Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. április 13. 19:38 Világ

A nők 50, a férfiak 60 évesen mehetnek nyugdíjba, de már nem tartható sokáig ez a rendszer Kínában

Európában az elmúlt hónapokban a legtöbbet a francia nyugdíjkorhatár emeléséről és az amiatt kialakult tüntetésekről szóltak a hírek, azonban a nyugdíjrendszerek fenntarthatósága a nyugati világon kívül is egyre aktuálisabb azokban az országokban, ahol öregedik a népesség.

A Wall Street Journal nemrég a kínai helyzetről közölt részletesebb cikket, ahol a pártvezetés a következő időszakban tervez belevágni a várhatóan elég népszerűtlen nyugdíjreformba. A világ legjelentősebb gazdaságai közül Kínában az egyik legalacsonyabb jelenleg a nyugdíjkorhatár. A fejlett gazdaságokat tömörítő OECD-országokban ez 2020-ban átlagosan 64,2 év a férfiak és 63,4 év volt a nők esetében, Kínában viszont az ötvenes évek óta nem változott rendszerben a férfiak 60, a nők pedig 50 évesen mehetnek nyugdíjba.

A kínai nyugdíjrendszer fenntarthatósága több okból is nyomás alá kerül a következő években. Kína népessége egyrészt először csökkent tavaly hosszú idő után, és az évtizedekig hatályban lévő, 2016-ban visszavont egykepolitika miatt az öregedés tempója is gyorsabb lesz, mint nyugaton. Egyrészt így kevesebb gyerek született, másrészt az egykék generációjára jellemző, hogy kevésbé házasodnak és alapítanak családot. Az ENSZ becslései szerint a 60 évnél idősebbek már Kína népességének egyötödét teszik ki, és az évszázad végére ez az arány 50 százalékra nő majd.

Ráadásul mostanában kezd el nyugdíjba vonulni a nyugati „boomereknek” megfelelő kínai generáció, amelyik a 60-as években született az országban pusztító hatalmas éhínséget követő években. Egy minisztériumi becslés szerint több mint 40 millió kínai fog nyugdíjba vonulni 2025-ig, és a munkaképes korú népesség várhatóan 35 millióval csökken ugyanebben az időszakban, tehát az idősebb munkavállalók helyére nem érkezik majd megfelelő mennyiségben utánpótlás.

A Kínai Társadalomtudományi Akadémia 2019-es előrejelzése szerint emiatt 2035-re még kormányzati támogatással együtt is kifogy a kínai állami nyugdíjalap az előző két évtizedben felhalmozott pénzből, és így teljes egészében az új munkavállalók befizetéseire kell majd hagyatkoznia.

Várhatóan ugyanakkor nem lesz olyan radikális a reform, mint a francia, ahol egy csapásra 62-ről 64-re emelték a korhatárt. Peking valószínűleg óvatosabban, több évig elhúzódó, évente pár hónapos emeléssel próbálkozik majd. Van egy olyan elképzelés is, hogy először a nőkre vonatkozó korhatár férfiakéhoz való közelítésével fognak próbálkozni.

A kínai vezetés a cikk szerint évek óta halasztgatja, hogy hozzányúljon a nyugdíjrendszerhez, azonban idén végre léphetnek, ugyanis Hszi Csin-ping harmadik ciklusát is bebiztosította nemrég elnökként, ezért egy ilyen politikailag népszerűtlen lépés most kevésbé lenne veszélyes a kommunista párt számára.

A várakozások szerint ugyanis még egy fokozatos reform is nagyon népszerűtlen lenne, legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy februárban a közép-kínai Vuhan városában tüntetéseket váltott ki egy reform, amely a nyugdíjasok egészségügyi ellátásainak körét szűkítette volna.

És habár egy olyan autoriter országban, mint Kína, a Franciaországban látottakhoz hasonló szintű tiltakozások nem valószínűek, a kínai vezetés számára fontos lesz figyelembe venni, hogy 2018-ban Vlagyimir Putyinnak is fel kellett puhítania nyugdíjreformját a közfelháborodás miatt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA német nyugdíjpontrendszer idehaza is sok gondot megoldanaA német pontrendszer bevezetésével egy átlátható, méltányosnak érzett, a mai fontosabb problémákat megoldó rendszert kapnánk, amely jó alapja lenne a további reformoknak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA költségvetésnek használ, a jólétnek árt a késői nyugdíjba vonulás ösztönzéseVan-e értelme egyre jobban kitolni a nyugdíjkorhatárt?

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár 67 év fölé emelték a nyugdíjkorhatárt, mert olyan sokáig élnek a hollandokAki 2028-ban lesz 65 éves, az még várhatóan 21 évig él, ehhez igazították a rendszert.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Franciaország Kína nyugdíj szociálpolitika Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 18. 05:12 Világ

Nem sok jót jelez a jövőre nézve, ahogy a kormányok belenyúlnak az élelmiszerpiacba időjárási sokkok után

A hazai fogyasztók védelme a következő évtizedekben felerősítheti az éghajlatváltozás negatív társadalmi hatásait, és gyengítheti az élelmiszer-biztonságot.

Váczi István
2024. július 17. 15:02 Világ

Csak egyre több és több pénzért hajlandók csatába menni az oroszok

Jelentősen emelték az utóbbi hónapokban az orosz hadseregbe jelentkezők számára járó aláírási bónuszt, ami toborzási nehézségekre utal.

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 15:54 Pénz, Világ

Nem erőltetik, ami nem megy, 20 év után adta fel romániai ambícióit az OTP

A nagy terjeszkedés közben távozott a bankcsoport azokról a piacokról, ahol nem sikerült nagyra nőni, és erre esélyt sem látott a vezetőség.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Jandó Zoltán
2024. július 18. 14:13 Adat

Pörgetjük a légkondikat, azok pedig rekordokat döntve zabálják az áramot

Kedden 144,5 gigawattóra áramot használtunk, aminél nyáron csak egyszer, 2021 júniusában mértek magasabb fogyasztást. Akkor is hőhullám volt.

Váczi István
2024. július 18. 11:39 Közélet

Nem baj, hogy olyan drága, mint egy metró, 113 milliárdot ad a Déli körvasútra az EU

290 millió euró, azaz mintegy 113 milliárd forint uniós támogatást kap a Déli körvasút fejlesztése az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből.