Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. január 22. 13:33 Világ

Nem minden nyugati fegyver igazolta hírnevét Ukrajnában

Egymást követik a bejelentések, de a németek még mindig hezitálnak a tankokkal kapcsolatban – így foglaltuk össze csütörtök reggeli cikkünkben a pénteki, Ukrajnát hadfelszereléssel segítő országok németországi találkozójának előzményeit, és a lényeg ezt követően sem változott, miközben persze sok, előzetesen csak lebegtetett felajánlás hivatalossá vált.

A svéd csomaggal kapcsolatban például biztossá vált, hogy tucatnyi Archer önjáró löveget és 50 darab CV90-es lövészpáncélost tartalmaz, és mivel mindkét fegyver kifejezetten jó hírnévnek örvend, valószínűleg jó hasznukat veszik majd az ukránok. Szintén bejelentették a legújabb amerikai csomag tartalmát, amelyből az Avenger légvédelmi rendszert, valamint a 90 Stryker kerekes páncélozott csapatszállítót és az 59 Bradley gyalogsági harcjárművet érdemes kiemelni. (Utóbbiak minden bizonnyal a korábban bejelentett 50 darabon felül értendők.)

Hiányzik viszont a listáról az GLSDB 150 kilométeres hatótávolságú rakéta, amelynek átadását sokan biztosra vették a Politico szerda esti cikke után. Nem kizárt, hogy ez fizikailag nem áll még rendelkezésre – korábban nem érkezett rá rendelés -, pedig ez az egyik olyan fegyver, amelynek azonnali és látványos hatása lehetne a harcok menetére. Az amerikai Abrams tankok hiánya nem számít meglepetésnek, és ez egyben azt is jelenti, hogy a Leopard 2-es harckocsik átadása körüli huzavona is tovább folytatódik. (Ennek hátteréről részletesen írtunk csütörtöki cikkünkben.)

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDőlnek a fegyverszállítási tabuk, de mire megy ezzel Ukrajna?Egymást követik a bejelentések a pénteki csúcstalálkozó előtt, de a németek még mindig hezitálnak a tankokkal kapcsolatban.

Két fegyver hiánya olyan szempontból lehet feltűnő, hogy korábbi csomagokban viszonylag gyakran szerepeltek. Mostani hiányuk talán a kétséges harctéri teljesítményükkel függhet össze, amelyről pár napja a CNN közölt egy cikket. Az egyik a Switchblade 300-as kamikaze drón, amely nagy felhajtást kapott, amikor az ukrán arzenálba került, de a CNN katonai forrásai szerint egyértelműen csalódás a teljesítménye. Ugyan a napokban is jelent meg felvétel lövészárokban lévő orosz katonák elleni bevetéséről, de ez aránylag ritkának számít, ráadásul a szóban forgó katonákat már előtte alaposan helybenhagyta az ukrán tüzérség. Korábban az ukránok kísérleteztek azzal, hogy páncélosok ellen alkalmazzák ezt a drónt, nem túl nagy sikerrel – igaz, ezt eleve páncélozatlan célok elleni bevetésre szánta a gyártó. Páncélosok ellen a még kiforratlan Switchblade 600 szolgálna, de ennek ukrajnai bevetéséről egyelőre nincs bizonyíték.

A másik, a CNN cikkében említett, nem teljesen pozitív megítélésű fegyver az M777-es vontatott tarack. Ezt az ukrán tüzérek kifejezetten szeretik, ám a hírek szerint hajlamosak túlhasználni, a megengedettnél több lövést leadva rövid idő alatt, ami miatt a cső nagyon gyorsan elhasználódik. Igaz, ez elvileg nem kellene, hogy meglepetést okozzon, hiszen ez minden tüzérségi fegyverre elmondható, de az M777-es valószínűleg érzékenyebb az átlagnál. (Egyébként pár hónapja a német Panzerhaubitze 2000-es önjáró löveggel kapcsolatban is jelentek meg hasonló hírek.)

Emellett a túlélőképességgel akadnak gondok: a leszállított 152 darab M777-es közül 28 már bizonyítottan megsemmisült, további három pedig megrongálódott. Ez persze nem kifejezetten a fegyver hibája, hanem abból fakad, hogy a kiterjedt drónhasználat miatt mindkét oldal felderítése sokkal gyorsabb és jobb, mint bármikor korábban. Egy vontatott löveget pedig csak sokkal lassabban lehet elvinni egy tüzelőállásból, mint amire egy önjáró löveg képes, így könnyebben eléri az ellenség csapása.

Az ukránok számára jó hír, hogy a már említett svéden túl is érkezett ilyen felajánlás: a dánok átadják teljes, 19 darabos Ceasar-készletüket Ukrajnának. De persze az ukránok a vontatott tarackokat sem fogják visszautasítani, az észtek például egyaránt küldenek nyugati (FH-70) és szovjet (D-30) eredetű lövegeket. Ráadásul ezek mindegyike szolgál már Ukrajnában, így nem terheli meg még jobban a rengeteg típus ellátásával küzdő ukrán műszaki-logisztikai rendszert.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFél éve nem értek el ekkora sikert az oroszok a háborúbanAz utóbbi hónapok kudarcai után egy 10 ezres város elfoglalását is lelkesen ünneplik az oroszok, fontosabb azonban, hogy közben ki szenved arányaiban nagyobb veszteségeket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkUkrajna menetelne, kérdés, meddig fizeti AmerikaAz újabb fegyverszállítások ellenére vannak olyan hangok Nyugaton, miszerint hosszabb távon korlátozni kell az ukrajnai háborús célokat és az ukrán haderő támogatását.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKinek a lőszere fogy el hamarabb Ukrajnában?Az időjárás mellett valószínűleg az oroszokat és az ukránokat is leginkább a lőszerhiány akadályozza a terveik megvalósításában, és hamarosan kiderülhet, hogy melyiküket erősebben.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ fegyverek fegyverzet háború orosz-ukrán háború Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.