Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2022. december 13. 10:44 Világ

Mosógépbe rejtett kézigránát, gyalogosokat aknamezőre irányító táblák – gyilkos meglepetéseket hagyott hátra a Herszonból kivert orosz sereg

Az ukrán hadsereg novemberben képes volt kiszorítani az orosz megszálló erőket Herszonból, azonban a nyolc hónapja tartó invázió nyomai ott maradtak utánuk. Herszon az egyik első fontos állomása volt a megszálló csapatoknak, a kikötőváros márciustól novemberig az oroszok kezén volt. Az oroszok kiűzése azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy a lakók nyugodtan alhatnak.

A kivonulás óta folyamatos a tüzérségi és rakétatámadás a város infrastruktúrája ellen, melynek következtében a herszoniak áram, fűtés és ivóvíz nélkül maradnak, ha pedig ez nem volna elég, a hétköznapokat az oroszok által ott hagyott csapdák és robbanószerek keserítik tovább. 

Az AP hírügynökség szerint találtak már olyan táblát, mely arra figyelmeztette az arra járókat, hogy az előttük álló útszakasz alá van aknázva, ne használják, hanem térjenek le a mellékútra – csakhogy a mellékút volt aláaknázva.  “Az elmúlt egy hónapban több tonna aknát találtunk meg és szállítottunk el” – mondta az AP-nek egy ukrán katonai tűzszerész, aki szerint

az oroszok közel 10 négyzetkilométernyi területen szórták el a csapdáikat. 

Találtak már aknát kátyúban, földdel betemetve, illetve az egyik rendőrörsöt az oroszok arra használták, hogy foglyokat kínozzanak bennük, majd a kivonuláskor annyi robbanószerkezetet helyeztek el benne, hogy még a tűzszerészek sem tudtak bejutni az épületbe. Egy civil lakóházban egy mosógépbe rejtettek kézigránátot, úgy, hogy a gránát csak akkor robbant volna fel, ha valaki kinyitja a mosógép ajtaját.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMindent megtesznek az ukránok, de egyre nehezebben tudnak úrrá lenni a közművek rombolásánEgyelőre alkalmazkodik a lakosság az akadozó közműszolgáltatásokhoz, de ez egyre nagyobb kihívás az áramhálózatot érő rendszeres orosz rakétacsapások közepette.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFagyhalálra ítélné Putyin az ukrán városlakókat, folyamatos tűz alatt tartják az oroszok a civilek energiaellátásátFél évbe is beletelhet, mire sikerül helyreállítani az ukrán energetikai infrastruktúrát, ami folyamatos orosz támadás alatt áll.

Világ háború hadsereg orosz-ukrán háború robbanás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2023. március 28. 09:34 Vállalat, Világ

Segíti az infláció csökkenését, hogy egyre olcsóbb a tengeri szállítás

Már majdnem olyan áron lehet helyet foglalni a konténerszállító hajókon, mint a járvány előtt, és a díjak innen is tovább csökkenhetnek. Ez a vásárlók pénztárcájára is pozitív hatással lehet.

Magyarics Tamás
2023. március 27. 17:07 Világ

Az Orbán-kormány azokat a határokat feszegeti, amelyekre Amerika érzékeny

Az Egyesült Államok nem nézi jó szemmel, ha egy szövetségese túl közel kerül Oroszországhoz és Kínához.

Stubnya Bence
2023. március 27. 14:17 Világ

A szankciók ellenére rekordot dönthet az orosz dízelexport márciusban

A kieső európai import helyett eddig sikeresen talált alternatív vevőket Oroszország, bár vannak arra utaló jelek, hogy nem tart ki sokáig a fellendülés.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. március 28. 14:02 Adat

Már március végén elkezdtük tartalékolni a gázt télire Magyarországon

A szokásosnál jóval előbb kezdődött meg az európai és a magyar gáztárolók feltöltése is. Az európai tárolókban soha nem volt ennyi gáz, és a magyar telítettség is magas.

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.

Hajdu Miklós
2023. március 26. 15:47 Tech

Azok a technikusok is aggódhatnak a ChatGPT miatt, akiket a robotok hoztak jó munkaerőpiaci helyzetbe

Sőt, a legújabb fejlesztések már nem csak a rutinszerű feladatok gépesítésére alkalmasak, hanem a kreativitást igénylő tevékenységek elvégzéséből is kivehetik a részüket.