Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. február 6. 09:32 Világ

Legjobb barátait és a fogorvosát is átverte, dollármilliókat kaszált egy magyar származású csaló Kaliforniában

Az ötvenes évei közepén járó David Bunevacz karizmatikus kiállásával több tízmillió dollárt csalt ki hozzá közel álló emberekből, akiket a virágzó kaliforniai marihuána-piacon elérhető hozamokkal vagy éppen sporteseményekre szóló belépőkkel és egyéb befektetésekkel szédített. Az önbizalommal teli, félig magyar származású férfi a kilencvenes években még atlétaként, később színészként próbált szerencsét, majd a kétezres években feleségével egy kozmetikai sebészetet igyekezett felfuttatni – és ekkoriban kezdett átverni a legjobb barátaitól kezdve a fogorvosáig bárkit, akivel kapcsolatba került a Los Angeles Times cikke szerint.

Az ügyben eljáró bíróság a meghamisított hátterű vállalkozások mellett több mint száz károsultat tart számon, akik gyenge pontjait Bunevacz jó pszichológiai érzékkel mérte fel, hogy aztán kihasználhassa őket. Az első áldozatokat tisztességes, jellemzően 10-15 százalékos hozamok fizetésével nyűgözte le, ám a befektetők később már jellemzően semmit se láttak a Bunevaczra bízott pénzükből, 

néhányan minden megtakarításukat elveszítették.

Bunevacz, felesége és három gyermekük azonban rendkívüli körülmények között éltek: a szülők  luxusautókkal jártak, legkisebb lányuk tizenhatodik születésnapját egy 200 ezer dolláros bulival ünnepelte, és persze még hosszan sorolhatók a család fényűző tevékenységei. Mindez persze  Bunevacz köreiben is feltűnt, és a barátokból és egyéb kapcsolatokból lett befektetők egyre elkeseredettebben és dühösebben, esetenként a tettlegességig fajuló módszerekkel kezdték visszakövetelni az elcsalt pénzüket.

Bunevacz egyik partnerének a 2010-es vancouveri téli olimpiára ígért 17 ezer jegyet egy állítólagos magyar közvetítőn keresztül, ami szintén átverés volt. A dollármilliókat fizető befektető perre ment a pénzéért, és egyre több ügy került a bíróság elé. Bunevacz tavaly júliusban összesen 35 millió dollár értékben elkövetett csalást ismert be, és a bíróság 17 és fél év börtönbüntetést szabott ki, illetve hasonló összegű kártérítést ítélt meg az áldozatoknak, igaz, arra aligha van érdemi esély, hogy ezt valaha kifizetné.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ átverés csalás lehúzás Marihuána Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 16. 05:03 Közélet, Világ

A korrupciónál is nagyobb probléma van az uniós pénzekkel

Az uniós költségvetés harmadát felemésztő kohéziós politika hatása nem csak a források elosztásáról döntő tagállami kormányok inkompetenciája vagy korruptsága miatt marad mérsékelt.

Jandó Zoltán
2024. július 15. 13:06 Világ

Évtizedek óta nem volt ennyi merénylet nyugati politikusok ellen

Két hónapon belül két merényletet kíséreltek meg magas rangú nyugati politikusok ellen. Ilyenre évtizedek óta nem volt példa.

Bőgel György Avatar
2024. július 14. 05:06 Világ

Hogyan birkózott meg az ukrajnai háború gazdasági sokkjával Közép-Európa?

Nyolc ország harminc kutatója fogott össze, hogy elemezze az orosz-ukrán háború gazdasági következményeit a régiónkban.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 12:47 Adat, Élet

Sokkal jobban drágulnak most az albérletek, mint az eladó lakások

Nagyon mennek fel az albérleti díjak, pedig még ki sem hirdették a felvételi ponthatárokat.

Jandó Zoltán
2024. július 15. 15:12 Adat

Másfél éve nem láttunk ilyet az építőiparban

Hajszál híján 3100 milliárd forint volt a hazai építőipar szerződésállománya május végén, és ezúttal nemcsak értékben, hanem mennyiségben is növekedést mutattak az adatok.

Stubnya Bence
2024. július 15. 05:32 Pénz, Tech

Egyre többen látják pesszimistán a mesterséges intelligencia jövőjét

Energiaigényes infrastruktúra, kis haszon nagy költségek mellett, a dotkomhoz hasonló piaci buborék: egyre több a borúlátó elemzés az elmúlt másfél év slágertechnológiájáról.