Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2022. november 22. 08:08 Világ

Húsz év alatt közel háromszorosára nőtt az antidepresszáns-fogyasztás Európában

A mai részben írunk párnagázról, az egyiptomi klímacsúcsról, a rohamosan növekvő antidepresszáns-fogyasztásról, élelmiszerpazarlásról és egy galambtartó kőművesről.

A hírlevélre ide kattintva lehet feliratkozni. A email-fiókokba érkező eredeti verziót ide kattintva lehet megnézni, az egyszerűsített pedig így néz ki:

G7 Reggel

2022. november 22. | Gazdasági sztorik öt percben

1. Napi G7: párnagáz-kitermelés

A jövőben nem fognak tudni több földgázt készletezni a hajdúszoboszlói tárolóból, ha a kormány döntésének megfelelően valóban kitermelik a párnagázt. Ez különösen a mostani energiapiaci helyzet miatt lenne ellentmondásos.

Mi az a párnagáz? A párnagáz ugyanolyan földgáz, mint amivel fűtünk, csak más a funkciója: az a feladata, hogy fenntartsa a szükséges nyomást a földalatti tárolóban, és így biztosítsa, hogy a felette lévő gázmennyiséget ki lehessen venni.

Miért fontos ez? Ha kitermelik a párnagázt, értelemszerűen megszűnik a nyomás, és a tároló használhatatlanná válik. A hajdúszoboszlói tároló kifejezetten nagy, a teljes magyarországi kapacitás negyedét adja.

  • A kormány a tárolóban lévő párnagáz kevesebb mint felét venne ki, viszont már ez is használhatatlanná tenné a tárolót több energetikai szakértő szerint.
  • A magyarázat az lehet, hogy a párnagázt a piacinál sokkal alacsonyabb áron tartják nyilván, így felhasználása javíthatja az MVM-csoport egyenlegét.

Mit mondanak ők? A tárolókat fenntartó MVM-cég válasza alapján valóban számolnak azzal, hogy a hajdúszoboszlói létesítménybe a jövőben nem lehet majd földgázt tárolni, ezért vizsgálják az alternatív hasznosítási lehetőségeket.

  • Ugyanakkor kifejezetten nagy a szakmai ellenállás a kormányzat ötletével szemben. Úgy tudjuk, hogy a tároló fenntartójánál és a hazai földgázhálózatot üzemeltető, Mol-csoporthoz tartozó FGSZ-nél sem támogatják az ötletet.

Ellentmondás: a tárolókapacitásra ellátásbiztonsági szempontból hatalmas szükség lehet jövőre. Most úgy tűnik, hogy ezt a telet Európa kihúzza érdemi orosz szállítások nélkül is, de a következő téllel nagyobb gondok lehetnek.

2. Erre odafigyeltünk: egyiptomi klímacsúcs

Bár a világ országainak sikerült kompromisszumos eredményre jutniuk Sarm es-Sejkben a COP27 globális klímacsúcson, a vasárnapi megállapodás távol van attól, hogy érdemi választ adjon a klímaválságra.

Mi történt? A legfőbb eredmény, hogy megállapodtak egy új pénzügyi alap felállításáról: a nagy kibocsátók a jövőben ezen keresztül finanszíroznák a klímaváltozás okozta károk és veszteségek kezelését a legszegényebbeknél.

  • Az ugyanakkor még nincs meg, hogy mekkora összeget, pontosan kik és kiknek fognak fizetni.
  • További pozitívum, hogy 150 ország metánkibocsátása 30 százalékos csökkentését ígérte 2030-ig.

Mi nem történt? Az eddigieknél szigorúbb vállalásokat kevés ország tett, és azt sem sikerült elfogadtatni, hogy a világ 2025-től kezdje el csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását.

  • Miután tavaly Glasgow-ban megállapodtak a szén kivezetéséről, India javaslatára ezt kiterjesztették volna minden szénhidrogénre, vagyis a kőolajra és a földgázra is, de a nagy kitermelők ellenállása miatt ez nem jött össze.

