Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. május 8. 15:03 Világ

Először lesz magyar miniszterelnöke Szlovákiának, akit a szlovák euró atyjaként is emlegetnek

Még pénteken is kapaszkodni próbált a székébe, de a hétvégén eldőlt, hogy három hónappal a választások előtt bukik Eduard Heger szlovák miniszterelnök. A jövő héten feláll Szlovákia első szakértői kormánya, szigorúan pártfüggetlen névsorral. Az új ügyvezető kormányt a mérsékelt ismertségnek örvendő matematikus-közgazdász, a komáromi születésű Ódor Lajos fogja vezetni. Ő lesz Szlovákia történetének első magyar származású vezetője, de a szlovák nyilvánosságban egyelőre a nemzetiségéről alig esik szó.

Miért van kormányválság? Ez most már permanens állapot Szlovákiában, legalább szeptember óra tart, amióta a korábbi koalíciós társ SaS sikeres bizalmatlansági indítványt nyújtott be a Heger-kormány ellen. Már akkor ügyvezető kormányt neveztek ki, de ennek továbbra is Heger maradt a vezetője.

Háttér: Heger néhány hete új pártot alapított, amit sokan végképp összeférhetetlennek éreztek az ügyvezetői funkcióval. Végül egy újabb kormányátalakítás vezetett a bukásához: Samuel Vlčan mezőgazdasági miniszter kénytelen volt lemondani, miután kiderült, hogy hulladékos cége 1,4 millió eurós EU-s támogatást kapott. Távozott Rastislav Káčer külügyminiszter is.

Heger az utolsó pillanatig maradni próbált, de Čaputová köztársasági elnök a hétvégén bejelentette, hogy a választásokig új, szakértői ügyvezető kormányt nevez ki. Az ügyvezető miniszterelnök Ódor Lajos, a Szlovák Nemzeti Bank eddigi alelnöke lesz.

Ki az az Ódor Lajos? Ezt sokan Szlovákiában sem tudják, bár a találgatásokban már néhány hete előkerült a neve. A közvélemény-kutatásokban a potenciális miniszterelnök-esélyesek közül messze ő volt a legismeretlenebb. Igaz, emiatt az elutasítottsága is alacsonyabb.

Hitvallása:Az én ideológiám a pragmatizmus, a modern módszereken és adatokon alapuló gazdaságpolitika és az a meggyőződés, hogy a sikeres társadalomhoz képzett emberekre, észszerű szabályokra és minőségi intézményekre van szükség” – írja magáról a honlapján.

Életút: Bár a szélesebb közvéleményben kevésbé ismert, a szlovák gazdaságpolitika alakításában Ódornak a 2004-es Dzurinda-kormány és az EU-csatlakozási folyamat óta érdemi szerepe volt. A pénzügyminisztérium vezető közgazdászaként, majd a Pénzügyi Politikai Intézet igazgatójaként és az általa életre hívott Költségvetési Felelősségi Tanács tagjaként fontos szerepe volt a költségvetési reformban, nevezték már a szlovák euró atyjának, részt vett a nyugdíjreform kidolgozásában, az egykulcsos adó által fémjelzett adóreformban és az adósságfék bevezetésében.

Politikai szerep: a 2010-es évek elején Iveta Radičová miniszterelnök tanácsadója volt, de utána háttérbe vonult. Elmondása szerint egy kezén sem tudja megszámolni, hány párt hívta már a sorai közé, de ezekre mind nemet mondott. 2018 óta a Szlovák Nemzeti Bank alelnöke, innen ül most át a kormányfői székbe.

Hogy kerülhet egy magyar a szlovák kormányfői székbe? Bár a magyar sajtót érthetően ez kiemelten érdekli, a szlovák nyilvánosságban Ódor származása egyelőre szinte egyáltalán nem jön elő. Ennek valószínűleg az egyik oka, hogy Ódor Lajos korábban sem vett részt aktívan a magyar kisebbségi szervezeti életben, imázsa is a szakmai karrierre és a pragmatikus felfogásra épül.

Honnan jön? A csallóközi Nagykesziből, ahol a magyar nyelvű általános iskolában kezdett, majd a révkomáromi, szintén magyar Selye János Gimnáziumban érettségizett. Az egyetemet a pozsonyi Comeniuson végezte matematika-management specializáción, innen indult a pénzügyi karrierje. A magyar kisebbségi közegben csak érintőlegesen volt jelen, főleg a Pozsonyi Magyar Szakkollégiumhoz kapcsolódva. A CEU-n is vendégoktató.

Címkék: A pártpolitikai harcokban megcsömörlött közvélemény egy részében jól rezonál, hogy hangsúlyosan pragmatikus a megközelítése, de Fico környékén „progresszív puccsról” és az amerikai nagykövetség mestertervéről beszélnek. A hasonló spekulációkat Čaputová élesen utasította vissza.

Meddig lesz miniszterelnök? Az új kormány tagjait Caputová a május 15-i héten fogja kinevezni. A szakértői kormány elvileg a szeptember 30-i választásokig, pontosabban az új kormány beiktatásáig lesz hivatalban. Bizonytalan azonban, hogy ez pontosan hány hónapot jelent. Ez elhúzódó koalíciós tárgyalások esetén mostantól akár fél év is lehet, de az is elképzelhető, hogy mégis hamarabb lesznek a választások. A közvélemény-kutatásokat vezető, Fico vezette Smer azt akarja, hogy már júliusban voksoljanak, erről adott esetben a parlament dönthet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEurópában hódít a külpolitikai idealizmusA balti térségben, Észak-Európában, de Csehországban és Szlovákiában is megjelent az elvi alapú, idealista külpolitika, miután – szemben a magyar kormánnyal – ezen országok úgy vélik, biztonságukhoz a demokrácia és az emberi jogok védelmét keresztül vezet az út.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzlovákia is függ az orosz energiától, mégis önti Ukrajnába a fegyvereketElvi alapon. Dolgoznak azon, hogy teljesen megszüntessék az orosz energiafüggőséget.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚj csatahelikoptereket kap Szlovákia az Ukrajnának átadott régi vadászgépekért cserébeA MiG-29-esek kivonását már korábban eldöntötték, így anyagilag valószínűleg remek ügyletet hozott össze a szomszédos ország.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Ódor lajos szakértői kormány Szlovákia Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.