Hírlevél feliratkozás
Mészáros R. Tamás
2023. április 12. 04:34 Világ

Orbán Viktor és a fél világ csodálja őket, de népesedésben, nyugdíjban és boldogságban utolsók

Dél-Korea napjaink első számú gazdasági bezzegországa, amelynek példamutató fejlődését Kelet-Közép-Európától Délkelet-Ázsiáig csodálják és próbálják inkább kevesebb, mint több sikerrel reprodukálni. A csodálat jogos: a rendszerváltás idején Dél-Korea és Magyarország egy főre eső gazdasági teljesítménye vásárlóértéken hasonló volt; azóta azonban Dél-Korea elérte az EU-átlagot, és az elektronikai szektortól az autógyártáson át az akkumulátorokig egy sor fontos ipari szegmensben lett a világ vezető technológiai hatalmainak egyike.

Ugyanakkor Dél-Korea gazdasági eredményei mellett számos, kevésbé irigylésre méltó társadalmi mutatóban is kitűnik. A fejlett világban itt

A dél-koreai társadalmi statisztikák jelzik, hogy a siker fogalma, illetve egy adott ország sikerének megfejtése nem mindig egyértelmű. A hazai és nemzetközi sajtóban például a dél-koreai konglomerátumok világpiaci sikereik miatt követendő példaként jelennek meg, Dél-Koreában azonban gyakran a duális gazdaságszerkezet miatt a további növekedés és a társadalmi igazságosság gátjaként; a koreai oktatási rendszert a jó teszteredmények miatt csodálják, miközben a koreai diplomák értéke csökken; a magyar miniszterelnök pedig ugyan a család fontossága és a hagyomány és technológia vegyítésével magyarázza a koreai sikert, valójában a családalapítás egyre kevésbé reális, a hagyományok egyre inkább megosztóak az országban.

Orbán Viktor egyébként igazán nem fukarkodott a dicsérő jelzőkkel a dél-koreai elnök 2021-es látogatásakor: „az a teljesítmény, amit Korea nyújtott az elmúlt évtizedekben, lenyűgöz bennünket”, a világ legfejlettebb technológiáinak a kialakításában játszott, stratégiai szerep pedig „csodálattal tölt el bennünket”.

Fogyó, boldogtalan népesség, lestresszelt gyerekek

A szülőképes korú nőkre eső születések száma Dél-Koreában tavaly mindössze 0,78 volt, ami a fejlett világot nagyrészt lefedő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) átlagának fele, és lényegében ugyanez igaz a legfrissebb magyar adathoz (1,55) képest is. A kilátásokat rontja, hogy a házasságok száma is rohamosan esik. Az ezer főre eső házasságkötések száma az előző évtizedben 35 százalékkal csökkent, 3,7 volt 2021-ben.

Ez nemzetközi összevetésben nem kiemelkedően alacsony, de a hátsó fertályon van (a magyar érték 6,6, de az EU-átlag az alacsony olasz és francia érték miatt csupán 3,2). Ami a statisztikát vészjóslóvá teszi az ország demográfiai helyzetére nézve, hogy Dél-Koreában (más ázsiai országokhoz hasonlóan) erős kapcsolat van a házasságkötések és a születésszám között, a házasságon kívül született gyermekek aránya elenyésző, 2,5 százalék, míg az EU-ban és az Egyesült Államokban 40 százalék felett van.

Ezek a kihívások nem egyediek, a fejlett világ jelentős részén öregedik és lassan fogyni kezd a társadalom. Ugyanakkor a változás üteme Dél-Koreában a legerősebb: az eleve alacsony termékenységi ráta az előző évtizedben 31,7 százalékkal csökkent, ami a legsúlyosabb ütem az OECD adatai szerint. Bár a 65 éven felüliek aránya Európához vagy a hamarabb öregedni kezdett Japánhoz képest alacsonyabb (17 százalék), az ezredforduló óta 10, az utóbbi évtizedben 6 százalékpontot nőtt.

A demográfiai mutatók romlása vélhetően összefügg azzal, hogy felmérések szerint a koreaiak nem igazán élvezik az életet, hiába lettek sokkal gazdagabbak az utóbbi évtizedekben. Az ENSZ az egyéni „boldogságot” mérni hivatott (de messze nem problémamentes) felmérésében Dél-Korea az 57. helyen végzett, hat hellyel Magyarország mögött, mindössze egy hellyel megelőzve az OECD tagállamai közül utolsó Görögországot, ahol pusztán a gazdasági mutatók alapján jóval több ok van a búra, mint Koreában. 

Mindez pedig nem az öregkorban kezdődik: az OECD egy korábbi felmérése szerint a 15 éves korosztályban a dél-koreai (és a japán) diákok messze a legkevésbé elégedettek az életükkel a fejlett világ fiataljai között, amit szakértők a gyerekek túlhajtásával és a túlzottan kompetitív oktatási rendszerrel, az iskola utáni vizsgafelkészítő tanfolyamok erőltetésével magyaráznak, ami nagy összefüggést mutat a fiatalok stresszérzetével és öngyilkossági hajlamával.

A gazdasági sikerek és társadalmi problémák kettősségének egy kézenfekvő magyarázata, hogy azok a jelenségek, amelyek a gazdagsághoz vezettek, nem segítik a családalapítást és a boldog életet: egyes demográfusok a hosszú munkaidővel, a karrierizmussal, illetve azzal magyarázzák az alacsony koreai mutatókat, hogy a munka vált az ember társadalmi értékének egyetlen mérőfokává. 

Évi 1915 órát dolgozik egy koreai munkás, szemben az 1566 órás EU-átlaggal és az 1349 órás német értékkel. A kormány nemrég heti 69 órára akarta emelni a megengedhető heti munkaidőt, ám a fiatalabb generációk tiltakozása miatt ezt elvetették. Ám a munkaidő korlátozása eleve relatíve friss dolog: az ötnapos munkahetet csak 2011-ben foglalták törvénybe (korábban általános volt a szombati félnapos munka), majd 2018-ban heti 52 órában (40 óra, plusz 12 óra túlóra) határozták meg a hivatalos maximumot.

Duális gazdaság, szétszakadó társadalom

Egy másik, összetettebb magyarázat a koreai gazdaság dualizmusa és annak társadalmi hatása. A világpiacon is sikeres dél-koreai vállalatcsoportok, az annak idején állami segítséggel felépített, de nagyrészt máig családi tulajdonban és/vagy családi irányítás álló csebolok és a gazdaság kisebb és gyengébb szereplői között hatalmas termelékenységi és pénzügyi szakadék tátong. Míg a kis- és középvállalatok (amely alatt Koreában a 300 főnél kisebb cégeket értik) a foglalkoztatás 80 százalékát teszik ki, termelékenységük a nagyvállalatokénak csupán harmada, amely az egyik legnagyobb különbség az OECD tagállamai közül (még a magyarnál is jelentősebb, nálunk 40 százalék az arány).

Ez rányomja a bélyegét a társadalmi mutatókra is. A duális dél-koreai gazdaságban a közmondásos „jó” élet feltétele, hogy az ember bekerüljön egy elit egyetemre, majd onnan vagy egy nagyvállalatnál, vagy a közszféra egy prominensebb intézményénél helyezkedjen el. Emiatt az „aranyjegy-szindrómának” is nevezett jelenség miatt ezen helyekért hatalmas a verseny, viszont aki lemarad, annak jóval szerényebb kilátásai maradnak a gazdaság kevésbé vonzó másodvonalában: határozott idejű vagy részmunkaidős szerződések, közel 30 százalékkal alacsonyabb bérek, alacsonyabb részvétel a hárompilléres egészség- és nyugdíjbiztosításban, és a nagyvállalati szférára jellemző kiegészítő biztosítás hiánya. 

Ennek az egyik következménye, hogy az OECD tagságán belül messze Dél-Koreában a legmagasabb a diplomás fiatalok aránya, a 25-34 évesek 70 százaléka végzett felsőoktatási intézményben, szemben a 45 százalékos OECD-átlaggal és az alig 30 százalék feletti magyar értékkel. A másik következmény ugyanakkor, hogy a munkaerőpiac nem volt képes teljesen felszívni őket, emiatt 20 százalék körül jár az alulfoglalkoztatottak aránya, vagyis azoké, akik végzettségüknél alacsonyabb képesítést igénylő munkát végeznek. A fiatalok további ötödét teszik ki azok, akik sem az oktatásban, sem a munkaerőpiacon nem aktívak – ráadásul körükben 45 százalék a diplomások aránya.

Ebből fakadóan Koreában a legalacsonyabb a diplomaszerzés anyagi értéke az OECD-ben, és a legnagyobb a munkaerő-piaci igények és a munkaerő-kínálat közti egyensúlytalanság. A koreai rendszer egy másik, kapcsolódó problémája, hogy a túlhajtott oktatási rendszer ugyan nemzetközi összevetésben erős teszteredményeket hoz, de a munkába állást követően a dolgozók képességei nem javulnak, sőt gyorsabban romlanak a fejlett világ országaiban mértnél, amit kutatók részben a továbbképzések és autonómia hiányával magyaráznak.

„Korea saját sikerének csapdájába esett. Az oktatás központi szerepet játszott abban, hogy eddig jutott az ország, de mostanra elkezdte felélni a jövőt” – fogalmazott egy dél-koreai állami agytröszt oktatáskutatója.

