Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. január 13. 07:14 Világ

Nem működik az unortodox inflációs politika Törökországban, terrorista kapcsolatokkal vádolták meg az áremelő áruházakat

Több ezer terméknek, nagyrészt olcsóbb élelmiszereknek fagyasztotta be januárra az árát “önkéntesen” több nagy török áruházlánc, miután a választásra készülő Erdogan elnök őket okolta a rekord magas inflációért, koalíciós partnere pedig egyenesen “gülenista” terrorista kapcsolatokkal vádolta meg az áremelő szupermarketeket.

A törökországi infláció az unortodoxnál is unortodoxabb monetáris politikát vivő, az értékvesztésért a korábbi jegybanki vezetést és a kamatemeléseket – vagyis éppen az infláció szokásos ellenszerét – okoló Erdogan politikája miatt tartósan 80 százalék környéki csúcsokat döntött még hivatalosan is. A pénzromlást a török háztartások ennél is nagyobbnak érzik. Az infláció mértéke decemberben végre elindult a lassulás felé, most hivatalosan 64 százalék környékén jár (a kormánytól független ENAG intézet szerint valójában ennek több mint a duplája, 137 százalék), de a hirtelen esés a kormányzati optimizmus ellenére nagyrészt bázishatásnak tulajdonítható, annak, hogy egy évvel korábban rövid idő alatt értéke ötödét vesztette el a török líra.

A folyamatos drágulás elleni érdemi lépésekre az elemzők várakozása szerint a következő hónapokban még nem is fog sor kerülni, Erdogan és a kormányzó AKP ugyanis a júniusi választásokra készül, és a kormánykoalíció kilátásai nem túl rózsásak, még úgy sem, hogy az ellenzéki erőket egy sor autoriter eszközzel igyekeznek ellehetetleníteni.

Ekrem Imamoglut, az Erdogan legfőbb kihívójának számító isztambuli polgármestert decemberben ítélték egy erősen koncepciósnak tetsző perben nem jogerősen két év hét hónap letöltendő börtönbüntetésre “a hatóságok megsértése” miatt, a harmadik legnagyobb pártot, a kurd HDP-t pedig múlt héten fosztotta meg az alkotmánybíróság a pártoknak járó állami finanszírozástól. Ellenük folyamatban van egy másik per is, ez a teljes betiltásukkal fenyeget. Ebben az esetben szervezetként el sem indulhatnának a parlamenti választáson.

Többen már a választási pénzszórásnak tekintik, hogy a minap 55 százalékkal, 8500 lírára emelték a minimálbért (ez volt egy év alatt a harmadik emelés, az összeg 170 ezer forintnak felel meg), egyes csoportoknál csökkentették a nyugdíjkorhatárt, szélesebbre nyitották a lakossági hitellehetőségeket, vagy hogy a közalkalmazottaknak öt nap alatt kétszer is emelték a bérét: miután az első, 25 százalékos emelést mérsékelt lelkesedés fogadta, Erdogan újabb öt százalékkal toldotta meg a növekményt.

A fizetésemeléseket néhány rövid hónap alatt megevő infláció a választási hangulatot is befolyásolja természetesen, ezért monetáris szigorítás helyett

Erdogan pártja inkább a statisztikusokra és a kereskedőkre próbálja hárítani a felelősséget.

Néhány napja áthelyezték az állami statisztikai hivatal egyik vezetőjét, a feltételezések szerint összefüggésben azzal, hogy nem sokkal korábban a vártnál alacsonyabb növekedési adatot közölt az általa vezetett osztály – igaz, a 3,9 százalékos 12 hónapos török GDP-emelkedés még így is az egyik legmagasabb a G20 országai között.

A négy legnagyobb törökországi kiskereskedelmi lánc vezetőjével a török kereskedelmi miniszter december 26-án találkozott, és arra figyelmeztette őket, hogy a folyamatosan emelkedő bekerülési költségek ellenére ne emeljék az árakat a minimálbéremelést követően. Január hónapra végül ennek megfelelően több ezer terméknél vállalták a formálisan önkéntes árstopot. A Migrosnál és a Carrefournál ez akár 20 ezer termékre is kiterjedhet – általában az olcsóbb árkategóriából.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk160 százalékos infláció mellett még növekszik a török gazdaság, miközben épp szétesik a középosztályA hivatalos adatok szerint is már közel 80 százalékos az infláció, akinek még van, az azonnal elkölti a pénzét.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz árfolyam ismeretlen mélységekben, az infláció 80 százalék, hogyan tarthat ki mégis Törökország?Az érthetetlen monetáris politika súlyos károkat okoz, de a magánszektor dinamizmusa és az erős export miatt még talpon van a török gazdaság.

Világ árstop infláció Törökország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2023. március 28. 09:34 Vállalat, Világ

Segíti az infláció csökkenését, hogy egyre olcsóbb a tengeri szállítás

Már majdnem olyan áron lehet helyet foglalni a konténerszállító hajókon, mint a járvány előtt, és a díjak innen is tovább csökkenhetnek. Ez a vásárlók pénztárcájára is pozitív hatással lehet.

Magyarics Tamás
2023. március 27. 17:07 Világ

Az Orbán-kormány azokat a határokat feszegeti, amelyekre Amerika érzékeny

Az Egyesült Államok nem nézi jó szemmel, ha egy szövetségese túl közel kerül Oroszországhoz és Kínához.

Stubnya Bence
2023. március 27. 14:17 Világ

A szankciók ellenére rekordot dönthet az orosz dízelexport márciusban

A kieső európai import helyett eddig sikeresen talált alternatív vevőket Oroszország, bár vannak arra utaló jelek, hogy nem tart ki sokáig a fellendülés.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. március 28. 14:02 Adat

Már március végén elkezdtük tartalékolni a gázt télire Magyarországon

A szokásosnál jóval előbb kezdődött meg az európai és a magyar gáztárolók feltöltése is. Az európai tárolókban soha nem volt ennyi gáz, és a magyar telítettség is magas.

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.

Hajdu Miklós
2023. március 26. 15:47 Tech

Azok a technikusok is aggódhatnak a ChatGPT miatt, akiket a robotok hoztak jó munkaerőpiaci helyzetbe

Sőt, a legújabb fejlesztések már nem csak a rutinszerű feladatok gépesítésére alkalmasak, hanem a kreativitást igénylő tevékenységek elvégzéséből is kivehetik a részüket.