Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. április 17. 19:58 Élet, Világ

Elég jól fizet majd a marihuána legalizálása a cseh államnak

4 milliárd korona, vagyis nagyjából 60 milliárd forint éves adóbevételt remél a cseh kormány a marihuána 2024-re tervezett legalizálásából. Az államilag szabályozott kannabiszpiaccal Európa egyik legliberálisabb drogpolitikája valósulhat meg a cseheknél.

Prága óvárosában már most is sorjakoznak a legfeljebb egyszázalékos THC-tartalmú készítményeket árusító kenderboltok, és Csehországban a kannabisz gyógyászati felhasználása is engedélyezett néhány éve, az ár 90 százalékát az állami egészségbiztosítás állja. A rekreációs szerhasználatot is részlegesen dekriminalizálták: tíz gramm alatt csak szabálysértési bírságot szabhat ki a rendőrség, büntetőeljárást már nem indítanak a fogyasztók ellen.

Jelenleg azonban még hivatalosan illegális a fű, mégha a gyakorlatban ez nem is annyira látszik. Arányaiban más EU-s tagállamokhoz képest a csehek kifejezetten sokat szívnak: az önbevallásos adatok szerint a felnőtt lakosság közel harmada már legalább egyszer kipróbálta, rendszeres fogyasztóból pedig nagyságrendileg 800 ezer van.

A legalizációpártiak többek között éppen a fogyasztási adatokra hivatkoznak. A tiltás több évtizedes politikája sehol nem jött be, érvelnek, hiszen a marihuánahasználat minden retorziós fenyegetés ellenére folyamatosan nő. Érdemes hát áttérni egy új paradigmára, mondják, melyben az állam megnyitja és szabályozza a piacot, amivel a remények szerint ellenőrizhetőbb feltételeket és jobb minőséget biztosíthatnak, miközben kizárják a kiskorúakat.

Ezzel visszaszoríthatják a feketepiacot és a bűnszervezetek szerepét, és nem mellesleg plusz adóbevételhez juttatják az államot.

A befolyó összegekből a költségvetés drogprevenciós programokat is finanszírozhat, hangsúlyozzák.

A cseh törvényjavaslaton december óta dolgozik egy szakértői bizottság. A végleges szövegezés a tervek szerint júniusra készül el, és Petr Fiala miniszterelnök szerint a javaslat szigorú állami szabályozásról szól: a 18 év alattiak kizárásán túl tiltanák a kannabisz reklámozását, a csomagolásokon a cigarettához hasonló módon figyelmeztetéseket helyeznének el, a kannabiszt árusító üzletek létesítéséről, a kijelölt helyekről pedig a helyi önkormányzatok döntenének.

A csehek az EU-ban ezzel a legmesszebb mennének el a könnyűdrogok liberalizálásában, de mindez egy lassan kibontakozó európai trendbe illeszkedik. A leglátványosabb változás az lesz, amikor majd a német szövetségi kormány is legalizálja a marihuánát. A folyamatot nehezíti, hogy a törvénytervezetről Berlinnek az Európai Bizottsággal is egyeztetnie kell, és mivel az ENSZ 1961-es kábítószerügyi egyezménye tiltja a kannabisz rekreációs használatát, valószínűleg a nemzetközi egyezményből is ki kell lépniük.

A cseh érveléshez hasonlósan a német hatóságok is azt hangsúlyozzák, hogy a tiltás kudarcot vallott, a fogyasztók száma és a feketepiac mérete csak egyre nő. A kannabisz észak-amerikai legalizációjának eddigi tapasztalatai ugyanakkor nem arra utalnak, hogy a törvényesítés megállítaná ezt a trendet, sőt. Azokban a szövetségi államokban, ahol a marihuána szabadon kapható, még gyorsabban nőtt a fogyasztás, ráadásul jellemzően egyre erősebb THC-tartalmú termékeket forgalmaznak. A liberalizáció különösen a fiatalok körében növelte a szerhasználatot.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ Csehország drogliberalizáció Marihuána Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Debreczeni Anna
2024. március 27. 10:15 Élet

Szomszédunk jobban aggódik a bolygóért, mint gondolnánk

Minden országban alulbecsülik az emberek a klímaváltozás miatt aggódók arányát a népességen belül, ami nehezebbé teszi a harcot ellene.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. március 23. 04:34 Élet

Lecseng a rekordmelegben szerepet játszó El Niño, a hűvös vízfelszínt hozó La Niña lép majd a helyébe

A Csendes-óceánt illető éghajlati jelenségek következményeit áttételesen világszerte lehet érzékelni, igaz, egyre inkább az üvegházhatású gázok kibocsátása a döntő tényező az időjárás alakulásában.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.