Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. január 26. 12:40 Világ

A hideg miatt hétfőn és kedden is rezsikedvezmény járt Angliában a csúcsidős áramspórolásért

A hideg miatt megugró áramfogyasztás csökkentése céljából hétfőn és kedden is életbe léptették az Egyesült Királyságban az úgynevezett keresletrugalmassági szolgáltatást,  pénzt kaptak azok a cégek és háztartások, amelyek a napi csúcsfogyasztás időszakában kevesebb áramot használtak.

A Guardian cikke szerint az állami rezsicég, a National Grid 3 millió fontot (kb. 1,3 milliárd forintot) fog kifizetni azoknak a háztartásoknak, amelyek részt vettek a programban. A National Grid villamosenergia-rendszerüzemeltetője szerint Angliában, Skóciában és Walesben több mint egymillió háztartás és vállalkozás jelentkezett a programba, amiben csak az egyedi okosmérővel rendelkező cégnek és háztartások vehettek részt. A szolgáltató általában körülbelül 24 órával korábban értesíti az ügyfeleket arról, hogy van ilyen lehetőség, és az ügyfeleknek bele kell egyezniük a részvételbe.

Hétfőn 5 és 6 között, kedden pedig fél 5 és 6 között volt az az időszak, amikor extra pénzt lehetett kapni a takarékoskodásért. A National Grid közlése alapján hétfőn minden egyes megtakarított kilowattóra energia után 3 és 6 font közötti összeget fizetett a szolgáltatóknak. Hogy ebből mennyi pénzt adtak át a fogyasztóknak, már a cégeken múlt. A BBC szerint a résztvevő háztartások fogyasztásuktól függően 2 és 20 font közötti megtakarítással számolhattak.

Az Octopus Energy nevű energiaszolgáltató cég ügyfelei közül 400 ezren vettek részt a programban hétfőn. Hétfőn 3,37, kedden pedig 4 fontot ajánlottak minden egyes kilowattóra megspórolt áramért. Más cégeknél azonban kisebb volt ez az összeg, a BBC-nek nyilatkozva egy nő arra panaszkodott, hogy az E.ON 20 százalékos fogyasztáscsökkentésért 5 pennyt (22 forintot) ajánlott neki, ami szerinte nem éri meg.

A liberalizált brit energiapiacon több szolgáltató is részt vett a programban. Az Octopus Energy-n kívül még 25 cégnél volt elérhető a szolgáltatás. Az Octopus becslése szerint egy olyan fogyasztó, aki 25 alkalommal alkalmanként egy kilowattórát spórol,

4 fontos árral számolva 100 fontot (kb. 44 ezer forintot) takaríthat meg ezen a télen.

Az Octopus Energy már tavaly kipróbálta a saját ügyfelei körében a szolgáltatást, és a kísérleti fázisban az átlagos megtakarítás egy háztartás számára 23 penny volt alkalmanként, egyes résztvevők pedig akár 4,35 fontos megtakarítást is elérték. Hétfőn a legnagyobb megtakarítást elérő Octopus-ügyfelek csaknem 9 fontot (kb. 4 ezer forintot) kaptak egy órára arányosítva.

A héten egy hidegbetörés miatt az átlagosnál alacsonyabb a hőmérséklet az Egyesült Királyságban, és mivel az előrejelzések szerint szélenergiából sem várható jelentős termelés, és az is bizonytalan, hogy mennyi áramot tudnak az EU-ból importálni, a National Grid hétfőn készenlétbe állított három széntüzelésű erőművet arra az esetre, ha szükség lenne rájuk az áramtermeléshez. 

Ezeket végül nem üzemelték be. A cég közölte, hogy az intézkedésekből nem érdemes azt a következtetést levonni, hogy az áramellás veszélyben lenne. Inkább csak több opciót szerettek volna nyitva hagyni a hálózat üzemeltetéséhez. A Guardian cikke azt is megjegyzi, hogy miután Oroszország jelentősen csökkentette a gázexportját Európába, sokan akár áramkimaradásokkal is számoltak, de az enyhébb tél miatt végül ilyesmire nem került sor.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÖtmilliárd forinttal nőtt a rezsiemelés miatt a magyarok villanyszámlája az első hónapbanMagáért az áramért kétszer annyit fizetett a lakosság augusztusban, mint egy hónappal korábban. A fogyasztás csökkenése egyelőre nem szembetűnő.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ áram Egyesült Királyság rezsi spórolás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.