Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. május 8. 15:03 Világ

Először lesz magyar miniszterelnöke Szlovákiának, akit a szlovák euró atyjaként is emlegetnek

Még pénteken is kapaszkodni próbált a székébe, de a hétvégén eldőlt, hogy három hónappal a választások előtt bukik Eduard Heger szlovák miniszterelnök. A jövő héten feláll Szlovákia első szakértői kormánya, szigorúan pártfüggetlen névsorral. Az új ügyvezető kormányt a mérsékelt ismertségnek örvendő matematikus-közgazdász, a komáromi születésű Ódor Lajos fogja vezetni. Ő lesz Szlovákia történetének első magyar származású vezetője, de a szlovák nyilvánosságban egyelőre a nemzetiségéről alig esik szó.

Miért van kormányválság? Ez most már permanens állapot Szlovákiában, legalább szeptember óra tart, amióta a korábbi koalíciós társ SaS sikeres bizalmatlansági indítványt nyújtott be a Heger-kormány ellen. Már akkor ügyvezető kormányt neveztek ki, de ennek továbbra is Heger maradt a vezetője.

Háttér: Heger néhány hete új pártot alapított, amit sokan végképp összeférhetetlennek éreztek az ügyvezetői funkcióval. Végül egy újabb kormányátalakítás vezetett a bukásához: Samuel Vlčan mezőgazdasági miniszter kénytelen volt lemondani, miután kiderült, hogy hulladékos cége 1,4 millió eurós EU-s támogatást kapott. Távozott Rastislav Káčer külügyminiszter is.

Heger az utolsó pillanatig maradni próbált, de Čaputová köztársasági elnök a hétvégén bejelentette, hogy a választásokig új, szakértői ügyvezető kormányt nevez ki. Az ügyvezető miniszterelnök Ódor Lajos, a Szlovák Nemzeti Bank eddigi alelnöke lesz.

Ki az az Ódor Lajos? Ezt sokan Szlovákiában sem tudják, bár a találgatásokban már néhány hete előkerült a neve. A közvélemény-kutatásokban a potenciális miniszterelnök-esélyesek közül messze ő volt a legismeretlenebb. Igaz, emiatt az elutasítottsága is alacsonyabb.

Hitvallása:Az én ideológiám a pragmatizmus, a modern módszereken és adatokon alapuló gazdaságpolitika és az a meggyőződés, hogy a sikeres társadalomhoz képzett emberekre, észszerű szabályokra és minőségi intézményekre van szükség” – írja magáról a honlapján.

Életút: Bár a szélesebb közvéleményben kevésbé ismert, a szlovák gazdaságpolitika alakításában Ódornak a 2004-es Dzurinda-kormány és az EU-csatlakozási folyamat óta érdemi szerepe volt. A pénzügyminisztérium vezető közgazdászaként, majd a Pénzügyi Politikai Intézet igazgatójaként és az általa életre hívott Költségvetési Felelősségi Tanács tagjaként fontos szerepe volt a költségvetési reformban, nevezték már a szlovák euró atyjának, részt vett a nyugdíjreform kidolgozásában, az egykulcsos adó által fémjelzett adóreformban és az adósságfék bevezetésében.

Politikai szerep: a 2010-es évek elején Iveta Radičová miniszterelnök tanácsadója volt, de utána háttérbe vonult. Elmondása szerint egy kezén sem tudja megszámolni, hány párt hívta már a sorai közé, de ezekre mind nemet mondott. 2018 óta a Szlovák Nemzeti Bank alelnöke, innen ül most át a kormányfői székbe.

Hogy kerülhet egy magyar a szlovák kormányfői székbe? Bár a magyar sajtót érthetően ez kiemelten érdekli, a szlovák nyilvánosságban Ódor származása egyelőre szinte egyáltalán nem jön elő. Ennek valószínűleg az egyik oka, hogy Ódor Lajos korábban sem vett részt aktívan a magyar kisebbségi szervezeti életben, imázsa is a szakmai karrierre és a pragmatikus felfogásra épül.