Elszaladó ingatlanárak

A felemelkedő Dél-Korea kevésbé sikeres fiataljait szampo generációnak is nevezik, ami arra utal, hogy az élet három alapvető részéről, a társkeresésről, házasságról és a gyermekvállalásról is lemondtak vagy kénytelenek lemondani, és ehelyett az élet értelmetlenségéről és a dél-koreai pokolról szóló mémekkel kénytelenek beérni.

A generációs szakadék mellett a dél-koreai fiatalok a magasabb növekedési mutatók ellenére sem mentesülnek az európai vagy amerikai kortársaik kihívásaitól. Az utóbbi években a pályakezdők Dél-Koreában, különösen Szöulban is elszaladó ingatlanárakkal találkoztak, a fővárosban és környékén az átlagárak a 2021-es csúcs előtti öt év alatt duplájukra nőttek, dacára annak, hogy a kormány a „spekuláció letörésével”, azaz a második és többedik ingatlanok erősebb adóztatásával és szigorúbb jelzálog-szabályozással próbált harcolni a jelenség ellen (közgazdászok szerint ennél hasznosabb lett volna a lakásépítések támogatása).

Ez nagyban hozzájárult, hogy a dél-koreai háztartások adósságállománya a legmagasabbak közé nőtt a fejlett világban, 2021-re a GDP 107 százalékát tette ki, amely jóval magasabb az amerikai értéknél is (79 százalék). A fiatalok eladósodottsága pedig átlagon felüli ütemben emelkedett: a 19 és 39 év közötti háztartások 21 százalékának adóssága haladta meg hároméves jövedelmét, míg ez az arány tíz éve 8,4 százalék volt. Az eladósodás és a magas ingatlanárak a 2022-es elnökválasztás egyik központi ügyévé váltak, és az előző, baloldali elnök, Mun Dzsein hatástalan ingatlanpiaci lépései sokat rontottak a baloldal esélyein.

Azóta nagyot változott a helyzet, az utóbbi hónapokban az ingatlanpiaci lufi kidurrant, és a szöuli piacon már negyedével olcsóbban lehet vásárolni, mint 2021 őszén. Ez azonban nem feltétlenül öröm az érintettek számára: egyrészt az árcsökkenés a gazdasági kifulladásnak és az infláció miatt bevetett kamatemelések következménye; másrészt akik az utóbbi években eladósodtak, azok most azzal szembesülnek, hogy lakásuk értéke rohamosan csökken, miközben a kamatemelések miatt a törlesztők nőnek.

Nemek közti feszültségek

A 2022-es elnökválasztás egy másik megosztó témája a gender és a feminizmus lett. Ugyan társadalomkutatási eredmények szerint a fejlett világban jellemzően ott születik több gyermek, ahol könnyebb a nők munkavállalása, jobban összeegyeztethető a család és a karrier, és az apák nagyobb szerepet vállalnak a gyermeknevelésben, Jun Szogjul jobboldali elnökjelölt – és a választás későbbi győztese – azzal kampányolt, hogy a feminizmus és a MeToo-mozgalom felelős az alacsony születésszámért, és a baloldal nemek közti egyenlőséget hirdető politikái diszkriminációt jelentenek a férfiakkal szemben. 

A feministák szerint pont ellenkezőleg, a Jun által képviselt régimódi, férfiközpontú társadalomszemlélet, a karrier és a család összeegyeztethetetlensége és a súlyos, 31,1 százalékos bérszakadékot, a nők előrejutásának nehézségeit, a szexuális zaklatás súlyos mértékét okolják a helyzetért. A koreai menedzsmentpozícióknak csak ötödét, a vezetői pozíciók csak 5 százalékát töltik be nők; a gyermekvállalás pedig gyakran a karrier végét jelenti.

E téren nemcsak a pártok, a nemek is erősen megosztottak: a tavalyi elnökválasztáson a 20-as éveiben járó nők 58 százaléka balra, a 20-as férfiak 58,7 százaléka jobbra voksolt exit pollok szerint – dacára annak, hogy a választás előtt a baloldal több prominens politikusát is nemi erőszakkal vádolták meg, és korábban Dél-Koreában nem volt jelentős eltérés a nemek pártválasztása között.

Egyes koreai szociológusok szerint a fiatal férfiak jobbra tolódása és növekvő nőgyűlölete mögött a társadalmi mobilitás hiánya, a telített munkaerőpiac, a másfél éves sorkatonasággal járó áldozatok és – paradox módon – a férfiközpontú családmodell jelentette anyagi elvárások állnak. Az Ipsos felmérése szerint a nemek közti politikai feszültségeket a koreaiak 80 százaléka tartja számottevőnek, ami messze a legmagasabb érték.

