Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. november 17. 13:25 Tech, Világ

Írország eddig jól járt az amerikai tech-cégekkel, de most lehet, hogy visszaüt az elköteleződés

Írország IT-szektorának hat legnagyobb munkaadója is érintett az elmúlt hetekben bejelentett globális létszámleépítésekben, ami várhatóan ugyan nem vezet majd tömeges munkanélküliség kialakulásához, de arra ösztönözheti az ország vezetését, hogy megpróbálja csökkenteni az ország iparágnak való kitettségét.

Az Írországban leányvállalattal rendelkező Metánál, Twitternél, Stripe-nál és más multinacionális techcégeknél bejelentett elbocsátások a Financial Times cikke szerint együttesen ugyan nagyjából 1000 embert érintenek a körülbelül 5 milliós lakosságú országban. Írországban minden 9. munkavállaló, nagyjából 275 ezer dolgozik multinacionális cégeknél, ezen belül 37 ezer ember dolgozik techmultiknál.

A kormány adóbevételeit viszont érzékeny érintheti a tech szektor lassulása, ezért a külföldi befektetések bevonzásáért felelős Ír Iparfejlesztési Hatóság az Irish Times cikke szerint be is jelentette, hogy itt az ideje az ország fejlesztéspolitikájának felülvizsgálatának.

Habár még a közelmúltban is jelentettek be új beruházásokat az iparágban, az ír lapnak névtelenül nyilatkozó kormányzati források elismerték, hogy az Írországba és Európába érkező külföldi beruházások lassulására számítanak. Leo Varadkar miniszterelnökhelyettes megjegyezte, hogy a fejleményeket nem tekintik “jelentősebb válságnak”. Jean Cushen, a Maynooth Egyetem emberi erőforrás menedzsment kutatója a Financial Timesnak nyilatkozva hasonló véleményt fogalmazott meg, az elbocsátásokat inkább “figyelmeztetésként” értelmezve. Szerinte a kockázat abban van, hogy ha az iparági beruházások csökkenek, akkor nem igazán lesz más szektor, ami az ország gazdasági növekedését hajthatná.

Az ír gazdasági modellel kapcsolatban a lapnak nyilatkozó több szakértő is elismerte, hogy habár nagyon jól járt az ország azzal, hogy az 1980-as évektől kezdve az amerikai techszektor külföldi befektetéseinek bevonzásának rendelte alá a gazdaságpolitikáját, mindez megnehezítette a hazai cégek fejlődését. A leépítési hullámban szerintük ezért benne van a hazai techcégek felfuttatásának lehetősége is.

Hosszabb távon a nagyobb probléma az ír állam adóbevételeinek visszaesése lehet, ugyanis a nagy technológiai és gyógyszeripari multinacionális vállalatok fizetik be az országban a társasági adóbevételek több mint felét. Rövidebb távon viszont egyelőre ezzel sincsenek nagyobb bajok, ugyanis az év első kilenc hónapjában a társasági adóbevételek eddig 14 milliárd eurót tettek ki, hat milliárd euróval többet, mint az előző év hasonló időszakában. Írország is csatlakozott a globális minimumadóról szóló egyezményhez, ami alapján 15 százalékra kell emelniük a társasági adó kulcsát, bár az egyelőre nem ismert, hogy erre mikor kerül majd sor.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA multik helyett a magánembereknek fog fájni az adóegyezményünk amerikai felmondásaForrásaink szerint a magyar vétóval az EU-ra akart nyomást gyakorolni Orbán Viktor, a példátlanul kemény válasz mégis Washingtonból érkezett.

Tech Világ állás Írország it leépítés multinacionális cégek tech Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Avatar
2022. december 1. 12:00 Tech

Több millió Iphone hiányzik majd a piacról a kínai óriásgyárban kitört zavargások miatt

Az Apple kulcsfontosságú gyártási központjában, Csengcsouban a tervezettnél valószínűleg közel 6 millióval kevesebb Iphone Pro telefont fognak legyártani – írja a Bloomberg egy meg nem nevezett bennfentesre hivatkozva.

Bőgel György
2022. november 29. 16:29 Tech

Úgy tűnik, nem egy újabb dotkomlufi durran a techszektorban, de attól még fájni fog

Két évtizeddel ezelőtt alapjaiban remegett meg a tech-szektor. A mostani válság újult erővel esik neki, de a visszaesés okai korántsem azok, mint a dotkomlufi idején.

Kabos Eszter
2022. november 26. 14:34 Tech, Világ

A legnagyobb nyertesek között vannak a magyarok a roamingdíjak eltörlése nyomán

Az európai fogyasztók nyertek a roamingárak letörésével, a magyar felhasználók a legnagyobb nyertesek közé tartoznak.

Fontos

Hajdu Miklós
2022. december 2. 12:11 Világ

Fagyhalálra ítélné Putyin az ukrán városlakókat, folyamatos tűz alatt tartják az oroszok a civilek energiaellátását

Fél évbe is beletelhet, mire sikerül helyreállítani az ukrán energetikai infrastruktúrát, ami folyamatos orosz támadás alatt áll.

Bucsky Péter Buzder Gábor
2022. december 2. 09:57 Pénz, Támogatói tartalom

Felével csökkenhet a ház vagy lakás rezsije energetikai felújítással

Kevesen döntenek az energetikai korszerűsítés mellett, pedig akár 60-80 százalékos energiamegtakarítást is el lehet érni vele.

Torontáli Zoltán
2022. december 2. 09:04 Világ

Németország sokkal több unión kívülről érkező bevándorlót szeretne

A munkaerőhiány egyre jobban visszaveti a gazdaságot, és az unión belüli bevándorlók-átköltözők nincsenek elegen a probléma enyhítésére.