Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. január 26. 12:40 Világ

A hideg miatt hétfőn és kedden is rezsikedvezmény járt Angliában a csúcsidős áramspórolásért

A hideg miatt megugró áramfogyasztás csökkentése céljából hétfőn és kedden is életbe léptették az Egyesült Királyságban az úgynevezett keresletrugalmassági szolgáltatást,  pénzt kaptak azok a cégek és háztartások, amelyek a napi csúcsfogyasztás időszakában kevesebb áramot használtak.

A Guardian cikke szerint az állami rezsicég, a National Grid 3 millió fontot (kb. 1,3 milliárd forintot) fog kifizetni azoknak a háztartásoknak, amelyek részt vettek a programban. A National Grid villamosenergia-rendszerüzemeltetője szerint Angliában, Skóciában és Walesben több mint egymillió háztartás és vállalkozás jelentkezett a programba, amiben csak az egyedi okosmérővel rendelkező cégnek és háztartások vehettek részt. A szolgáltató általában körülbelül 24 órával korábban értesíti az ügyfeleket arról, hogy van ilyen lehetőség, és az ügyfeleknek bele kell egyezniük a részvételbe.

Hétfőn 5 és 6 között, kedden pedig fél 5 és 6 között volt az az időszak, amikor extra pénzt lehetett kapni a takarékoskodásért. A National Grid közlése alapján hétfőn minden egyes megtakarított kilowattóra energia után 3 és 6 font közötti összeget fizetett a szolgáltatóknak. Hogy ebből mennyi pénzt adtak át a fogyasztóknak, már a cégeken múlt. A BBC szerint a résztvevő háztartások fogyasztásuktól függően 2 és 20 font közötti megtakarítással számolhattak.

Az Octopus Energy nevű energiaszolgáltató cég ügyfelei közül 400 ezren vettek részt a programban hétfőn. Hétfőn 3,37, kedden pedig 4 fontot ajánlottak minden egyes kilowattóra megspórolt áramért. Más cégeknél azonban kisebb volt ez az összeg, a BBC-nek nyilatkozva egy nő arra panaszkodott, hogy az E.ON 20 százalékos fogyasztáscsökkentésért 5 pennyt (22 forintot) ajánlott neki, ami szerinte nem éri meg.

A liberalizált brit energiapiacon több szolgáltató is részt vett a programban. Az Octopus Energy-n kívül még 25 cégnél volt elérhető a szolgáltatás. Az Octopus becslése szerint egy olyan fogyasztó, aki 25 alkalommal alkalmanként egy kilowattórát spórol,

4 fontos árral számolva 100 fontot (kb. 44 ezer forintot) takaríthat meg ezen a télen.

Az Octopus Energy már tavaly kipróbálta a saját ügyfelei körében a szolgáltatást, és a kísérleti fázisban az átlagos megtakarítás egy háztartás számára 23 penny volt alkalmanként, egyes résztvevők pedig akár 4,35 fontos megtakarítást is elérték. Hétfőn a legnagyobb megtakarítást elérő Octopus-ügyfelek csaknem 9 fontot (kb. 4 ezer forintot) kaptak egy órára arányosítva.

A héten egy hidegbetörés miatt az átlagosnál alacsonyabb a hőmérséklet az Egyesült Királyságban, és mivel az előrejelzések szerint szélenergiából sem várható jelentős termelés, és az is bizonytalan, hogy mennyi áramot tudnak az EU-ból importálni, a National Grid hétfőn készenlétbe állított három széntüzelésű erőművet arra az esetre, ha szükség lenne rájuk az áramtermeléshez. 

Ezeket végül nem üzemelték be. A cég közölte, hogy az intézkedésekből nem érdemes azt a következtetést levonni, hogy az áramellás veszélyben lenne. Inkább csak több opciót szerettek volna nyitva hagyni a hálózat üzemeltetéséhez. A Guardian cikke azt is megjegyzi, hogy miután Oroszország jelentősen csökkentette a gázexportját Európába, sokan akár áramkimaradásokkal is számoltak, de az enyhébb tél miatt végül ilyesmire nem került sor.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÖtmilliárd forinttal nőtt a rezsiemelés miatt a magyarok villanyszámlája az első hónapbanMagáért az áramért kétszer annyit fizetett a lakosság augusztusban, mint egy hónappal korábban. A fogyasztás csökkenése egyelőre nem szembetűnő.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ áram Egyesült Királyság rezsi spórolás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 18. 05:12 Világ

Nem sok jót jelez a jövőre nézve, ahogy a kormányok belenyúlnak az élelmiszerpiacba időjárási sokkok után

A hazai fogyasztók védelme a következő évtizedekben felerősítheti az éghajlatváltozás negatív társadalmi hatásait, és gyengítheti az élelmiszer-biztonságot.

Váczi István
2024. július 17. 15:02 Világ

Csak egyre több és több pénzért hajlandók csatába menni az oroszok

Jelentősen emelték az utóbbi hónapokban az orosz hadseregbe jelentkezők számára járó aláírási bónuszt, ami toborzási nehézségekre utal.

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 15:54 Pénz, Világ

Nem erőltetik, ami nem megy, 20 év után adta fel romániai ambícióit az OTP

A nagy terjeszkedés közben távozott a bankcsoport azokról a piacokról, ahol nem sikerült nagyra nőni, és erre esélyt sem látott a vezetőség.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Jandó Zoltán
2024. július 18. 14:13 Adat

Pörgetjük a légkondikat, azok pedig rekordokat döntve zabálják az áramot

Kedden 144,5 gigawattóra áramot használtunk, aminél nyáron csak egyszer, 2021 júniusában mértek magasabb fogyasztást. Akkor is hőhullám volt.

Váczi István
2024. július 18. 11:39 Közélet

Nem baj, hogy olyan drága, mint egy metró, 113 milliárdot ad a Déli körvasútra az EU

290 millió euró, azaz mintegy 113 milliárd forint uniós támogatást kap a Déli körvasút fejlesztése az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből.