Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. november 23. 19:33 Világ

Olyan gázársapkát javasoltak, amelyet talán soha nem léptetnek életbe Európában

Hosszas szakmai és politikai egyeztetések után az Európai Bizottság letette az asztalra azt a javaslatát, amely a hivatalos elnevezés szerint egy piaci korrekciós mechanizmus, a köznyelvben azonban csak az európai gázársapka néven nevezik. A javaslatban valóban szerepel egy felső érték, amelynél bizonyos feltételek teljesülése esetén nem lehet drágább a földgáz ára Európában, ám ha az intézkedés működését nézzük, akkor valóban sokkal jobban illik rá a korrekciós mechanizmus kifejezés.

Hogyan működne a korrekció?

A javaslat a TTF (Title Transfer Facility) nevű holland virtuális gázpiac árain alapszik, az itteni árfolyam ugyanis meghatározó az európai gáz adásvételi szerződéseknél. A korrekciós mechanizmus csak akkor lépne életbe, ha az alábbi két feltétel egyszerre teljesülne:

  1. A gáz TTF ára legalább két hétig nem megy megawattóránként 275 euró alá.
  2. A TTF ár legalább 10 egymást követő kereskedési napon megawattóránként legalább 58 euróval magasabb, mint az aktuális LNG (Európába általában hajóval szállított folyékony földgáz) referenciaérték.

Amennyiben a fenti két feltétel teljesülne, a TTF-en egy automatikusan életbe lépő korlátozás miatt nem lehetne 275 eurónál magasabb értéken szerződést kötni.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Szakértők szerint a két feltétel egyidejű teljesülésére nagyon kevés esély látszik.

  • Egyrészt a TTF-ár csak idén augusztusban lépte át a 275 eurót, amikor az európai országok nagyüzemben töltötték fel a gáztárolóikat, de akkor is csak pár napig maradt az érték a sapka fölött.
  • Másrészt az LNG-feltétel tovább csökkenti az aktiválás valószínűségét, ám erre szükség van annak érdekében, hogy a szállítók ne fordítsák meg a hajóikat, és ne vigyék máshova a gázt, oda, ahol magasabb áron is el tudják adni.

Mi az értelme az intézkedésnek?

A bizottsági javaslat csak akkor töri le mesterségesen a gáz árát, ha az már tényleg szélsőséges kiugrásban van, vagyis önmagában nem alkalmas a magas árak érdemi mérséklésére, de arra igen, hogy az esetleges extrém kiugrásokat megakadályozza.

A 275 eurós plafon nagyon messze van egyes tagországok 115 eurós célértékétől, de a kialakítás során olyan sok egymástól eltérő érdeket kellett figyelembe venni, hogy a közös nevező csak ez a jóval tágabban értelmezett megoldás lehetett.

A javaslatból ugyanis csak akkor lesz (2023 januárjától) működő mechanizmus, ha azt a tagállamok elfogadják. Arról, hogy melyik tagállam miért lobbizott, és miért volt különösen nehéz kompromisszumra jutni, ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

A mechanizmust egyébként az is gyengíti, hogy még ha életbe is lép, nagyon könnyen hatályon kívül lehet helyezni. A sapkát azonnal fel lehetne függeszteni, ha a kontinens gázellátása veszélybe kerül, pénzügyi bizonytalansághoz vezet, veszélyezteti a meglévő szállítási szerződéseket, sérti a belső piac szabad kereskedelmét vagy az elektromos áram túlfogyasztásához vezet. (Utóbbi azért lehetséges következmény, mert a villamos áram ára szorosan összefügg a gázéval, és ha azt mesterségesen alacsony értékre szorítják le, akkor az áram is olcsóbb lehet, ám ez megnöveli a fogyasztói igényt.)

Végső soron hogyan lehet értékelni a javaslatot?

Az Európai Bizottság elsősorban politikai intézkedést tett, amikor egy erősen kompromisszumos javaslatot tett le az asztalra. Ez várhatóan messze nem fog megfelelni sok tagország sokkal vérmesebb várakozásának. A magyar álláspont eddig az volt, hogy minden ársapka elfogadhatatlan, mert ha emiatt Oroszország elzárja a csapokat, akkor mi különösen nehéz helyzetbe kerülünk. A beterjesztett bizottsági javaslat azonban annyira kilúgozott, hogy ennek a forgatókönyvnek az esélye gyakorlatilag egyenlő a nullával. Közvetlen energetikai szankciót Oroszországgal szemben ugyanis az unió nem fogadott el, ráadásul még most is meghagyta azt a kiskaput, hogy a TTF-en kívül kötött üzletekre az ársapkát nem érvényesíti, vagyis a holland tőzsdén kívül bármelyik ország vehet gázt bármennyiért.

A javaslat végső soron azt a szakértői véleményt támasztja alá, hogy a globalizált energiakereskedelemben még az olyan nagy szereplők sem tudnak elszigetelt módon, önmagukban tényleges árletörő intézkedéseket hozni, mint az Európai Unió.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHogyan lehet olcsóbbá tenni a gázt úgy, hogy közben legyen is?A földgáz árát úgy kellene lejjebb szorítani, hogy ez ne okozzon még nagyobb hiányt - nem véletlen, hogy nehezen alakul az uniós ársapka.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ ársapka energia európai bizottság Európai Unió földgáz gáz Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.