Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. április 13. 19:38 Világ

A nők 50, a férfiak 60 évesen mehetnek nyugdíjba, de már nem tartható sokáig ez a rendszer Kínában

Európában az elmúlt hónapokban a legtöbbet a francia nyugdíjkorhatár emeléséről és az amiatt kialakult tüntetésekről szóltak a hírek, azonban a nyugdíjrendszerek fenntarthatósága a nyugati világon kívül is egyre aktuálisabb azokban az országokban, ahol öregedik a népesség.

A Wall Street Journal nemrég a kínai helyzetről közölt részletesebb cikket, ahol a pártvezetés a következő időszakban tervez belevágni a várhatóan elég népszerűtlen nyugdíjreformba. A világ legjelentősebb gazdaságai közül Kínában az egyik legalacsonyabb jelenleg a nyugdíjkorhatár. A fejlett gazdaságokat tömörítő OECD-országokban ez 2020-ban átlagosan 64,2 év a férfiak és 63,4 év volt a nők esetében, Kínában viszont az ötvenes évek óta nem változott rendszerben a férfiak 60, a nők pedig 50 évesen mehetnek nyugdíjba.

A kínai nyugdíjrendszer fenntarthatósága több okból is nyomás alá kerül a következő években. Kína népessége egyrészt először csökkent tavaly hosszú idő után, és az évtizedekig hatályban lévő, 2016-ban visszavont egykepolitika miatt az öregedés tempója is gyorsabb lesz, mint nyugaton. Egyrészt így kevesebb gyerek született, másrészt az egykék generációjára jellemző, hogy kevésbé házasodnak és alapítanak családot. Az ENSZ becslései szerint a 60 évnél idősebbek már Kína népességének egyötödét teszik ki, és az évszázad végére ez az arány 50 százalékra nő majd.

Ráadásul mostanában kezd el nyugdíjba vonulni a nyugati „boomereknek” megfelelő kínai generáció, amelyik a 60-as években született az országban pusztító hatalmas éhínséget követő években. Egy minisztériumi becslés szerint több mint 40 millió kínai fog nyugdíjba vonulni 2025-ig, és a munkaképes korú népesség várhatóan 35 millióval csökken ugyanebben az időszakban, tehát az idősebb munkavállalók helyére nem érkezik majd megfelelő mennyiségben utánpótlás.

A Kínai Társadalomtudományi Akadémia 2019-es előrejelzése szerint emiatt 2035-re még kormányzati támogatással együtt is kifogy a kínai állami nyugdíjalap az előző két évtizedben felhalmozott pénzből, és így teljes egészében az új munkavállalók befizetéseire kell majd hagyatkoznia.

Várhatóan ugyanakkor nem lesz olyan radikális a reform, mint a francia, ahol egy csapásra 62-ről 64-re emelték a korhatárt. Peking valószínűleg óvatosabban, több évig elhúzódó, évente pár hónapos emeléssel próbálkozik majd. Van egy olyan elképzelés is, hogy először a nőkre vonatkozó korhatár férfiakéhoz való közelítésével fognak próbálkozni.

A kínai vezetés a cikk szerint évek óta halasztgatja, hogy hozzányúljon a nyugdíjrendszerhez, azonban idén végre léphetnek, ugyanis Hszi Csin-ping harmadik ciklusát is bebiztosította nemrég elnökként, ezért egy ilyen politikailag népszerűtlen lépés most kevésbé lenne veszélyes a kommunista párt számára.

A várakozások szerint ugyanis még egy fokozatos reform is nagyon népszerűtlen lenne, legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy februárban a közép-kínai Vuhan városában tüntetéseket váltott ki egy reform, amely a nyugdíjasok egészségügyi ellátásainak körét szűkítette volna.

És habár egy olyan autoriter országban, mint Kína, a Franciaországban látottakhoz hasonló szintű tiltakozások nem valószínűek, a kínai vezetés számára fontos lesz figyelembe venni, hogy 2018-ban Vlagyimir Putyinnak is fel kellett puhítania nyugdíjreformját a közfelháborodás miatt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA német nyugdíjpontrendszer idehaza is sok gondot megoldanaA német pontrendszer bevezetésével egy átlátható, méltányosnak érzett, a mai fontosabb problémákat megoldó rendszert kapnánk, amely jó alapja lenne a további reformoknak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA költségvetésnek használ, a jólétnek árt a késői nyugdíjba vonulás ösztönzéseVan-e értelme egyre jobban kitolni a nyugdíjkorhatárt?

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár 67 év fölé emelték a nyugdíjkorhatárt, mert olyan sokáig élnek a hollandokAki 2028-ban lesz 65 éves, az még várhatóan 21 évig él, ehhez igazították a rendszert.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Franciaország Kína nyugdíj szociálpolitika Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Kolozsi Ádám
2023. szeptember 21. 15:42 Világ

Teljes hatalmi átrendeződés és az etnikai tisztogatás rémképe: a kaukázusi villámháború következményei

Az örmény többségű Hegyi-Karabah sorsa a napokban megpecsételődött.

Pálos Máté
2023. szeptember 21. 13:09 Világ

Két körülmény árnyalja az ukrajnai lengyel fegyverszállítás leállítását

Választás előtti szavazatmaximalizáló manőver lehet a bejelentés, és a legtöbb fegyvert már leszállították. A diplomáciai feszültség ettől még lehet valós.

Debreczeni Anna
2023. szeptember 21. 10:47 Világ

Külső nyomás vethet véget Ausztria semlegességi politikájának

Osztrák diplomáciai és nemzetbiztonsági körökben terjed a nézet, hogy a semlegességre való hivatkozás mára elvesztette hitelességét.

Fontos

Bucsky Péter
2023. szeptember 22. 04:34 Közélet

Szinte csak a sztrádákra jutott abból a 2000 milliárdból, amit útépítésre költött a kormány

Tíz év alatt autópályákra és elkerülő utakra költötték el a 2150 milliárdos költség 80 százalékát, felújításra és mellékutakra alig jutott forrás.

Pálos Máté
2023. szeptember 21. 18:30 Közélet, Pénz

Kósa és Szijjártó forintbedöntő nyilatkozatait idézte Matolcsy és Varga gazdasági csörtéje

A bankadóemelés és kamattámogatás-felülvizsgálat lehetőségének említéséről a piaci szereplők a magyar gazdaság gyengeségére következtettek.

Jandó Zoltán
2023. szeptember 21. 04:34 Vállalat

Darabokban árulják az egyik legnagyobb magyar céget

Garázsok, lakóház, külterületi raktárépületek, kultúrház sport- és ipartelep, céges részesedések. Így zajlik a végkiárusítás a Dunaferrnél.