Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2022. december 21. 09:04 Világ

Történelme legsúlyosabb élelmezési válságával néz szembe Afrika

Szomáliában legkevesebb tízezrek fognak éhen halni a következő hetekben segélyszervezetek szerint a negyven éve nem tapasztalt szárazság következtében. Legutóbb 2011-ben volt súlyos éhínség, akkor 260 ezren haltak meg.

Felülnézet: az Afrika szarvát – Szomália mellett például Etiópiát vagy Kenyát – sújtó aszály már a harmadik éve tart, és a kontinens más részein is éheznek. A Reuters szerint a mostani élelmezési válság a legsúlyosabb Afrika történelmében.

  • Az ENSZ szerint tavaly a lakosság majdnem negyede, közel 300 millió ember éhezett, és a helyzet idén tovább romlott. A súlyos élelmiszerhiánnyal küzdő kelet-afrikaiak aránya 60 százalékkal nőtt tavaly óta.

AlulnézetIsak feleségével és három kisgyerekével (1, 3 és 4 évesek) gyalog indult el a fővárosba, Mogadishuba Szomália leginkább sújtott régiójából. Csak egy kis ételt, tejet és az összes vagyonukat, 15 dollárnyi pénzt vittek magukkal.

  • Útközben kiraboltak őket, és végül 12 nap alatt érkeztek meg egy olyan fővárosi menekülttáborba, mint amilyen a fenti képen is látható. A táborban 50 ezer, hozzájuk hasonló sorsú család él.

Mi történt? A jelenségnek több összetevője van. Elsőként a klímaváltozás: Kelet-Afrikában négy egymást követő esős évszak is kimaradt. Afrika a globális kibocsátás 3 százalékáért felel, mégis itt a legsúlyosabbak a klímaváltozás következményei.

  • Az éhínség leginkább a konfliktuszónákat sújtja, a fegyveres konfliktusok száma pedig egyre nő az elmúlt években.
  • A válság mélyülésében a rossz kormányzás is szerepet játszik, valamint az egyre nagyobb államadósságok és az ukrajnai háború.

Tágabb kontextus: a problémát súlyosbítja, hogy az ukrajnai konfliktus bizonyos mértékben elvonja a globális figyelmet az afrikai éhezésről.

  • A jelenség súlyát ugyanakkor jelzi, hogy a Nemzetközi Menekültügyi Bizottság (IRC) szerint 2023-ban Ukrajna a tizedik azon a listán, amelyet legnagyobb eséllyel fenyeget egy humanitárius válság.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz idei rekordaszálynál is súlyosabbak előtt állunk, és a magyar mezőgazdaság nem készült fel erreAz elmúlt évtized éghajlati trendjei a globális és hazai élelmiszertermelést is nagy kihívások elé állítják. A G7 Podcast e heti vendégei a Másfélfok.hu szerzői.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Borzasztóan hat ez rám. De mi tehetünk róla” - hogyan pusztított az aszály a községekben?Dió nagyságú krumpli, tojás méretű karalábé és kimerült kutak. A klímaváltozás miatt többen feladták a háztáji gazdaságukat, mert csak az idejüket vesztegették vele.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért mentek bele az oroszok az ukrán gabona kiengedésébe?Ukrajna esetében egyértelműek az előnyök, de Oroszországnak is jó oka van arra, hogy belement a gabonaalkuba.

Világ Afrika aszály éhínség klímaváltozás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Krekó Péter
2023. március 22. 17:34 Világ

Magyarország külpolitikáját a tehetetlenségi erő viszi előre

A magyar külpolitika, öndefiníciójával ellentétben, nem realista, érdekelvű és rugalmas, hanem éppen hogy ideologikus, dogmatikus és rugalmatlan.

Váczi István
2023. március 22. 15:17 Világ

Csillogóan berendezett kirakat lett csak a Putyin-Hszi találkozó

Szép szavakból nem volt hiány, de az orosz-kínai partnerség már nem korlátok nélküli, és egyelőre új gázvezeték sem épül.

Váczi István
2023. március 22. 10:02 Világ

Új csatahelikoptereket kap Szlovákia az Ukrajnának átadott régi vadászgépekért cserébe

A MiG-29-esek kivonását már korábban eldöntötték, így anyagilag valószínűleg remek ügyletet hozott össze a szomszédos ország.

Fontos

Nagy Zsolt
2023. március 23. 11:39 Tech

Túl gyorsan fejlődik a ChatGPT, a szabályozás csak fut utána

Geopolitikai dilemmák és etikai aggályok sora övezi az utóbbi évek legizgalmasabb technológiai újításának előretörését.

Virovácz Péter
2023. március 22. 04:34 Pénz

Bankválság 2023: ha nincs bizalom, akkor semmi nincs

Mi a különbség a 2008-as és a mostani válság között? Mi a közös az amerikai és az európai bankok megreccsenésében?

Váczi István
2023. március 21. 17:59 Vállalat

Heteken belül hozzájuthatnak pénzükhöz a Wizz Air pórul járt utasai

A légitársaság vezérigazgatója elismerte, hogy tavaly nyáron lényegében összeomlott a működésük, de szavai szerint hamarosan felszámolják ennek következményeit.