégető tűz parazsa, de a szerb elnöknek jókor jött a koszovói konfliktus

A közvetlen előzmények csak néhány hónapra nyúlnak vissza, de ezek több évtizedes konfliktusra és több évszázados ellentétre rakódtak rá. Mit lép a hadsereget készenlétbe helyező Vucic?

Pálos Máté
2023. május 31. 09:26 Közélet, Világ

Példa nélküli lenne, ha elvennék Magyarországtól az uniós elnökséget

Jogi kötőereje nem lesz a holnap várható európai parlamenti határozatnak, de következménye ettől még lehet.

Fabók Bálint
2023. május 30. 11:19 Világ

Nem véletlen, hogy magyar katonák kerültek főszerepbe a koszovói összecsapásban

A magyar kontingens mostanra a harmadik legnagyobb Koszovóban, a tömegoszlatásra kiképzett és a hétvégében bevetett egység pedig csak magyarokból áll.

Fontos

Hajdu Miklós
2023. június 2. 12:41 Vállalat

Akkor is drágulhat a benzin a magyar kutakon, ha az olajár nem változik és a forint se gyengül

Nincs jó alkupozícióban a Mol, amikor a tranzitdíjakról kell megállapodnia azzal a két országgal, ahonnan az olajvezetékek jönnek.

Stubnya Bence
2023. június 2. 09:22 Adat

A szállodák és panziók már túl drágák, olcsóbb szállásokat keresnek a belföldön pihenők

A belföldi turizmus forgalmán is látszik, hogyan eszi meg a fizetéseket az infláció. Főleg a kisebb, vidéki szálláshelyek vannak most nagy bajban.

Torontáli Zoltán
2023. június 1. 17:11 Pénz

Hova lehet menni a megtakarításokra kivetett 13 százalékos adó elől?

Az állampapírokon kívül szinte sehova, hiszen ez az intézkedés lényege, de mi a helyzet a tartós befektetési számlával vagy a külföldre vitellel?