Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. április 18. 15:36 Világ

Felfújható tankokat és egyéb kamufegyvereket is bevet az ukrán hadsereg

A harctéri álcázás és trükkös katonai megtévesztés lényegében egyidős a háborúzással, és érdekes módon sok esetben a technikai fejlődés hívja életre a legegyszerűbb álcázási technikákat: a műholdról megfigyelt és hőkamerás drónokkal támadott harctereken egyre jobban megéri

felfújható áltankokat is bevetni.

A magas minőségű, felfújható csalitankok ugyanis képesek megtéveszteni még a részletgazdag képet adó kamerákat és érzékelőket is, mondta az Economistnak az ukrán kormány tanácsadója, Anton Geracsenko. 

A lap szerint HIMARS rakétaegységek fából készült másolatainak megsemmisítése állhat amögött is, hogy az orosz hadsereg több ilyen egység kilövéséről számolt be, míg az ukrán hadsereg állítása szerint egyet sem veszítettek el a harctéren. 

Az ilyen fa másolatokról akár 5 méterről sem lehet megállapítani, hogy hamisak. Ugyanakkor az ukrán hadsereg egyre több professzionális felfújható csalitankot is bevet, állítja a Come Back Alive nevű NGO, amely az elmúlt években több felfújható prototípus kidolgozásában részt vett.

A cég állítása szerint a felfújható áltankok, fegyverek sokkal könnyebben mozgathatók, elférnek egy hátizsákban, és nagyon gyorsan felállíthatók.  

Egy másik cég, a cseh Inflatech munkatársa úgy fogalmazott: “rádugod a kompresszorra, és 10 perc múlva van egy tankod.”

Természetesen a módszert nem csak az ukrán hadsereg használja. Az orosz hadsereg is próbálkozott már felfújható vadászgépekkel, hogy légitámasztpontnak álcázzanak egy területet a műholdképeken.

Az Inflatech – amely esetenként a drónok hőkameráit megtévesztő fényvisszaerővel és akár radarjeladóval is felszereli az álfegyvereit –, megrendelései 30 százalékkal nőttek a háború kezdete óta. 

Geracsenko azt mondta, hogy a csalitankokkal képesek tompítani az ukrán tüzérséget a levegőből tizedelő orosz Lancet drónok pusztítását. Ráadásul a felfújható kamucélpontok arra is jók, hogy megosszák az ellenség kapacitásait. Ha pedig arra kényszerítik az ellenfelet, hogy pazarolják az erőforrásaikat, az hosszú távon hozzájárul a gazdasági kifárasztáshoz is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkJobb az orosz fegyver, mint az amerikai? Van ilyen Ukrajnában, és egyre fontosabbAz ukránoknak egyelőre nincs igazán hatékony válaszuk az orosz Lancet kamikaze drónokra, amelyek egyre nagyobb pusztítást végeznek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ háború hadsereg orosz-ukrán háború tank Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.