Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. február 22. 15:09 Világ

A klímakrízis veszélybe sodorta a parfümfővárost, ahol olyan virág is terem, ami drágább, mint az arany

Olyan rossz az idő, hogy nem lehet ugyanolyan illatos virágokat termeszteni a globális parfümipar egyik tradicionális központjának számító francia Grasse-ban. A városban évszázadok óta termesztik azokat a különlegesen illatos virágokat, melyeket aztán olyan parfümóriásoknak, értékesítenek, mint a Chanel és a Dior.

A francia riviéra közelében, Cannes-tól durván 20 kilométerre, egyedi mikroklímával rendelkező területen a 17. század óta ültetnek virágokat az illatanyagukért – olyan virágokból alakítottak ki mezőket ebben a régióban, mint a májusi rózsa, levendula vagy a jázmin.

Utóbbi, a Grasse-i jázmin magasabb áron kel el, mint az arany.

Az elmúlt évek aszályai, hőhullámai és intenzív esős napjai azonban veszélybe sodorták a növényvilágot – a tavalyi aszály idején a megtermelt növények fele kárba veszett. 

A magas átlaghőmérséklet ráadásul hosszú távon is veszélyezteti az itt termelt virágokat: a Grasse-i rózsa hosszabb távon ilyen körülmények között nem fogja tudni megőrizni az illatának intenzitását. 

A négygenerációs tubarózsa-dinasztiákat megosztja a krízis: a legszárazabb hetekben az idősek esőért imádkoztak, a fiatalok gyakorlati megoldásokon gondolkoztak és a környékbeli termelők összefogását sürgették.

A Guardiannak nyilatkozó Biacalana idén elveszítette a tavalyi évhez viszonyított tubarózsa termésének 40 százalékát.

Grasse története nem egyedi, a világon máshol is hasonló problémákkal küzdenek a parfümalapanyag-beszállítók – az extrémebb időjárás miatt például a szegmens egyik leggyakrabban használt alapanyaga, a vanília is megdrágult az utóbbi években.

Egy párizsi parfümház, az Ex Nihilo képviselője szerint mindez jelenleg nem vezet a parfümök illatának enyhüléséhez vagy változásához. Viszont hatással lesz a parfümök árára. 

Egy másik következmény lehet hosszú távon, hogy a természetesen előállított parfümöket belengő miszticizmus, ahogy a parfümös szakember fogalmazott, a múlté: ez a metódus többé nem fenntartható. Egyre inkább megéri mesterséges alapanyaokkal és laboratóriumban dolgozni. 

Ettől független a tradicionális termelők is invesztálnak a megoldási lehetőségek kutatásába, és keresik az alkalmazkodás módjait.

Ugyanakkor tartanak attól, hogy ha támogatást kapnak a szektor nagy szereplőitől, akkor elveszítik függetlenségüket.

Ahogy az egyik termesztő fogalmazott: “ezek a brandek a parfümjeiket a mi történelmünkkel és kulturális örökségünkkel akarják azonosítani, de ha idejönnek, mindent megváltoztatnak. Nem akarunk a parfümipar szolgái lenni”.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.