Honnan jön? A csallóközi Nagykesziből, ahol a magyar nyelvű általános iskolában kezdett, majd a révkomáromi, szintén magyar Selye János Gimnáziumban érettségizett. Az egyetemet a pozsonyi Comeniuson végezte matematika-management specializáción, innen indult a pénzügyi karrierje. A magyar kisebbségi közegben csak érintőlegesen volt jelen, főleg a Pozsonyi Magyar Szakkollégiumhoz kapcsolódva. A CEU-n is vendégoktató.

Címkék: A pártpolitikai harcokban megcsömörlött közvélemény egy részében jól rezonál, hogy hangsúlyosan pragmatikus a megközelítése, de Fico környékén „progresszív puccsról” és az amerikai nagykövetség mestertervéről beszélnek. A hasonló spekulációkat Čaputová élesen utasította vissza.

Meddig lesz miniszterelnök? Az új kormány tagjait Caputová a május 15-i héten fogja kinevezni. A szakértői kormány elvileg a szeptember 30-i választásokig, pontosabban az új kormány beiktatásáig lesz hivatalban. Bizonytalan azonban, hogy ez pontosan hány hónapot jelent. Ez elhúzódó koalíciós tárgyalások esetén mostantól akár fél év is lehet, de az is elképzelhető, hogy mégis hamarabb lesznek a választások. A közvélemény-kutatásokat vezető, Fico vezette Smer azt akarja, hogy már júliusban voksoljanak, erről adott esetben a parlament dönthet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEurópában hódít a külpolitikai idealizmusA balti térségben, Észak-Európában, de Csehországban és Szlovákiában is megjelent az elvi alapú, idealista külpolitika, miután – szemben a magyar kormánnyal – ezen országok úgy vélik, biztonságukhoz a demokrácia és az emberi jogok védelmét keresztül vezet az út.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzlovákia is függ az orosz energiától, mégis önti Ukrajnába a fegyvereketElvi alapon. Dolgoznak azon, hogy teljesen megszüntessék az orosz energiafüggőséget.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚj csatahelikoptereket kap Szlovákia az Ukrajnának átadott régi vadászgépekért cserébeA MiG-29-esek kivonását már korábban eldöntötték, így anyagilag valószínűleg remek ügyletet hozott össze a szomszédos ország.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Ódor lajos szakértői kormány Szlovákia Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2023. szeptember 29. 18:50 Világ

Vietnám Magyarországgal egyeztet vendégmunkások exportálásáról

Nem csak Magyarországon, hanem a küldő országokban is napirenden van az idei érkező vendégmunkások kérdése.

Kolozsi Ádám
2023. szeptember 29. 07:30 Világ

A végén még le is győzheti Ficót a szlovák “Momentum”, de Szlovákia sorsát az dönti el, kiknek nem sikerül bejutnia a parlamentbe

Szlovákiában már beállt a kampánycsend a szombati választás előtt, melyet egész Európa árgus szemmel figyel.

Torontáli Zoltán
2023. szeptember 28. 12:02 Vállalat, Világ

Rendőri felügyelet alá került az egykor második leggazdagabb kínai üzletember, szintet léphet a kínai ingatlanpiac válsága

Rendőri fellügyelet alatt van az Evergrande alapító-vezére, a Country Garden gigantikus veszteséget fog elszenvedni, a hitelezők futhatnak a pénzük után.

Fontos

Stubnya Bence
2023. szeptember 30. 14:38 Pénz

A verseny hiánya miatt drágulnak túlzottan a internet- és telefondíjak a jegybank szerint

Visszatekintő átárazások helyett élénk versenyt szeretne látni a jegybank az új Infláció jelentése szerint.

Hajdu Miklós
2023. szeptember 29. 16:23 Adat

A népszámlálási adatok erősen árnyalják azt az elméletet, hogy Magyarország ipari összeszerelőüzemmé vált

Mostanra a legnagyobb arányban felsőfokú végzettséghez kötött munkát végeznek a dolgozó magyarok, az ipari és építőipari szakmák háttérbe szorultak.

Stubnya Bence
2023. szeptember 29. 11:47 Adat

Közel kétszer annyi magyar diák tanul két nyelvet, mint tíz éve

Románia volt az egyetlen olyan EU-tagállam, ahol gyakorlatilag minden középiskolás két, vagy több nyelvet tanult 2021-ben.