Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2023. március 30. 13:04 Világ

Kivégzés vár azokra az oroszokra, akik vissza akarnak vonulni a frontról

Egy orosz támadó alakulat életben maradt tagjai küldtek videoüzenetet nemrég Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a Telegramon, arra kérve, hogy legyen tekintettel a veszteségeikre, és engedje őket visszavonulni a kelet-ukrajnai Vodjane alól.

 

A videóban, amelyet egy észt civil kezdeményezés, a War Translated fordított angolra, egy Alekszandr Gorin nevű katona bajtársai gyűrűjében arról beszél, hogy 34 sérültjük és 22 halottjuk van, köztük a századparancsnokuk. Az egységüket az orosz védelmi minisztérium januárban kifejezetten azzal a céllal hozta létre, hogy áttörje a komplexebb és erősebb védelemmel ellátott ukrán vonalakat is. A Guardian szerint a videón látható katonák egy része már a 2014-es, helyi felkelésnek álcázott orosz offenzíva során is harcolt.

A videóban megszólaló katonák szerint egységük eredetileg 161 főből állt. A Vodjane faluért vívott harc során kerültek olyan helyzetbe, hogy – miután két héten keresztül állták az ukrán tüzérségi csapásokat – visszavonulót fújtak volna, azonban a parancsnokság megtagadta azt. Sőt, úgynevezett záróalakulatot küldött mögéjük, amelynek az volt a feladata, hogy megakadályozza az esetleges visszavonulási kísérletet.

A záróosztagok jelenlétéről a brit hírszerzés már tavaly novemberben beszámolt, jelezve, hogy az orosz morál rendkívül alacsony, a dezertálást pedig csak a kivégzés terhe mellett lehet megpróbálni. Nem új keletű ezeknek az egységeknek a jelenléte a fronton: az orosz hadsereg mindkét világháború során előszeretettel használta ezt a módszert. Emellett más országok hadseregeiben is voltak hasonló rendeltetésű alegységek, de különösen a Vörös Hadseregben lévők váltak hírhedtté.

Valószínűleg az sem segíti a harci kedv megtartását, hogy a videóban panaszkodó katonák szerint parancsnokaik elvárják, hogy a zsoldjuk egy részét átadják nekik, aki nem teszi, azt olyan frontszakaszra küldik, ahol szinte biztos halál vár rá. Külön érdekesség, hogy egyre több ilyen videó kerül elő – míg korábban leginkább a hadi sikereket és a harceszközparkot mutogatták előszeretettel, a képzetlenül, hiányos vagy elavult felszereléssel a frontra vezényelt katonákat a nagy veszteségek a panaszkodás felé terelik.

A videóból önmagában nem derül ki, hogy az Ukrajnában lévő hat Vodjane nevű település közül melyikről van szó, de nagyon valószínű, hogy a Doneck közelében lévőről, amelyet lényegében a háború tavaly február 24-i kitörése óta el akartak foglalni az oroszok, de csak végül valamikor az elmúlt hetekben sikerült. (Noha például tavaly decemberben is bejelentette ezt az orosz vezérkar. Az említett videó talán még Vodjane eleste előtt készült.) Ez ugyanakkor önmagában nem volt túl lényeges, a térségben lévő ukrán védelem kulcspontjának számító Avgyijivka bekerítéséhez szükséges az elfoglalására. Ez a bekerítés egyelőre nem sikerült, bár az utóbbi hetekben szorongatottabbá vált itt az ukrán védők helyzete.

Az avgyijivkai front helyzete március 28-i állás szerint, Vodjane Avgyijivkától délnyugatra található, már az orosz ellenőrzésű területen. Forrás: Militaryland

A hasonló rohamegységek helyzete egyébként szemmel láthatóan megosztja az orosz háborús tudósítókat.

Van, aki szerint ezeket elítéltekkel és parancsmegtagadókkal töltik fel, azaz büntetésből kerülnek ezekbe az emberek, amiből az is következik, hogy záróegységekkel akadályozható meg a szétszéledésük. Közben egy másik Telegram-csatorna arról írt, hogy néhány rohamegységbe a legjobban képzett és motivált katonák kerülnek.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint egyébként épp az ukránok alkalmaznak záróegységeket, amelyek hátba lövik a visszavonulni akaró sajátjaikat. Erre eddig semmilyen bizonyíték nem került elő, közvetetten pedig az is ellentmond neki, hogy a Bahmut közelében lévő Szoledár elestéhez az is hozzájárult, hogy több ukrán alakulat önhatalmúlag vonult vissza.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Kedves Vlagyimir Vlagyimirovics!” Bizarr műfajt teremtett az ukrajnai háborúFelsőbb közbeavatkozásban bíznak a nagy veszteségekkel járó támadásokba belehajszolt orosz katonák, de rendszerszinten nincs esély a változásra.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSztálin módszere köszön vissza a mostani orosz hadviselésbenFelkészületlen, ám parancskövető fogvatartottak tapossák ki az utat a tapasztalt katonáknak az orosz támadások során.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz orosz zsoldosvezér egy Ikarusszal a háttérben osztotta ki a védelmi minisztériumotHanyatlik a Wagner-csoport alapítójának befolyása, ami már az ukrajnai harcok menetére is hatással van. Jevgenyij Prigozsin ezt nem is hagyta szó nélkül.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ invázió kivégzés Oroszország Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2023. december 10. 04:34 Világ

Ki éli túl a telet Ukrajnában?

Fogyatkozó és bizonytalan nyugati támogatás mellett kell talpon maradnia Ukrajnának, de a fronton lévő orosz katonák helyzete semmivel sem könnyebb, mint az ukránoké.

Hajdu Miklós
2023. december 8. 16:12 Világ

Egyre több osztrák karácsonyi vásárban üti fel a fejét sztrájk, mert a dolgozók bére nem követi az inflációt

Ausztriában éles ellentét bontakozott ki a kiskereskedelmi dolgozók és munkaadók béremeléssel kapcsolatos elképzeléseit illetően.

Mészáros R. Tamás
2023. december 8. 04:34 Közélet, Világ

Tíz év késéssel beindult a keleti nyitás, csak közben elvesztette értelmét

Kína és Dél-Korea az akkumulátorgyártás felfutásával az utóbbi években a legnagyobb magyarországi befektetők közé került – ám ezekre a befektetésekre ma már jóval kisebb szükség van, mint 2010-ben.

Fontos

Hajdu Miklós
2023. december 8. 17:03 Élet

Most épp hihetetlennek tűnik, de 2023 már biztosan az eddigi legmelegebb év lesz

Visszatért idén az El Niño, és rekordmagasba röpítette a klímaváltozással a 2023-ra vonatkozó globális átlaghőmérsékleti adatot.

Hajdu Miklós
2023. december 8. 12:18 Élet

2050-re véget vetne a gázfűtésnek az Európai Unió

Gázkazánok és -bojlerek helyett megújuló energiaforrásokból előállított elektromosságot használó fűtőberendezésekre kell átállniuk a háztartásoknak.

Bucsky Péter
2023. december 8. 10:04 Támogatói tartalom

Budapesti tudásközpont segíti a multikat a karbonlábnyom csökkentésében

A bizonyíthatóan fenntartható beszállítók az új európai uniós szabályozás miatt előnybe kerülhetnek az ökológiai lábnyommal kevésbé törődő versenytásaikhoz képest.