Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. május 25. 11:33 Világ

Zsarolással próbálják megúszni az újabb szankciót az oroszok

A pénzmosás és terrorfinanszírozás megakadályozására létrehozott Nemzetközi Pénzügyi Akciócsoport (FATF) felfüggesztette Oroszország tagságát Ukrajna tavalyi megtámadásának egyéves évfordulóján, és most az a veszély fenyegeti az oroszokat, hogy a szervezet szürke- vagy feketelistájára kerülnek júniusban. Ez nagyon megnehezítené a nemzetközi üzletelést, mivel azzal járna, hogy az oroszországi utalásokat alapos átvilágításnak kellene megelőznie, ami nagyon idő- és költségigényessé tenné az üzletet.

A szervezet feketelistáján jelenleg csak Észak-Korea, Irán és Mianmar szerepel, és az ukránok azért lobbiznak, hogy Oroszország is ebbe a csoportba kerüljön. Az oroszok ezt értelemszerűen szeretnék elkerülni, és ennek érdekében a Bloomberg cikke szerint kiterjedt nyomásgyakorlási, zsarolási műveletbe kezdtek – más országok mellett – Indiával szemben, hogy az mindenképp akadályozza meg ezt a lépést.

Az oroszok persze csak arról beszélnek, hogy a szürke- vagy feketelistázás a pénzügyi kapcsolatok szétzilálásával akadályozná meg az együttműködést, nem szándékosan szakítanák meg ezeket. Ebben egyébként lehet is némi igazság, mert az India által Oroszországból korábban beszerzett fegyverzet alkatrészellátását már most is akadályozza, hogy az indiaiak egyelőre nem találtak olyan fizetési módot, amellyel nem sértik meg az amerikai szankciókat. Szélesebb értelemben pedig az a probléma, hogy az oroszok nem akarnak dollárban vagy euróban üzletelni, de azt sem szeretnék, hogy rúpiában kapják meg például az olajszállításaik ellenértékét, mert azt nem tudják – kellő mennyiségű indiai import hiányában – felhasználni.

A Bloomberg által megismert dokumentumok és NATO-tagországokból származó értesülések szerint – Oroszország és India nem reagált a hírügynökség megkeresésére – az oroszok egyebek mellett a következő projektek felfüggesztését lengették be:

  • a Rosznyefty és a Nayara Energy közötti olajipari együttműködés,
  • orosz hadfelszerelés indiai exportja és védelmi ipari együttműködések,
  • légi ipari kooperáció,
  • technológiai és energetikai együttműködés egy atomerőműnél,
  • egy közös vasúti projekt.

A FATF szürkelistáján 23 ország szerepel, egyebek mellett Albánia, Dél-Afrika, az Egyesült Arab Emírségek és Törökország. A Nemzetközi Valutaalap egy 2021-es jelentése szerint már az erre a listára kerülés is jelentősen csökkenti a tőkebeáramlást a szoros felügyeleti követelmények miatt. Mivel Oroszország már most is csak nagy nehézségek árán birkózik meg gazdasága nyugati elszigetelődésének következményeivel, súlyos csapást okozhatna, ha a világ maradék részével is problémákba ütközne az üzletelés.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegdöbbentően nagy tételben és egyszerűen játsszák ki az Oroszország elleni szankciókatElindul az áru egy uniós cégtől Kazahsztánba, Kirgizisztánba vagy Örményországba, de nem érkezik meg. Vajon hova lett?

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSok ezer kilométeres kerülővel köt ki az orosz olaj európai kocsik tankjábanA jelentős részben orosz kőolajat feldolgozó indiai finomítókból már több üzemanyag érkezik Európába, mint Szaúd-Arábiából.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKifogynak az alkatrészekből az orosz hajógyárakA szankciók az orosz hajógyártásban is éreztetik a hatásukat, az ágazat két legnagyobb vállalata egyaránt csak késve vagy egyáltalán nem képes teljesíteni a megrendeléseket.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ gazdasági szankció orosz-ukrán háború Oroszország pénzmosás szankciók terrorizmus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.