Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. február 6. 09:32 Világ

Legjobb barátait és a fogorvosát is átverte, dollármilliókat kaszált egy magyar származású csaló Kaliforniában

Az ötvenes évei közepén járó David Bunevacz karizmatikus kiállásával több tízmillió dollárt csalt ki hozzá közel álló emberekből, akiket a virágzó kaliforniai marihuána-piacon elérhető hozamokkal vagy éppen sporteseményekre szóló belépőkkel és egyéb befektetésekkel szédített. Az önbizalommal teli, félig magyar származású férfi a kilencvenes években még atlétaként, később színészként próbált szerencsét, majd a kétezres években feleségével egy kozmetikai sebészetet igyekezett felfuttatni – és ekkoriban kezdett átverni a legjobb barátaitól kezdve a fogorvosáig bárkit, akivel kapcsolatba került a Los Angeles Times cikke szerint.

Az ügyben eljáró bíróság a meghamisított hátterű vállalkozások mellett több mint száz károsultat tart számon, akik gyenge pontjait Bunevacz jó pszichológiai érzékkel mérte fel, hogy aztán kihasználhassa őket. Az első áldozatokat tisztességes, jellemzően 10-15 százalékos hozamok fizetésével nyűgözte le, ám a befektetők később már jellemzően semmit se láttak a Bunevaczra bízott pénzükből, 

néhányan minden megtakarításukat elveszítették.

Bunevacz, felesége és három gyermekük azonban rendkívüli körülmények között éltek: a szülők  luxusautókkal jártak, legkisebb lányuk tizenhatodik születésnapját egy 200 ezer dolláros bulival ünnepelte, és persze még hosszan sorolhatók a család fényűző tevékenységei. Mindez persze  Bunevacz köreiben is feltűnt, és a barátokból és egyéb kapcsolatokból lett befektetők egyre elkeseredettebben és dühösebben, esetenként a tettlegességig fajuló módszerekkel kezdték visszakövetelni az elcsalt pénzüket.

Bunevacz egyik partnerének a 2010-es vancouveri téli olimpiára ígért 17 ezer jegyet egy állítólagos magyar közvetítőn keresztül, ami szintén átverés volt. A dollármilliókat fizető befektető perre ment a pénzéért, és egyre több ügy került a bíróság elé. Bunevacz tavaly júliusban összesen 35 millió dollár értékben elkövetett csalást ismert be, és a bíróság 17 és fél év börtönbüntetést szabott ki, illetve hasonló összegű kártérítést ítélt meg az áldozatoknak, igaz, arra aligha van érdemi esély, hogy ezt valaha kifizetné.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ átverés csalás lehúzás Marihuána Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.