Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. január 2. 11:44 Világ

Visszafelé sült el az orosz gázfegyver, mélypontra bukott az exportjuk

Az orosz földgázexportot lebonyolító Gazprom a volt szovjet tagállamokon kívüli külföldi eladásai szinte megfeleződtek tavaly 2021-hez képest, és ebben az évszázadban még nem voltak olyan alacsonyak, mint 2022-ben – számolt be még múlt héten a Bloomberg Alekszej Miller vezérigazgató szavai alapján.

A Gazprom 100,9 milliárd köbméter földgázt adott el tavaly az egykori Szovjetunió területén kívülre, és a jókora visszaesés természetesen elsősorban az uniós tagállamokba irányuló export összeomlása miatt történt. Ez különösen a második félévben volt látványos, amikor az oroszok az Ukrajna megtámadása után egymás után elrendelt szankciókra válaszoltak egyebek mellett a gázszállítások visszafogásával.

A felrobbantott Északi Áramlat vezetéken, valamint a Lengyelországon keresztülhaladó Jamalon jelenleg nincs is gázáramlás, csak az Ukrajnán át futó Testvériségen, valamint a Fekete-tenger alatti Török Áramlaton, ahol a magyar gázimport is érkezik.

A Gazprom nem közöl országokra lebontott exportstatisztikát, de az tudható, hogy Kínába december egyes napjain rekord mennyiséget küldött a Gazprom. A kapacitások eltérő nagyságrendje miatt azonban ez messze nem tudja kompenzálni a töredékére csökkenő nyugati szállításokat.

Ez addig nem zavarta túlságosan az oroszokat, amíg a sokszorosára növekvő gázárak bőven kompenzálták a kisebb exportmennyiségből adódó kiesést, az utóbbi hónapokban azonban már egyáltalán nem az oroszok szája íze szerint alakult az árszint. December utolsó hetében Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes arról beszélt, hogy

mivel Európában továbbra is gázhiány van, ezért Oroszország készen áll arra, hogy a Jamal–Európa gázvezetéken újraindítsa a szállítást Európa felé.

Ezen a vezetéken egyébként formálisan egy orosz bírósági ítélet miatt állt le a szállítás, így az újraindítása is csak Oroszországon múlik. Arra mindenesetre még várni kell, hogy kiderüljön, ezt komolyan gondolják-e a bevételek növelése érdekében, vagy csak belengették a reakciók tesztelése céljából.

A fentiek fényében nem meglepő, hogy a Gazprom fölgázkitermelése is csökkent tavaly, a 412,6 milliárd köbméter közel 20 százalékos visszaesés 2021-hez képest, és 2008 óta a legalacsonyabb érték.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÖsszeomlott ősszel Magyarországon az ipari gázfelhasználásOktóberben éves összevetésben 90 százalékot is meghaladó mértében csökkenhetett a legnagyobb földgázfelhasználó iparvállalatok fogyasztása.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA rezsiemelés óta zuhan a magyar gázfogyasztás, 600 millió köbmétert spóroltunk megAz európai átlagnál hónapokkal később, de a rezsiemelés környékén végül Magyarországon is megindult az alkalmazkodást az új energiapiaci helyzethez.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem csak a lakosság gázfogyasztása zuhant be idehazaA hűvösebb könyvtáraknak, bezáró uszodáknak és szállodáknak is szerepük van az ősztől nagyon látványosan visszaeső felhasználásban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ földgáz gázár gazdasági szankció gazprom Oroszország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.