Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. május 25. 11:33 Világ

Zsarolással próbálják megúszni az újabb szankciót az oroszok

A pénzmosás és terrorfinanszírozás megakadályozására létrehozott Nemzetközi Pénzügyi Akciócsoport (FATF) felfüggesztette Oroszország tagságát Ukrajna tavalyi megtámadásának egyéves évfordulóján, és most az a veszély fenyegeti az oroszokat, hogy a szervezet szürke- vagy feketelistájára kerülnek júniusban. Ez nagyon megnehezítené a nemzetközi üzletelést, mivel azzal járna, hogy az oroszországi utalásokat alapos átvilágításnak kellene megelőznie, ami nagyon idő- és költségigényessé tenné az üzletet.

A szervezet feketelistáján jelenleg csak Észak-Korea, Irán és Mianmar szerepel, és az ukránok azért lobbiznak, hogy Oroszország is ebbe a csoportba kerüljön. Az oroszok ezt értelemszerűen szeretnék elkerülni, és ennek érdekében a Bloomberg cikke szerint kiterjedt nyomásgyakorlási, zsarolási műveletbe kezdtek – más országok mellett – Indiával szemben, hogy az mindenképp akadályozza meg ezt a lépést.

Az oroszok persze csak arról beszélnek, hogy a szürke- vagy feketelistázás a pénzügyi kapcsolatok szétzilálásával akadályozná meg az együttműködést, nem szándékosan szakítanák meg ezeket. Ebben egyébként lehet is némi igazság, mert az India által Oroszországból korábban beszerzett fegyverzet alkatrészellátását már most is akadályozza, hogy az indiaiak egyelőre nem találtak olyan fizetési módot, amellyel nem sértik meg az amerikai szankciókat. Szélesebb értelemben pedig az a probléma, hogy az oroszok nem akarnak dollárban vagy euróban üzletelni, de azt sem szeretnék, hogy rúpiában kapják meg például az olajszállításaik ellenértékét, mert azt nem tudják – kellő mennyiségű indiai import hiányában – felhasználni.

A Bloomberg által megismert dokumentumok és NATO-tagországokból származó értesülések szerint – Oroszország és India nem reagált a hírügynökség megkeresésére – az oroszok egyebek mellett a következő projektek felfüggesztését lengették be:

  • a Rosznyefty és a Nayara Energy közötti olajipari együttműködés,
  • orosz hadfelszerelés indiai exportja és védelmi ipari együttműködések,
  • légi ipari kooperáció,
  • technológiai és energetikai együttműködés egy atomerőműnél,
  • egy közös vasúti projekt.

A FATF szürkelistáján 23 ország szerepel, egyebek mellett Albánia, Dél-Afrika, az Egyesült Arab Emírségek és Törökország. A Nemzetközi Valutaalap egy 2021-es jelentése szerint már az erre a listára kerülés is jelentősen csökkenti a tőkebeáramlást a szoros felügyeleti követelmények miatt. Mivel Oroszország már most is csak nagy nehézségek árán birkózik meg gazdasága nyugati elszigetelődésének következményeivel, súlyos csapást okozhatna, ha a világ maradék részével is problémákba ütközne az üzletelés.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegdöbbentően nagy tételben és egyszerűen játsszák ki az Oroszország elleni szankciókatElindul az áru egy uniós cégtől Kazahsztánba, Kirgizisztánba vagy Örményországba, de nem érkezik meg. Vajon hova lett?

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSok ezer kilométeres kerülővel köt ki az orosz olaj európai kocsik tankjábanA jelentős részben orosz kőolajat feldolgozó indiai finomítókból már több üzemanyag érkezik Európába, mint Szaúd-Arábiából.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKifogynak az alkatrészekből az orosz hajógyárakA szankciók az orosz hajógyártásban is éreztetik a hatásukat, az ágazat két legnagyobb vállalata egyaránt csak késve vagy egyáltalán nem képes teljesíteni a megrendeléseket.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ gazdasági szankció orosz-ukrán háború Oroszország pénzmosás szankciók terrorizmus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2023. december 11. 11:36 Tech, Világ

Történelmi dróncsapásról készült videó

Eddig csak légi drónok közötti összecsapásról volt felvétel, az ukránoknak most sikerült kiütniük egyet a földön is.

Váczi István
2023. december 10. 04:34 Világ

Ki éli túl a telet Ukrajnában?

Fogyatkozó és bizonytalan nyugati támogatás mellett kell talpon maradnia Ukrajnának, de a fronton lévő orosz katonák helyzete semmivel sem könnyebb, mint az ukránoké.

Hajdu Miklós
2023. december 8. 16:12 Világ

Egyre több osztrák karácsonyi vásárban üti fel a fejét sztrájk, mert a dolgozók bére nem követi az inflációt

Ausztriában éles ellentét bontakozott ki a kiskereskedelmi dolgozók és munkaadók béremeléssel kapcsolatos elképzeléseit illetően.

Fontos

Pálos Máté
2023. december 11. 04:34 Közélet

Az iskolakötelezettség korhatárának leszállítása mindenkinek csak ártott

Az iskolaelhagyók többsége nem megy el dolgozni, és passzivizálódik, esetleg emellé még gyereket vállal.

Pálos Máté
2023. december 9. 17:49 Közélet

A PISA-felmérés szerint kikészíti a diákokat a telefonfüggés

A diákok csaknem fele ideges és feszült lesz, ha a telefonja nincs a közelében.

Stubnya Bence
2023. december 9. 04:34 Podcast

Egy-két év is eltelhet, mire azt mondhatjuk, hogy kijöttünk ebből a válságból

Újra nő a gazdaság, a reálbér és egyszámjegyű az infláció. Ennek örülhetünk, de annak nem, hogy a megélhetési válság ettől még nem ért véget: erről szól a Függő Változó új adása.