Az export sem tart örökké

Jun megválasztása után mindenesetre az állami támogatások növelését ígérte. Az egy éven aluli gyermekek után járó családi pótlék összegét a tavalyi 300 ezerről jövőre egymillió vonra tervezik emelni (79 ezerről 264 ezer forintra), az egy és két év közti gyermekek után havi 500 ezer von jár majd; a szülési szabadságot másfél évre növelik. Ugyanakkor az UNICEF szerint Dél-Korea így is a világ egyik legjobb gyermekvállalás-támogatási rendszerével bír, messze előzve Magyarországot és számos fejlett európai országot – ám az állami pénzügyi juttatások fokozatos emelése az elmúlt másfél évtizedben nem hozott eredményt.

Sok más területen viszont nem ilyen bőkezű a koreai jóléti állam: a koreai idősek 43 százalékának jövedelme nem éri el a mediánjövedelem felét, ami a relatív szegénység küszöbe, ami még a hírhedten gyenge szociális védőhálóval bíró Egyesült Államok vonatkozó arányánál is 20 százalékkal magasabb. Ennek több oka van: részben pont az alacsony születésszám és a nagyvárosi élet magas költségei miatt a gyerekek kevésbé tudják ellátni a szüleiket; a nyugdíjba vonulás (illetve a munkaerőpiacról való kiesés) valós ideje a vállalati költségcsökkentés miatt gyakran jóval a 65 éves nyugdíjkorhatár előtt történik; a kkv-k dolgozói az alacsonyabb járulékbefizetések miatt jóval mérsékeltebb szociális juttatásokra számíthatnak; az állami nyugdíjrendszer pedig eleve kevés embert ölel fel, és igen fukar.

A nyugdíjrendszer első pillérének, az 1988-ban elindított állami nyugdíjprogramnak a 65 éven felüli lakosság csupán 41 százaléka kedvezményezettje, és a 18-59 közti korosztály 42 százaléka vagy egyáltalán nem fizet be a rendszerbe, vagy egy ponton anyagi okokból felfüggesztette befizetéseit. A kimaradók a nyugdíjrendszer 2008-ban létrehozott nulladik pilléréből kapnak minden 65 felettinek járó alapjuttatást, de ez ma mindössze havi 300 ezer von (79 ezer forint). A munkaadói befizetésekre épülő második pillérben a nagyvállalati dolgozók 88 százaléka, ám a kisvállalati dolgozók csupán 23 százalék vesz részt, ami jelzi, hogy az „aranyjegy-szindróma” nem alaptalan.

Az utóbbi hónapok a koreai modell gazdasági kockázatait is jelezték. Az ország a kompetens válságkezelés és az erős elektronikai kereslet miatt relatíve jól átvészelte a koronavírus-járványt, ám a globális kereslet megcsappanása, a gyenge kínai növekedés és a kamatemelések megtépázták a koreai ipar megrendeléseit. A magas adósság és az ingatlanpiaci gondok miatt egyesek már arról spekulálnak, hogy Dél-Korea úgy járhat, mint annak idején Japán, ahol a sikersztori az 1990-es évek fordulóján hirtelen megtorpant.

Ez egyelőre inkább a válságjósok elmélete, mint a realitás – Dél-Korea egy főre eső teljesítménye vásárlóértéken már megelőzte Japánt, és a Samsung vagy a Hyundai bukására nem lenne érdemes fogadni. Arról sincs szó, hogy globális összevetésben ne lenne relatíve jó dolog szöuli huszon- vagy harmincévesnek lenni. Ahogy az is tény, hogy a dél-koreai problémák nem egyediek és a fejlett világ – sőt demográfiai téren lassan a fejlődő országok – is azonos kihívásokkal néznek szembe.

Ugyanakkor az ázsiai bezzegország annak is jó példája, hogy a GDP önmagában csak mérsékelten boldogít, és a makrogazdasági sikerek mögött komoly társadalmi áldozatok vannak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNyerd meg az életed: a brutális sikerfilm mögött a brutális valóság állA dél-koreai gazdasági fellendülés szélsőséges egyenlőtlenséghez vezetett, a társadalom szétszakadása olyan mértékű, hogy már egy ilyen filmsorozat egészen döbbenetes alapsztorija sem meglepetés.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre tragikusabb Magyarország legnagyobb befektetőjének népesedési helyzeteA fejlett országok közül eddig is Dél-Koreában született népességarányosan a legkevesebb gyermek, de tavaly tovább romlott a helyzet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyetlen országban tudnak olcsón atomerőművet építeni, de még ott is lemondtak rólaMíg a fejlett világban egyre drágább, Dél-Koreában csökken az atomerőművek fajlagos költsége. Ám az ezt lehetővé tevő központosított rendszer a korrupció melegágyává vált.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ csebol dél-korea demográfiai válság gazdasági fejlődés gazdasági növekedés oktatás öngyilkosság Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.