Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2023. március 30. 13:04 Világ

Kivégzés vár azokra az oroszokra, akik vissza akarnak vonulni a frontról

Egy orosz támadó alakulat életben maradt tagjai küldtek videoüzenetet nemrég Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a Telegramon, arra kérve, hogy legyen tekintettel a veszteségeikre, és engedje őket visszavonulni a kelet-ukrajnai Vodjane alól.

 

A videóban, amelyet egy észt civil kezdeményezés, a War Translated fordított angolra, egy Alekszandr Gorin nevű katona bajtársai gyűrűjében arról beszél, hogy 34 sérültjük és 22 halottjuk van, köztük a századparancsnokuk. Az egységüket az orosz védelmi minisztérium januárban kifejezetten azzal a céllal hozta létre, hogy áttörje a komplexebb és erősebb védelemmel ellátott ukrán vonalakat is. A Guardian szerint a videón látható katonák egy része már a 2014-es, helyi felkelésnek álcázott orosz offenzíva során is harcolt.

A videóban megszólaló katonák szerint egységük eredetileg 161 főből állt. A Vodjane faluért vívott harc során kerültek olyan helyzetbe, hogy – miután két héten keresztül állták az ukrán tüzérségi csapásokat – visszavonulót fújtak volna, azonban a parancsnokság megtagadta azt. Sőt, úgynevezett záróalakulatot küldött mögéjük, amelynek az volt a feladata, hogy megakadályozza az esetleges visszavonulási kísérletet.

A záróosztagok jelenlétéről a brit hírszerzés már tavaly novemberben beszámolt, jelezve, hogy az orosz morál rendkívül alacsony, a dezertálást pedig csak a kivégzés terhe mellett lehet megpróbálni. Nem új keletű ezeknek az egységeknek a jelenléte a fronton: az orosz hadsereg mindkét világháború során előszeretettel használta ezt a módszert. Emellett más országok hadseregeiben is voltak hasonló rendeltetésű alegységek, de különösen a Vörös Hadseregben lévők váltak hírhedtté.

Valószínűleg az sem segíti a harci kedv megtartását, hogy a videóban panaszkodó katonák szerint parancsnokaik elvárják, hogy a zsoldjuk egy részét átadják nekik, aki nem teszi, azt olyan frontszakaszra küldik, ahol szinte biztos halál vár rá. Külön érdekesség, hogy egyre több ilyen videó kerül elő – míg korábban leginkább a hadi sikereket és a harceszközparkot mutogatták előszeretettel, a képzetlenül, hiányos vagy elavult felszereléssel a frontra vezényelt katonákat a nagy veszteségek a panaszkodás felé terelik.

A videóból önmagában nem derül ki, hogy az Ukrajnában lévő hat Vodjane nevű település közül melyikről van szó, de nagyon valószínű, hogy a Doneck közelében lévőről, amelyet lényegében a háború tavaly február 24-i kitörése óta el akartak foglalni az oroszok, de csak végül valamikor az elmúlt hetekben sikerült. (Noha például tavaly decemberben is bejelentette ezt az orosz vezérkar. Az említett videó talán még Vodjane eleste előtt készült.) Ez ugyanakkor önmagában nem volt túl lényeges, a térségben lévő ukrán védelem kulcspontjának számító Avgyijivka bekerítéséhez szükséges az elfoglalására. Ez a bekerítés egyelőre nem sikerült, bár az utóbbi hetekben szorongatottabbá vált itt az ukrán védők helyzete.

Az avgyijivkai front helyzete március 28-i állás szerint, Vodjane Avgyijivkától délnyugatra található, már az orosz ellenőrzésű területen. Forrás: Militaryland

A hasonló rohamegységek helyzete egyébként szemmel láthatóan megosztja az orosz háborús tudósítókat.

Van, aki szerint ezeket elítéltekkel és parancsmegtagadókkal töltik fel, azaz büntetésből kerülnek ezekbe az emberek, amiből az is következik, hogy záróegységekkel akadályozható meg a szétszéledésük. Közben egy másik Telegram-csatorna arról írt, hogy néhány rohamegységbe a legjobban képzett és motivált katonák kerülnek.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint egyébként épp az ukránok alkalmaznak záróegységeket, amelyek hátba lövik a visszavonulni akaró sajátjaikat. Erre eddig semmilyen bizonyíték nem került elő, közvetetten pedig az is ellentmond neki, hogy a Bahmut közelében lévő Szoledár elestéhez az is hozzájárult, hogy több ukrán alakulat önhatalmúlag vonult vissza.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Kedves Vlagyimir Vlagyimirovics!” Bizarr műfajt teremtett az ukrajnai háborúFelsőbb közbeavatkozásban bíznak a nagy veszteségekkel járó támadásokba belehajszolt orosz katonák, de rendszerszinten nincs esély a változásra.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSztálin módszere köszön vissza a mostani orosz hadviselésbenFelkészületlen, ám parancskövető fogvatartottak tapossák ki az utat a tapasztalt katonáknak az orosz támadások során.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz orosz zsoldosvezér egy Ikarusszal a háttérben osztotta ki a védelmi minisztériumotHanyatlik a Wagner-csoport alapítójának befolyása, ami már az ukrajnai harcok menetére is hatással van. Jevgenyij Prigozsin ezt nem is hagyta szó nélkül.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ invázió kivégzés Oroszország Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.