Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. január 2. 11:44 Világ

Visszafelé sült el az orosz gázfegyver, mélypontra bukott az exportjuk

Az orosz földgázexportot lebonyolító Gazprom a volt szovjet tagállamokon kívüli külföldi eladásai szinte megfeleződtek tavaly 2021-hez képest, és ebben az évszázadban még nem voltak olyan alacsonyak, mint 2022-ben – számolt be még múlt héten a Bloomberg Alekszej Miller vezérigazgató szavai alapján.

A Gazprom 100,9 milliárd köbméter földgázt adott el tavaly az egykori Szovjetunió területén kívülre, és a jókora visszaesés természetesen elsősorban az uniós tagállamokba irányuló export összeomlása miatt történt. Ez különösen a második félévben volt látványos, amikor az oroszok az Ukrajna megtámadása után egymás után elrendelt szankciókra válaszoltak egyebek mellett a gázszállítások visszafogásával.

A felrobbantott Északi Áramlat vezetéken, valamint a Lengyelországon keresztülhaladó Jamalon jelenleg nincs is gázáramlás, csak az Ukrajnán át futó Testvériségen, valamint a Fekete-tenger alatti Török Áramlaton, ahol a magyar gázimport is érkezik.

A Gazprom nem közöl országokra lebontott exportstatisztikát, de az tudható, hogy Kínába december egyes napjain rekord mennyiséget küldött a Gazprom. A kapacitások eltérő nagyságrendje miatt azonban ez messze nem tudja kompenzálni a töredékére csökkenő nyugati szállításokat.

Ez addig nem zavarta túlságosan az oroszokat, amíg a sokszorosára növekvő gázárak bőven kompenzálták a kisebb exportmennyiségből adódó kiesést, az utóbbi hónapokban azonban már egyáltalán nem az oroszok szája íze szerint alakult az árszint. December utolsó hetében Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes arról beszélt, hogy

mivel Európában továbbra is gázhiány van, ezért Oroszország készen áll arra, hogy a Jamal–Európa gázvezetéken újraindítsa a szállítást Európa felé.

Ezen a vezetéken egyébként formálisan egy orosz bírósági ítélet miatt állt le a szállítás, így az újraindítása is csak Oroszországon múlik. Arra mindenesetre még várni kell, hogy kiderüljön, ezt komolyan gondolják-e a bevételek növelése érdekében, vagy csak belengették a reakciók tesztelése céljából.

A fentiek fényében nem meglepő, hogy a Gazprom fölgázkitermelése is csökkent tavaly, a 412,6 milliárd köbméter közel 20 százalékos visszaesés 2021-hez képest, és 2008 óta a legalacsonyabb érték.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÖsszeomlott ősszel Magyarországon az ipari gázfelhasználásOktóberben éves összevetésben 90 százalékot is meghaladó mértében csökkenhetett a legnagyobb földgázfelhasználó iparvállalatok fogyasztása.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA rezsiemelés óta zuhan a magyar gázfogyasztás, 600 millió köbmétert spóroltunk megAz európai átlagnál hónapokkal később, de a rezsiemelés környékén végül Magyarországon is megindult az alkalmazkodást az új energiapiaci helyzethez.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem csak a lakosság gázfogyasztása zuhant be idehazaA hűvösebb könyvtáraknak, bezáró uszodáknak és szállodáknak is szerepük van az ősztől nagyon látványosan visszaeső felhasználásban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ földgáz gázár gazdasági szankció gazprom Oroszország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2023. május 29. 04:33 Világ

Megtérülő ravaszság vagy felesleges kockázat Orbánék stratégiája a külgazdaságban?

A befektetések egyre inkább „baráti" országokban koncentrálódnak, Európában Kína szerepe csökken, Amerikáé nő. Magyarország kilóg a sorból, ami egyes értelmezések szerint ravasz, mások szerint kockázatos dolog.

Nagy Zsolt
2023. május 27. 17:32 Pénz, Világ

Orbánék új barátja élőben mutatja meg, hogy kell nagyban Monopoly-t játszani

A háború után meglóduló energiaárak alaposan kitömték a katari államkasszát, és a pénzt nem restek részben a külpolitikai céljaik mentén befektetni.

Váczi István
2023. május 26. 16:49 Világ

Van fontosabb földgáz is az orosznál Kína számára

Miközben az új orosz vezetékkel kapcsolatos döntést halogatják, Közép-Ázsia felé ők szeretnék felgyorsítani a megvalósítást.

Fontos

Banyár József
2023. május 28. 17:35 Élet

A gyermeknevelés luxussá vált, ezt akartuk?

A jövő nemzedék felnevelése a társadalom egyik legfontosabb befektetése, de ezt mintha senki sem akarná tudomásul venni, amikor a gazdaságról vagy a nyugdíjrendszerről van szó.

Jandó Zoltán
2023. május 28. 04:32 Adat

Ősszel annyi gázunk lesz, hogy nem tudjuk majd hova tenni, az árak bezuhanhatnak

Ha ilyen ütemben folytatódik a betárolás, szeptember elejére elérhetjük a szinte teljes töltöttséget. Tavaly emiatt egy hónap alatt nyolcadára esett a gázár.

Trippon Mariann
2023. május 27. 13:03 Pénz

Fordul a kamatciklus a világban?

Az előző időszak masszív kamatemelései után a fejlett gazdaságokban tetőzött vagy hamarosan tetőzik a szigorítási ciklus, a piacok már a várható kamatcsökkentésekre fókuszálnak.