Mennyi pénz kellene? A végső megállapodás szerint évi 4 milliárd dollárt kellene az alacsony kibocsátású gazdaságokra fordítani. Ehhez a teljes pénzügyi rendszer átalakítására lenne szükség, például az IMF és a Világbank megreformálása.

Tágabb kontextus: az ipari forradalom előtti szinthez képest idáig 1-1,2 fokkal nőtt a globális átlaghőmérséklet. Ahhoz, hogy 1,5 fokosnál ne legyen nagyobb a növekedés, 2030-ig 45 százalékos kibocsátás-csökkentésre lenne szükség.

  • Az ENSZ legújabb jelentése szerint a legjobb forgatókönyv megvalósulása esetén is csak tíz százalékkal csökkenne a kibocsátás 2030-ig.

3. További tartalmak: Nyelvész Józsi és hidzsáb

4. Napi chart: mentális egészség

Húsz év alatt közel háromszorosára nőtt a napi rendszerességgel antidepresszánst fogyasztók aránya azokban az OECD-országokban, ahol van adat 2000 óta. Izlandon a lakossága 15 százaléka ilyen, Portugáliában 13 százalék.

  • Jellemzően az északi országok a legnagyobb fogyasztók, éppen azok, amelyek a boldogságról szóló felmérések élvonalában szoktak végezni.
  • Magyarországnál csak Dél-Koreában és Lettországban fogyasztottak kevesebb antidepresszánst a tagállamok közül. Az elmúlt tíz évben az OECD-országok közül egyedül Dániában csökkent a fogyasztás.

5. Személyes perspektíva: galambtartó kőműves

A Marosvásárhelyről származó Győző nyolc éve költözött az egyik legfejlettebb magyar településre, a Budapesttel szomszédos Solymárra. Heti rutinjának megfelelően vasárnap délelőtt éppen tippmixezni volt a helyi lottózóban.

Mivel foglalkozik? Kőműves, a környéken épülő házakon dolgozik, jellemzően egyedül. „Annyit dolgozok, amennyit akarok. Mikor megunom, abbahagyom” – foglalta össze napirendjét. Nyáron azért ez főleg este 7-8 körül van, télen 4 körül.

  • Az óradíja 3500-4000 forint, de ebből lejönnek a költségei, mint az alapanyag vagy az autóbérlés.

Mivel foglalkozik még? Állatokat tart, bár nem sokat. Van harminc tyúkja, négy nyula és kedvtelésből még galambjai is.

  • Emellett estéként szeret focit nézni. „Eszegetem a szalmakrumplit [hasábburgonyát], aztán elalszom” – írta körül az estéit.

6. Külső szemlélő: élelmiszer-pazarlás visszaszorítása

Heiszler Gabriella a Spar Magyarország elnök-ügyvezetője.

Milyen tartalom volt rá nagy hatással a héten? Zöld Magazin tippjei az élelmiszerpazarlás visszaszorításáról.

Miért? „A környezeti fenntarthatóság elérése mára trenddé vált Magyarországon is. Megjelent az a szabad szemmel is látható fogyasztói réteg, aki döntési tényezőként tekint erre a trendre a vásárlásai során. Bár sok leágazása létezik ennek a témakörnek, mégis az egyik legfontosabb, amire a jövőben még inkább figyelmet kell fordítania a gyártóknak, a kereskedőknek és a vásárlóknak, az az élelmiszerpazarlás visszaszorítása. Itt egyszerre jelennek meg környezeti és szociális szempontok, legyen szó humánadományozásról, állatvédelemről vagy hulladékfeldolgozási kérdésekről.”

7. Múltidéző: Oroszosítás minden eszközzel

Mikor jelent meg? A Huszadik Század politikatudományi folyóirat 1904. évi második számában.

Mi jelent meg? „Az orosz kormányzat minden eszközzel, csakugyan tűzzel-vassal látott neki, legalább a lengyelek között az oroszosításnak. De érzik sújtó hatalmát újabban a Balti tartományok németjei, valamint a finnek is. Igazságosság, jog, méltányosság, emberi érzés s a külföld minden megbotránkozása nem tartják vissza az orosz kormányt nemzetiségei erőszakos eloroszosításában.” (Arcanum Adatbázis)

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ hírlevél Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.