Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. február 6. 09:32 Világ

Legjobb barátait és a fogorvosát is átverte, dollármilliókat kaszált egy magyar származású csaló Kaliforniában

Az ötvenes évei közepén járó David Bunevacz karizmatikus kiállásával több tízmillió dollárt csalt ki hozzá közel álló emberekből, akiket a virágzó kaliforniai marihuána-piacon elérhető hozamokkal vagy éppen sporteseményekre szóló belépőkkel és egyéb befektetésekkel szédített. Az önbizalommal teli, félig magyar származású férfi a kilencvenes években még atlétaként, később színészként próbált szerencsét, majd a kétezres években feleségével egy kozmetikai sebészetet igyekezett felfuttatni – és ekkoriban kezdett átverni a legjobb barátaitól kezdve a fogorvosáig bárkit, akivel kapcsolatba került a Los Angeles Times cikke szerint.

Az ügyben eljáró bíróság a meghamisított hátterű vállalkozások mellett több mint száz károsultat tart számon, akik gyenge pontjait Bunevacz jó pszichológiai érzékkel mérte fel, hogy aztán kihasználhassa őket. Az első áldozatokat tisztességes, jellemzően 10-15 százalékos hozamok fizetésével nyűgözte le, ám a befektetők később már jellemzően semmit se láttak a Bunevaczra bízott pénzükből, 

néhányan minden megtakarításukat elveszítették.

Bunevacz, felesége és három gyermekük azonban rendkívüli körülmények között éltek: a szülők  luxusautókkal jártak, legkisebb lányuk tizenhatodik születésnapját egy 200 ezer dolláros bulival ünnepelte, és persze még hosszan sorolhatók a család fényűző tevékenységei. Mindez persze  Bunevacz köreiben is feltűnt, és a barátokból és egyéb kapcsolatokból lett befektetők egyre elkeseredettebben és dühösebben, esetenként a tettlegességig fajuló módszerekkel kezdték visszakövetelni az elcsalt pénzüket.

Bunevacz egyik partnerének a 2010-es vancouveri téli olimpiára ígért 17 ezer jegyet egy állítólagos magyar közvetítőn keresztül, ami szintén átverés volt. A dollármilliókat fizető befektető perre ment a pénzéért, és egyre több ügy került a bíróság elé. Bunevacz tavaly júliusban összesen 35 millió dollár értékben elkövetett csalást ismert be, és a bíróság 17 és fél év börtönbüntetést szabott ki, illetve hasonló összegű kártérítést ítélt meg az áldozatoknak, igaz, arra aligha van érdemi esély, hogy ezt valaha kifizetné.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ átverés csalás lehúzás Marihuána Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Debreczeni Anna
2023. november 29. 09:57 Világ

Olajüzleteket kötnének a klímacsúcson a kiszivárgott iratok szerint

Az Egyesült Arab Emírségek a házigazdája a COP28-nak, de nem feltétlen a klímaválsággal foglalkozna Szultan Ahmed al-Dzsaber.

Mészáros R. Tamás
2023. november 28. 04:34 Világ

Makacs jelzálogok és megtakarítások miatt nem hat a kamatpolitika – kérdés, hogy meddig

A korábbi évtized alacsony jelzálog- és kötvénykamatai, a járvány alatti megtakarítások és az iparpolitika is ellentart.

Váczi István
2023. november 27. 15:04 Világ

Jókora földgázmező segíthet majd újjáépíteni a Gázai övezetet

Ha egyszer véget érnek a harcok, egy jövőbeli gázai kormányzat számára fontos bevételi forrás lehet az Izrael szerint is a palesztinokat illető gázkincs.

Fontos

Stubnya Bence
2023. november 30. 13:23 Közélet

Zuhanórepülésbe kezdtek a kormánynak kedves demográfiai mutatók

Harmadik hónapja csökkent a születések száma, miközben az év első 9 hónapjában a házasságok száma is zuhant.

Fabók Bálint
2023. november 30. 09:52 Adat

Mely magyar városok a leginkább vallásosok?

Kapuvár a római katolikusok, Nagyecsed a reformátusok, Kiskőrös az evangélikusok vallási központja a lakosság vallásossága alapján.

Torontáli Zoltán
2023. november 29. 17:47 Adat, Élet

Budapesten a nők 77 , Észak-Magyarországon viszont kevesebb mint 63 százaléka dolgozik

A nemek közötti foglalkoztatási különbség Magyarországon átlagosan 9 százalékpontos, ami sokkal inkább az észak-déli, mintsem gazdasági alapú megosztottságra rímel.