Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2022. december 21. 09:04 Világ

Történelme legsúlyosabb élelmezési válságával néz szembe Afrika

Szomáliában legkevesebb tízezrek fognak éhen halni a következő hetekben segélyszervezetek szerint a negyven éve nem tapasztalt szárazság következtében. Legutóbb 2011-ben volt súlyos éhínség, akkor 260 ezren haltak meg.

Felülnézet: az Afrika szarvát – Szomália mellett például Etiópiát vagy Kenyát – sújtó aszály már a harmadik éve tart, és a kontinens más részein is éheznek. A Reuters szerint a mostani élelmezési válság a legsúlyosabb Afrika történelmében.

  • Az ENSZ szerint tavaly a lakosság majdnem negyede, közel 300 millió ember éhezett, és a helyzet idén tovább romlott. A súlyos élelmiszerhiánnyal küzdő kelet-afrikaiak aránya 60 százalékkal nőtt tavaly óta.

AlulnézetIsak feleségével és három kisgyerekével (1, 3 és 4 évesek) gyalog indult el a fővárosba, Mogadishuba Szomália leginkább sújtott régiójából. Csak egy kis ételt, tejet és az összes vagyonukat, 15 dollárnyi pénzt vittek magukkal.

  • Útközben kiraboltak őket, és végül 12 nap alatt érkeztek meg egy olyan fővárosi menekülttáborba, mint amilyen a fenti képen is látható. A táborban 50 ezer, hozzájuk hasonló sorsú család él.

Mi történt? A jelenségnek több összetevője van. Elsőként a klímaváltozás: Kelet-Afrikában négy egymást követő esős évszak is kimaradt. Afrika a globális kibocsátás 3 százalékáért felel, mégis itt a legsúlyosabbak a klímaváltozás következményei.

  • Az éhínség leginkább a konfliktuszónákat sújtja, a fegyveres konfliktusok száma pedig egyre nő az elmúlt években.
  • A válság mélyülésében a rossz kormányzás is szerepet játszik, valamint az egyre nagyobb államadósságok és az ukrajnai háború.

Tágabb kontextus: a problémát súlyosbítja, hogy az ukrajnai konfliktus bizonyos mértékben elvonja a globális figyelmet az afrikai éhezésről.

  • A jelenség súlyát ugyanakkor jelzi, hogy a Nemzetközi Menekültügyi Bizottság (IRC) szerint 2023-ban Ukrajna a tizedik azon a listán, amelyet legnagyobb eséllyel fenyeget egy humanitárius válság.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz idei rekordaszálynál is súlyosabbak előtt állunk, és a magyar mezőgazdaság nem készült fel erreAz elmúlt évtized éghajlati trendjei a globális és hazai élelmiszertermelést is nagy kihívások elé állítják. A G7 Podcast e heti vendégei a Másfélfok.hu szerzői.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Borzasztóan hat ez rám. De mi tehetünk róla” - hogyan pusztított az aszály a községekben?Dió nagyságú krumpli, tojás méretű karalábé és kimerült kutak. A klímaváltozás miatt többen feladták a háztáji gazdaságukat, mert csak az idejüket vesztegették vele.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért mentek bele az oroszok az ukrán gabona kiengedésébe?Ukrajna esetében egyértelműek az előnyök, de Oroszországnak is jó oka van arra, hogy belement a gabonaalkuba.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Afrika aszály éhínség klímaváltozás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.