Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2023. március 30. 13:04 Világ

Kivégzés vár azokra az oroszokra, akik vissza akarnak vonulni a frontról

Egy orosz támadó alakulat életben maradt tagjai küldtek videoüzenetet nemrég Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a Telegramon, arra kérve, hogy legyen tekintettel a veszteségeikre, és engedje őket visszavonulni a kelet-ukrajnai Vodjane alól.

 

A videóban, amelyet egy észt civil kezdeményezés, a War Translated fordított angolra, egy Alekszandr Gorin nevű katona bajtársai gyűrűjében arról beszél, hogy 34 sérültjük és 22 halottjuk van, köztük a századparancsnokuk. Az egységüket az orosz védelmi minisztérium januárban kifejezetten azzal a céllal hozta létre, hogy áttörje a komplexebb és erősebb védelemmel ellátott ukrán vonalakat is. A Guardian szerint a videón látható katonák egy része már a 2014-es, helyi felkelésnek álcázott orosz offenzíva során is harcolt.

A videóban megszólaló katonák szerint egységük eredetileg 161 főből állt. A Vodjane faluért vívott harc során kerültek olyan helyzetbe, hogy – miután két héten keresztül állták az ukrán tüzérségi csapásokat – visszavonulót fújtak volna, azonban a parancsnokság megtagadta azt. Sőt, úgynevezett záróalakulatot küldött mögéjük, amelynek az volt a feladata, hogy megakadályozza az esetleges visszavonulási kísérletet.

A záróosztagok jelenlétéről a brit hírszerzés már tavaly novemberben beszámolt, jelezve, hogy az orosz morál rendkívül alacsony, a dezertálást pedig csak a kivégzés terhe mellett lehet megpróbálni. Nem új keletű ezeknek az egységeknek a jelenléte a fronton: az orosz hadsereg mindkét világháború során előszeretettel használta ezt a módszert. Emellett más országok hadseregeiben is voltak hasonló rendeltetésű alegységek, de különösen a Vörös Hadseregben lévők váltak hírhedtté.

Valószínűleg az sem segíti a harci kedv megtartását, hogy a videóban panaszkodó katonák szerint parancsnokaik elvárják, hogy a zsoldjuk egy részét átadják nekik, aki nem teszi, azt olyan frontszakaszra küldik, ahol szinte biztos halál vár rá. Külön érdekesség, hogy egyre több ilyen videó kerül elő – míg korábban leginkább a hadi sikereket és a harceszközparkot mutogatták előszeretettel, a képzetlenül, hiányos vagy elavult felszereléssel a frontra vezényelt katonákat a nagy veszteségek a panaszkodás felé terelik.

A videóból önmagában nem derül ki, hogy az Ukrajnában lévő hat Vodjane nevű település közül melyikről van szó, de nagyon valószínű, hogy a Doneck közelében lévőről, amelyet lényegében a háború tavaly február 24-i kitörése óta el akartak foglalni az oroszok, de csak végül valamikor az elmúlt hetekben sikerült. (Noha például tavaly decemberben is bejelentette ezt az orosz vezérkar. Az említett videó talán még Vodjane eleste előtt készült.) Ez ugyanakkor önmagában nem volt túl lényeges, a térségben lévő ukrán védelem kulcspontjának számító Avgyijivka bekerítéséhez szükséges az elfoglalására. Ez a bekerítés egyelőre nem sikerült, bár az utóbbi hetekben szorongatottabbá vált itt az ukrán védők helyzete.

Az avgyijivkai front helyzete március 28-i állás szerint, Vodjane Avgyijivkától délnyugatra található, már az orosz ellenőrzésű területen. Forrás: Militaryland

A hasonló rohamegységek helyzete egyébként szemmel láthatóan megosztja az orosz háborús tudósítókat.

Van, aki szerint ezeket elítéltekkel és parancsmegtagadókkal töltik fel, azaz büntetésből kerülnek ezekbe az emberek, amiből az is következik, hogy záróegységekkel akadályozható meg a szétszéledésük. Közben egy másik Telegram-csatorna arról írt, hogy néhány rohamegységbe a legjobban képzett és motivált katonák kerülnek.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint egyébként épp az ukránok alkalmaznak záróegységeket, amelyek hátba lövik a visszavonulni akaró sajátjaikat. Erre eddig semmilyen bizonyíték nem került elő, közvetetten pedig az is ellentmond neki, hogy a Bahmut közelében lévő Szoledár elestéhez az is hozzájárult, hogy több ukrán alakulat önhatalmúlag vonult vissza.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Kedves Vlagyimir Vlagyimirovics!” Bizarr műfajt teremtett az ukrajnai háborúFelsőbb közbeavatkozásban bíznak a nagy veszteségekkel járó támadásokba belehajszolt orosz katonák, de rendszerszinten nincs esély a változásra.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSztálin módszere köszön vissza a mostani orosz hadviselésbenFelkészületlen, ám parancskövető fogvatartottak tapossák ki az utat a tapasztalt katonáknak az orosz támadások során.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz orosz zsoldosvezér egy Ikarusszal a háttérben osztotta ki a védelmi minisztériumotHanyatlik a Wagner-csoport alapítójának befolyása, ami már az ukrajnai harcok menetére is hatással van. Jevgenyij Prigozsin ezt nem is hagyta szó nélkül.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ invázió kivégzés Oroszország Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Nagy Zsolt
2023. május 31. 17:02 Világ

A rendszámcsere óta izzik a magyar katonákat megégető tűz parazsa, de a szerb elnöknek jókor jött a koszovói konfliktus

A közvetlen előzmények csak néhány hónapra nyúlnak vissza, de ezek több évtizedes konfliktusra és több évszázados ellentétre rakódtak rá. Mit lép a hadsereget készenlétbe helyező Vucic?

Pálos Máté
2023. május 31. 09:26 Közélet, Világ

Példa nélküli lenne, ha elvennék Magyarországtól az uniós elnökséget

Jogi kötőereje nem lesz a holnap várható európai parlamenti határozatnak, de következménye ettől még lehet.

Fabók Bálint
2023. május 30. 11:19 Világ

Nem véletlen, hogy magyar katonák kerültek főszerepbe a koszovói összecsapásban

A magyar kontingens mostanra a harmadik legnagyobb Koszovóban, a tömegoszlatásra kiképzett és a hétvégében bevetett egység pedig csak magyarokból áll.

Fontos

Hajdu Miklós
2023. június 2. 12:41 Vállalat

Akkor is drágulhat a benzin a magyar kutakon, ha az olajár nem változik és a forint se gyengül

Nincs jó alkupozícióban a Mol, amikor a tranzitdíjakról kell megállapodnia azzal a két országgal, ahonnan az olajvezetékek jönnek.

Stubnya Bence
2023. június 2. 09:22 Adat

A szállodák és panziók már túl drágák, olcsóbb szállásokat keresnek a belföldön pihenők

A belföldi turizmus forgalmán is látszik, hogyan eszi meg a fizetéseket az infláció. Főleg a kisebb, vidéki szálláshelyek vannak most nagy bajban.

Torontáli Zoltán
2023. június 1. 17:11 Pénz

Hova lehet menni a megtakarításokra kivetett 13 százalékos adó elől?

Az állampapírokon kívül szinte sehova, hiszen ez az intézkedés lényege, de mi a helyzet a tartós befektetési számlával vagy a külföldre vitellel?